Klar for peiskos?

Hvordan kan du sammenlikne sekker, favn, kubikk, løs og stablet?

Er du klar for vedsesongen? Kjøper du i sekker, favn eller storsekk på pall? Foto: Colourbox
Er du klar for vedsesongen? Kjøper du i sekker, favn eller storsekk på pall? Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minusgradene begynner å kjekke seg mange steder i landet, og flere kjenner etterhvert trangen til noen pinner på peisen eller i ovnen.

Ovn-guide

Dersom vedbua er såpass grissen at du kan kan dra frem golfbagen og dra noen runder rundt banen (bua) mens gubben steller hjemme alene og koker lørdagsgrøten, er det kanskje på tide å fylle opp for sesongen.

- Før i verden kjøpte man jo ved og stabla den inn om sommeren, men nå er det blitt sånn at man skal ha veden når man skal legge den i ovnen, får vi vite når vi ringer Dahlen Gård i Engelsviken - som selger ved.

Vi har også sjekket temperaturen hos flere av landets vedselgere, fra nord til sør, og alle melder om at vedsalget er godt - som det gjerne er på denne tiden av året.

Vedforbruk
Fylkekg/innbygger
I alt261
Oslo og Akershus121
Hedmark og Oppland453
Østlandet ellers1)311
Agder og Rogaland260
Vestlandet2)277
Trøndelag358
Nord-Norge219
Kilde: SSB

1) Østlandet ellers inkluderer fylkene Østfold, Buskerud, Vestfold og Telemark.
2)Vestlandet inkluderer fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.


- Det har vært veldig pågang nå, til å være så tidlig på sesongen, i alle fall her hos meg, forteller vedselger Jan Frode Løkken på Berg i Sørum.

- Høsten er nok den tiden på året det selges mest ved, ja - men det selges ved både vår, sommer og vinter, sier daglig leder i Norsk Ved, Oddvar Espegard.

Folk i Hedmark og Oppland fyrer mest med ved, mens oslofolk og akershus-beboere fyrer minst med ved (se tabell).

Billig eller sexy oppvarming?

Akk o ve(d)?

Dersom du ser på priseksemplene nedenfor, vil du se at de ulike forhandlerne benytter ulike måleenheter for produktet sitt. Dersom du selv har vært på jakt etter ved, har du ganske sikkert selv støtt på flere forskjellige måleenheter nevnt i forbindelse med salg/kjøp av ved. De forskjellige måleenhetene som benyttes ved prisangivelse, kan også gjøre det noe vanskelig å sammenlikne prisene flere ulike aktører i mellom. For ikke å snakke om ganske forvirrende, dersom du ikke kan de ulike begrepene og deres innbyrdes forhold på rams.


Favn, storsekk, småsekk, løsved, stablet ved, stablet i kanten og løs på innsida, løs over hele linja, 30 liter, 40 liter, 60 liter, 1 kubikk, 1500 liter ... det er i alle fall nok til at det kan gå ganske varmt i topplokket på enhver, i forsøk på å omregne flere produkter til sammenliknbare verdier.

- I gamle dager brukte man jo mye favn, men nå blir 60-liters sekkene mye brukt, forteller Oddvar Espegard i Norsk Ved. Det er 20-30 år siden man fikk storsekk og småsekk inn i vedproduksjonen - og det var av praktiske årsaker: Man fikk emballert det, og fikk en mer rasjonell produksjon. Nå kan produsenten kutte rå ved i sekk og veden legges til tørk i sekk - så har man ferdig salgsvare når veden er tørket, forklarer Espegard.

- Vi tror at vi beveger oss litt bort fra favn-begrepet, det har gått 30 år siden sekkene kom på markedet, så vi tror at de andre begrepene er oppe og står på egne bein, at folk har blitt så fortrolige med de "nye" måleenhetene, sier Espegard i Norsk Ved.

Her kan du se hvilke måleenheter som brukes ved salg av ved, hvilke krav som stilles - og deres innbyrdes størrelsesforhold:

Ved omsettes etter volummål og ikke etter vektmål, fordi vekta varierer alt etter hvor tørr veden er. Ved for salg bør ha en fuktighet omkring 20 prosent, og sekkene skal være merket med mål og innhold, ifølge Norsk standard.

Sekk:
Vedsekker ifølge Norsk standard:
40 liter - 50 x 80 cm
60 liter - 60 x 80 cm
80 liter - 60 x 100 cm

1 favn 60 cm ved, kappet i 30 cm lengder og pakket i standard vedsekker, gir:
53 - 55 fulle 40-liters sekker
38 - 40 fulle 60-liters sekker
30 - 32 fulle 80-liters sekker

Når det gjelder ved som selges i sekk, skal ved i 30 cm-lengder stables i sekken, mens 20 cm-lengder kan rystes i sekken.

