Kjøper designkopier fra Storbritannia

Nordmenn sparer titusener på Storbritannias korte designvern.

Lenestolene Svanen og Egget av Arne Jacobsen og Noguchis berømte glassbord koster normalt opp mot 140.000 kroner. Kopivarene får du på nett for en tiendeldel av prisen.  Foto: Elisabeth Dalseg
Lenestolene Svanen og Egget av Arne Jacobsen og Noguchis berømte glassbord koster normalt opp mot 140.000 kroner. Kopivarene får du på nett for en tiendeldel av prisen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er designet på et møbel beskyttet i 70 år etter at designeren har gått bort. Det vil si at det kun er lovlig å produsere eller selge originaler eller lisensierte varer.

Original, lisens eller ren kopi? Dette er forskjellen.

I Storbritannia er lovgivningen mye slappere, og det er lovlig å produsere og selge kopier av designmøbler 25 år etter at møbelet ble designet. Det har ført til et rush av designbutikker på nett i Storbritannia, og selv om lovgivningen er streng i Norge, er norske forbrukere ikke like strenge.

Vi jobber stadig for å sørge for at kvaliteten er så god som mulig, slik at kundene våre skal få mest og best mulig møbel for pengene, sier Ben Brinkow i Voga.  Foto: Elisabeth Dalseg
Vi jobber stadig for å sørge for at kvaliteten er så god som mulig, slik at kundene våre skal få mest og best mulig møbel for pengene, sier Ben Brinkow i Voga. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


– Pågangen fra Norge har økt gradvis, og er nå så stor at vi bestemte oss for å lansere egne nettsider på norsk, slik at det skulle bli enklere for nordmenn å handle, sier Bob Brinklow, administrerende direktør i kopimøbelbutikken Voga til DinSide.

*Oppdatert: Denne loven er vedtatt endret, men med en 12 måneders overgangsperiode for å selge ut varelager.

Klar, ferdig, priskrig

Et blikk på prislappen forklarer kanskje hvorfor pågangen har vært så stor. I Norge er klassiske designmøbler signert Arne Jacobsen, Eames, Wegner og Rohe fortsatt beskyttet, mens det er fullt lovlig å få produsert, og å selge i Storbritannia. Både britiske - og norske - kunder kan kjøpe Arne Jacobsens Egget i skinn for 10.000 kroner i stedet for drøye 80.000.

Vi ser det er en økende interesse for designkopier. Folk ønsker disse varene, men vil ikke betale full pris.Viggo Elster, Tolldirektoratet


Møblene på bildet over vil koste opp nesten 140.000 kroner om du kjøper dem originalt. Velger du kopivare, kan du nå bestille dem hjem fra Voga i Storbritannia for i underkant av 14.000, pluss frakt moms og fortolling. De er ikke de eneste. Andre forhandlere som gjør profitt på Storbritannias lave beskyttelsesperiode for design er ClassicFurniture4you og Swivel UK. Sistnevnte har forøvrig gratis internasjonal frakt, og ligger enda lavere i pris enn de to andre.

Merk at vi har en egen skinnavgift i Norge. For å sjekke hvor mye det vil koste i avgifter, kan du sjekke med vår importkalkulator.

Det skal være rene kopier for at det er forbudt å selge og omsette i Norge. Disse Eames-inspirerte stolene fra Bohus er inspirert, men forskjellige nok til at det ikke regnes som brudd på opphavsretten - selv om det er tydelig hvilken stol de henter sin inspirasjon fra. Prisen er 799 kroner, cirka en fjerdedel av stolene som produseres av Vitra på lisens (Innfelt). Foto: Per Ervland/Vitra
Det skal være rene kopier for at det er forbudt å selge og omsette i Norge. Disse Eames-inspirerte stolene fra Bohus er inspirert, men forskjellige nok til at det ikke regnes som brudd på opphavsretten - selv om det er tydelig hvilken stol de henter sin inspirasjon fra. Prisen er 799 kroner, cirka en fjerdedel av stolene som produseres av Vitra på lisens (Innfelt). Foto: Per Ervland/Vitra Vis mer


Hvor god er du på å se forskjell på original og kopi? Ta testen vår og se!

