Kjøpeguide: Trådløs lyd i alle rom

Dette må du tenke på før du kjøper.

<b>DESIGNLYD:</b> Geneva er kjent for smarte trådløse løsninger som også tar seg pent ut i hjemmet. Foto: GENEVA
DESIGNLYD: Geneva er kjent for smarte trådløse løsninger som også tar seg pent ut i hjemmet. Foto: GENEVA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du våkner opp til Röyksopp på soverommet, nyter Foo Fighters til frokosten på kjøkkenet, hører Pink Floyd i stua til morgenkaffen og pusser tennene til Lady Gaga på badet.

Så er det fredag, og du skal ha party. Vennene kommer med mobiler proppfulle av musikk. Du kan «beame» musikken til anlegget ditt og spille ulike musikk i ulike rom.

Og enda bedre: Om du vil være diktator, er det du som er sjefen med master-appen.

Bill Gates hadde et slikt anlegg hjemme i luksusboligen sin utenfor Seattle allerede tidlig på 1990-tallet, der hver enkelt gjest kunne styre musikken i sitt rom. Systemet ble til og med installert i svømmebassenget, slik at du kunne høre musikk under vann også.

FULLT HUS: Markedslederen Sonos har apper både for Mac, PC, mobil og brett. I tillegg har de høyttalere i alle størrelser, samt mulighet til å bruke utstyret du har fra før. Foto: SONOS
FULLT HUS: Markedslederen Sonos har apper både for Mac, PC, mobil og brett. I tillegg har de høyttalere i alle størrelser, samt mulighet til å bruke utstyret du har fra før. Foto: SONOS Vis mer

Nå er nok undervannsmusikk fortsatt utenfor de flestes rekkevidde, men i dag kan faktisk hvem som helst i dag kjøpe seg et trådløst anlegg i butikken, og bygge ut etter størrelsen på lommeboka og boligen.


Med streaming via WiMP, Spotify og andre har du tilgang til all musikken du måtte ønske. Det er for lengst slutt med å skifte CD, og fjernkontrollen virker overalt i huset og i alle rom.

Tidlig ute

Allerede på 1980-tallet fantes multiroms musikksystemer (blant annet Bang & Olufsens BeoLink) basert på kabler. Men det var først i 2000 at Slim Devices kom med sin Squeezebox, en kjekk og billig liten enhet som kunne spille musikk via det trådløse nettverket hjemme.

Senere kom det flere enheter, og Squeezebox utviklet seg etterhvert til et fullblods flerromssystem, og spesielt Squeezebox Duet ble et populært alternativ.

APPEN STYRER ALT: Du kan velge musikk og rom via nettbrett og mobil. Foto: BOSE
APPEN STYRER ALT: Du kan velge musikk og rom via nettbrett og mobil. Foto: BOSE Vis mer

Dessverre ble selskapet ble overtatt av mus/tastaturgiganten Logitech i 2006, og eventyret stagnerte. De rakk imidlertid å få ut high-end-versjonen Logitech Transporter, før de i 2012 valgte å avvikle produktet.


Mye å velge i

Det ga konkurrenten Sonos en gylden sjanse. I 2002 kom det amerikanske selskapet inn på markedet med sine Apple-lignende, hvite bokser, og i løpet av få år opparbeidet de seg en posisjon som markedsleder både i Norge og i andre land, noe som ytterligere forsterket seg da den eneste reelle konkurrenten ga opp.

LES OGSÅ: Vår Sonos-test fra 2006.

Men nå får Sonos kjørt seg. For i år har markedet eksplodert, og nesten alle som tidligere har laget lydutstyr kan nå tilby lignende produkter. I tillegg kommer et stort antall nykommere som spesialiserer seg på slike trådløse lydsystemer.

Blant de som tilbyr dette er Denon, Samsung, Philips, Pioneer, Monster, Geneva, Panasonic, Bose, Harman Kardon, Simple Audio, Bang & Olufsen, Bluesound, Beep, Korus og LG.

SE VÅRE TESTER AV: Samsung Multiroom og Denon Heos

Nordmenn på banen

To norske selskaper har også meldt seg på i konkurransen: Electrocompaniet og T-radio (Ixion). Sistnevnte bruker for øvrig det legendariske Tandberg-navnet for alt det er verd.

LES OGSÅ:
Blir dette et nytt Tandberg-eventyr?

Electrocompaniet i strupen på Sonos


STREAMIUM: Philips har hatt trådløs lyd lenge. Nå satser de for full i et marked som først i år virkelig har tatt av. Foto: PHILIPS

STREAMIUM:
Philips har hatt trådløs lyd lenge. Nå satser de for full i et marked som først i år virkelig har tatt av. Foto: PHILIPS Vis mer

Det er ikke helt lett å velge i denne jungelen. Derfor har vi prøvd å sette sammen en guide med noen enkle råd du kan bruke når du har bestemt deg for å kjøpe.