Favn:
1 favn ved: 4 m x 1 m (eller 2 m x 2 m)x 60 cm = cirka 2,4 m3 stablet ved.
1 favn 60 cm ved som kappes i 30 cm lengder og rystes opp i løsmål, tilsvarer cirka 3,3 m3 (ikke stablet).

Storsekk:
1 storsekk for Europall (80 x120 cm) rommer 1 m3 løs ved.
1 storsekk for Hydropall (105 x 130 cm) rommer 1,5 m3 løs ved.
(Kilde: Norsk Ved)

Måleenheter for ved (1) Ant sekker: Favn og storsekk er omregnet til 60-liters sekker, for øvrig står størrelsen på sekken spesifiser under enhet.)
EnhetMålAnt. sekker1)Favnm3
40-liters sekker60 cm ved, kappet i 30 cm lengder53-5512,4
60-liters sekker60 cm ved, kappet i 30 cm lengder38-4012,4
80-liters sekker60 cm ved, kappet i 30 cm lengder30-3212,4
1 favn løsmål (ikke stablet/ tilsvarer 1 favn når deles opp i løsmål)60 cm ved som kappes i 30 cm lengder38-4013,3
Storsekk for Europall80 x120 cm11-120,31
Storsekk for Hydropall105 x 130 cm17-180,451,5


Vi elsker bjørk

Nedenfor kan du se priser hos noen vedforhandlere. Vi gjør oppmerksom på at dette ikke er noen pristest.

Vedfyring - både billig og dyrt

Som du kan se av opplysningene fra vedforhandlerne nedenfor, selger de fleste bjørkeved. At dette er den mest brukte vedtypen i Norge, bekreftes av Oddvar Espegard i Norsk Ved.

- Bjørk er den store slageren i Norge, ja, ellers er det endel furu, forteller Espegard.

Én ting er prisen på veden, en annen ting er hvor mye varme du får av de ulike vedtypene. Dette kan du glede deg til å lese om i en senere artikkel på DinSide.no

Vedpriser:

Nordre Skøyen gård, Nittedal, Akershus
1 kubikkmeter bjørkeved koster 900 kroner inkl. moms, da er veden stablet i hjørnene men løs ellers.
- De som er smarte bestiller i august eller september, de som ringer i februar og skal ha ved, risikerer at vi er tomme.

Jan Frode Løkken, Berg, Sørum, Akershus
60 liters sekker med bjørkeved koster fra 65 kroner/sekk (hentepris) opptil 85 kroner/sekk (utkjøring inkludert, her er prisen avhengig av hvor du bor - eller altså hvor veden skal fraktes).
- Det har vært veldig pågang nå, til å være så tidlig på sesongen, i alle fall her hos meg, forteller Jan Frode Løkken.

Dahlen Gård, Engelsviken, Østfold
Selger blandingsved og bjørkeved i 1500-liters sekker. Blandingsveden koster 750 kroner sekken, og bjørkeveden koster 1000 kroner sekken.
- Før i verden kjøpte man jo ved og stabla den inn om sommeren, men nå er det blitt sånn at man skal ha veden når man skal legge den i ovnen.

Bjørkved.no, Lillesand gård, Malvik, Sør-Trøndelag
Selger bjørkeved i forskjellige størrelser, det koster 55 kroner per 40 liter sekk. Utsolgt for 60 liter, 1000 liter og 1500 liter. Tar 300 kroner for utkjøring, men litt avhengig av sted, størrelse på ordren og tilgjengelighet på adressen.
- Vi regner med vi har ved en stund, men vi har mer enn nok å holde på med; Salget hittil har vært bra, men nå har vi holdt på så lenge i bransjen og har mye oppfølging av kunder, forteller Øystein Lillesand.

Når det gjelder frakt, så forteller Øystein Lillesand ved Lillesand gård i Malvik, at de tar 300 kroner for frakt - men at dette kan avvikes dersom tilgjengeligheten på adressen er grei og størrelsen på ordren er mer enn 40 sekker.

- Da er jeg stort sett grei, men når det kommer til å bære veden opp på loft eller ned i kjeller, så streiker jeg - det gjør jeg ikke for den prisen, forteller Øystein Lillesand.

Ifølge Lillesand finnes det faktisk dem som forventer å få veden bært på loftet eller i kjelleren - og gjerne også stablet der.

- De forventer ikke at du skal legge veden inn i ovnen og tenne opp også?

- Ja, det har faktisk skjedd en gang, det var en som påstod at det ikke gikk an å tenne opp veden, og som påstod at den ikke var tørr - så da måtte jeg dra dit og tenne opp ... Hun kunne jo ikke dette ... Men jeg fikk jo kaffe også, da, forteller Lillesand til DinSide.no

Tromsø ASVO, Tromsø, Troms
60 liters sekk med bjørkeved koster 80 kroner/sekk, mens 1000-liters stablet bjørkeved koster 1000 kroner. Eventuell kostnad ved utkjøring etter avtale.