Ulovlig å produsere, lovlig å importere

Ifølge Viggo Elster, seniorrådgiver avdeling for toll- merveridavgift- og vareførsel i Tolldirektoratet, gjør du ikke noe ulovlig om du importerer som privatperson, til privat bruk.

– Men om man kjøper for å selge videre, at det er til næring, så er det ikke lov, presiserer Elster.

De britiske nettbutikkene gjør ikke noe ulovlig. De får produsert møbler som er designet av designere som har vært død i mer enn 25 år.

Ikke alltid risikofritt:

I Norge er det riktignok eventuelle forhandlere eller importører som risikerer problemer, men er du på ferie bør du være klar over at enkelte myndigheter

også straffer dem kjøper.

I verste fall kan produsenten bak originalen sende deg et pengekrav i ettertid, slik Gucci gjorde til to danske kvinner, og i Italia risikerer du blant annet bøter på opp mot 1.000 euro om du blir stoppet med en falsk designerveske eller klokke på armen.

Litt vanskeligere er det når du handler på nettet; sjekk gjerne vår guide til hvordan du avslører kopimøblene, og KK.nos guide for hvordan du skal avsløre piratkopierte moteplagg og accessoirer.


I resten av det europeiske markedet er det helt annerledes. Her har noen produsenter hatt enerettighet på produksjon siden møblene ble designet, mens andre har betalt i dyre dommer for å få lisens til å produsere møblene - for eksempel har Vitra lisens til å produsere de populære Eames-stolene.

Brinkow er selvsagt langt fra enig i at de gjør noe umoralsk.

– Vi forholder oss selvfølgelig til britisk lov. Vi er langt fra de eneste som gjør dette, og dersom regelverket endres, vil vi selvfølgelig innrette oss deretter.

Plagiariusprisen deles ut til årets mest skamløse kopier. Ser du forskjell?

Nå ser det imidlertid ut som om regelverket kan endres. Skal vi tro seniorrådgiveren i Tolldirektoratet er det sterke krefter i resten av EU som presser på for at de britiske øyene skal forholde seg til de samme reglene som resten av Europa.

Møblene produseres stort sett i Asia, men Brinkow vil ikke fortelle oss nøyaktig hvor.

– Man bør heller ikke se bortifra det moralske aspektet, presiserer Elster. Han trekker også inn problemet med at piratvarer ofte kan knyttes til organisert kriminalitet. Det er imidlertid viktig å skille mellom varer som produseres og omsettes ulovlig - og det som omsettes lovlig, som her.

Kopivarer

Er det greit å kjøpe designkopier? (Avsluttet)
Ja, design er for dyrt(58%) 1768
Greit med inspirerte møbler, ikke rene kopier(25%) 756
Burde vært ulovlig!(14%) 427
Har jeg ingen mening om(4%) 121
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kopivarer vil uansett alltid være et spørsmål om moral. Noen synes opphavsrettighetene er for strenge, og hopper gladelig på tilbudet om billige og lovlige kopier fra Storbritannia. For andre vil det være helt utenkelig.

Hva synes du? Stem til høyre, eller diskuter under

Hva med kvaliteten?

Hvor godt disse møblene vil holde seg på sikt, har vi ikke noe grunnlag for å si, men i hovedsak synes vi både kvalitet på materialer og utførelse så bra ut på møblene fra Voga. Eames DAR-stol var mye mer klumpete og tykkere enn originalen, og selve setet var hverken en god etterligning av Herman Miller-originalene i glassfiber eller plaststolene som produseres av Vitra i dag, og ga et langt mindre eksklusivt uttrykk. Skinnkvaliteten på Jacobsens Egg virket både robust og var god å ta på - og vi lot oss lure av Y-stolen.

Vi har kun sett på ulike møbler fra Voga. Har du erfaring med kvalitet på varer fra den eller andre nettbutikker som selger designkopier?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer