Klag på megleren

De klager - og får medhold. Se avgjørelsene der kundene vinner over megleren.

Det kan lønne seg å klage på meglertjenester. Foto: Colourbox.com
Det kan lønne seg å klage på meglertjenester. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du misfornøyd med bolighandelen, finnes det klagemuligheter. Kjennelser fra Eiendomsmeglingsnemnda viser at brudd på god meglerskikk ikke er uvanlig, og at det kan lønne seg å klage. Her er fire som fikk penger tilbake.

Varmekablene som ikke var der

Kjøper fikk tilslag på en leilighet som var oppgitt å ha varmekabler. Det viste seg ved overtakelsen å ikke stemme. Kjøper vil ha prisavslag, og klager inn megler. Megleren legger skylden på selger som ikke har kontrollert salgsoppgaven godt nok, og hevder å ha opplyst om interessentene på leiligheten om feil i oppgaven.

Nemnda mener at opplysningen burde vært korrigert skriftlig, og vurderer kjøperens tap lik halvparten av gjengs kostnader ved å installere varmekablene. Her har megler brutt god meglerskikk.

Les også: En av fire har aldri kontrollert det elektriske anlegget


Uønsket annonsering

Selger brukte megler for salg av eiendom. I forbindelse med oppgjøret ble selger krevd for 3.000 kroner i annonseutlegg og 25.500 kroner for en markedspakke. Selger mener dette ikke er avtalt.

Megler hevder at pakken ble avtalt muntlig, men så lenge dette ikke er dokumentert skriftlig sier nemnda at megler selv må dekke de 28.500 kronene.

Les også: Slik får du solgt til god pris

Overrasket av skattekrav

Klager kjøpte og solgte en hytte gjennom samme meglerforetak. Salgskontrakten ble signert så tidlig at kjøper ble gevinstbeskattet for salget grunnet at fem års brukstid ikke ble oppfylt. (Hytta ble kjøpt 19. mars 2002, og solgt 6. juli 2006.)

Eiendomsmeglere har ikke en generell plikt til å opplyse om skatteregler, men i denne situasjonen gjenstod et halvt år før salget kunne gjennomføres skattefritt, og det var ingen hast i å få det gjennomført. Derfor mener nemnda at megleren burde sørget for at klagerne fikk presise opplysninger. Nemnda mener at megleren skal dekke halve skattekravet i forbindelse med salgsgevinsten.

Les også: Selge eller leie ut?

Betaling for salg som aldri ble gjennomført

Eiendommen skulle selges dersom kommunen godkjente deling, men slik godkjenning ble ikke gitt, og eier sa derfor opp oppdraget med megler. Megler krevde da eier for 30.532 kroner for arbeidet omkring oppdraget, mens eier sier at det var skriftlig forutsatt at kommunen måtte godkjenne deling for at det skulle bli salg.

Avtalen om oppdrag ble trukket like før den løp ut. Hadde den løpt ut, hadde megler ikke kunne krevd betaling. Nemnda mener derfor at vederlaget skal settes ned til 6.250 kroner, fremfor det krevde beløpet.

Les også: Selg før du kjøper

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!