Hva er behovet ditt?

Dersom du ikke er helt sikker på hvilket system som passer dine behov best, bør du prøvde deg fram med ett eller to produkter først og eventuelt bygge ut etter hvert om du er fornøyd.

Aller først bør du forsikre deg om at systemet faktisk kan bygges ut og i så fall med hvor mange rom/enheter. 32 rom/soner er ofte maksimumsgrensen for slike systemer på grunn av begrensinger i det trådløse WiFi-nettverket hjemme. Men for de fleste med normale boliger stopper vel stort sett behovet etter 4-5 rom.

Alt nytt eller bruke det du har fra før?

Deretter bør du tenke på hvilke lydprodukter du har i huset fra før. Kan det trådløse anlegget du vurderer å kjøpe brukes sammen med dette? Eller satser du på å bygge et system fra grunnen av med helt nye, integrerte høyttalere?

Det siste er utvilsomt smart sett fra et estetisk synspunkt, men det finnes jo også de som ikke vil kvitte seg med gammelt og vellydende stereo/hjemmekinoutstyr.

Noen, slik som Denon Heos og Sonos, har enheter som enkelt kan kobles til forsterkere eller høyttalere du har fra før. Andre har ikke denne muligheten, og du er dermed prisgitt deres egne høyttalere.

FULLT HUS: Markedslederen Sonos har apper både for Mac, PC, mobil og brett. I tillegg har de høyttalere i alle størrelser, samt mulighet til å bruke utstyret du har fra før. Foto: SONOS
FULLT HUS: Markedslederen Sonos har apper både for Mac, PC, mobil og brett. I tillegg har de høyttalere i alle størrelser, samt mulighet til å bruke utstyret du har fra før. Foto: SONOS Vis mer

Om du velger et slikt system, bør du nok tenke på hvor godt merket er innarbeidet i markedet. Det er jo leit å måtte sitte der etter noen år med et anlegg som ikke lenger kan bygges ut.


Har du god nok dekning?

Det neste spørsmålet du bør stille deg, er hvor god den trådløse internettdekningen er i huset ditt. Faller for eksempel ofte nettet ut på soverommet, der du har tenkt å plassere en av høyttalerne?

I så fall bør du installere en signalforsterker for å sikre at lyden kommer fram uten problemer.

Mange av produsentene tilbyr slike, men du kan like gjerne bruke en repeater eller en vanlig trådløs ruter (se DinSides tips).

Ellers bruker flere av produsentene, for eksempel Sonos og Samsung, såkalt MeSH, et «nett inne nettet» som gjør musikkoverføringen uavhengig av andre ting som foregår på nettet ditt og dermed mer stabilt.

Dette er ikke nødvendig, men vår erfaring er at det hjelper.

Spill av fra mobilen

De fleste av anleggene på markedet lar deg spille av musikken du har lagret på mobiltelefonen din over hele huset.

Men dette kan skje på forskjellige måter.

Noen anlegg er avhengige av appen, med andre må du bruke kabler og/eller dokkingstasjon. Men det har også blitt vanligere med Bluetooth-kobling, slik vi er vant til fra enkeltstående, trådløse høyttalere og trådløse hodetelefoner.

Spotify, WiMP eller selvlagret?

Den gangen nedlasting av MP3 var en nyhet og direkte streaming av musikk via nettet bare var en fjern drøm, var det mange av oss som la alle CD-ene våre over på en harddisk.

CONNECT: Ser du det lille symbolet nederst i høyre hjørne på Spotify-appen? Det er nøkkelen til flerromsmusikken. Foto: SPOTIFY
CONNECT: Ser du det lille symbolet nederst i høyre hjørne på Spotify-appen? Det er nøkkelen til flerromsmusikken. Foto: SPOTIFY Vis mer

Dette vil vi gjerne spille av på det nye trådløse anlegget.


Derfor er det viktig å forsikre seg om at anlegget støtter det formatet du har lagret musikken din i.

Vi har hittil ikke kommet over noe utstyr som ikke støtter MP3, så om du har filene dine i dette utbredte formatet, så er det jo grei skuring.

Men om du er kresen på lyden og sverger til tapsløse formater som FLAC og ALAC, så er situasjonen en annen.

Sjekk filformatene

De fleste støtter nå iTunes-formatet AAC. Og siden Apple fjernet rettighetssikringen (DRM) på filene sine har dette ikke vært noe problem heller.

Men ALAC/Apple Lossless, som Apple bruker til å lagre tapsløst i CD-kvalitet på iTunes, støttes slett ikke av alle produsentene.

FLERE FORMATER: Norske WiMP strømmer tapsløst om du har HiFi-abonnement. Men du kan også lagre CD-ene dine selv i tapsløse formater som FLAC og Apple Lossless (ALAC). Foto: PRODUKTBILDE/DINSIDE
FLERE FORMATER: Norske WiMP strømmer tapsløst om du har HiFi-abonnement. Men du kan også lagre CD-ene dine selv i tapsløse formater som FLAC og Apple Lossless (ALAC). Foto: PRODUKTBILDE/DINSIDE Vis mer

Det samme gjelder mer eksotiske formater som OGG og APE. FLAC har blitt stadig mer utbredt. Det samme er WAV og AIFF. Det er ikke vanskelig å konvertere disse formatene, men en ekstra jobb er det jo.


Om du nøyer deg med Spotify, WiMP eller andre strømmetjenester, kan du glemme filformatene. Men da er det desto viktigere å forsikre deg om at produsenten har inngått samarbeid med tjenesten du bruker.

Sonos har for eksempel både Spotify og WiMP integrert i systemet, slik at du kan søke både lokalt og i disse tjenestene i én sveip.

De fleste andre bruker nå Spotify Connect, som forbinder Spotify-appen på mobil eller nettbrett med anlegget. WiMP er ikke så utbredt internasjonalt som Spotify, så sjansene er mindre for at systemet du vurderer har avtale med dem. Per dags dato er de for eksempel ikke støttet av Samsung Multiroom, selv om det visstnok jobbes med saken.

Norske Electrocompaniet har i tillegg integrert YouTube-støtte (bare lyd), siden mange jo bruker dette som primærkilde for musikk. Smart.

Lyd - en smaksak

Lyden er helt avgjørende for mange, og er dermed kanskje det første de tenker på.

BRA PÅ LYD: Japanske Denon er kjent for gode stereo- og hjemmekinoprodukter. Med sitt HEOS-anlegg har de også kastet seg på den trådløse trenden. Foto: DENON
BRA PÅ LYD: Japanske Denon er kjent for gode stereo- og hjemmekinoprodukter. Med sitt HEOS-anlegg har de også kastet seg på den trådløse trenden. Foto: DENON Vis mer

Og la det nå være helt klart: Du oppnår aldri like god lyd med små designhøyttalere i plast som du gjør med et skikkelig stereoanlegg med separate høyttalere og en god forsterker.


Men mange har ikke plass til slikt. Og om de har, vil de ikke ødelegge inntrykket av stua. Dermed blir designhøyttalerne et kompromiss. De fleste av dem låter greit til bakgrunnsmusikk, mens andre i tillegg klarer å spille fest-høyt med god kvalitet, som for eksempel Heos 7.

LES OGSÅ: Gruser Sonos på lyd

Her gjelder det altså å høre seg fram på forhånd. De fleste produsentene har høyttalere i flere forskjellige størrelser og kvalitetsklasser. Du bør likevel ikke bare gå etter lydvolumet. Klarheten i stemmer og evnen til å skille ut enkeltinstrumenter er også viktig.

La deg ikke forføre av bass i seg selv. God bass skal være tydelig og nyansert, ikke bare konstant dunking.

Hvor enkelt er det å bruke?

De aller fleste av systemene styres via en app på mobil og/eller nettbrett. Det er derfor viktig å prøvekjøre denne appen på forhånd for å se hvordan du liker den.

Hvor enkelt er det å styre lyden til de ulike rommene? Er det lett å spleise flere rom og skille dem fra hverandre igjen i enkeltsoner? Kan du søke på tvers av musikk-kilder, eller må du innom hver enkelt for å finne det du leter etter?

Et trådløst musikksystem kan erstatte klokkeradioen din, men slett ikke alle har denne muligheten. Om dette er viktig for deg, så sjekk om appen har vekkefunksjon og innsovningstimer.

Denne videoen fra Sonos viser hvordan systemet deres fungerer:

Trådløst hele veien?

Om flere medlemmer av familien skal bruke systemet er det viktig å forsikre seg om at de kan både kan spille sin egen musikk fra nettverksdisk, og bruke sine egne kontoer for eksempel på Spotify uavhengig av andre soner i huset.

Det siste er slett ingen selvfølge.

Sonos fikk for eksempel dette først nå før jul, trolig fordi erkekonkurrenten Heos allerede hadde det fra dag én.

Enkelt å sette opp?

Selv om du kanskje bare skal sette opp utstyret én gang, er det viktig at dette også er enkelt. Noen settes opp via appen og wifi, andre trenger kabel. Sjekk også hvor enkelt det er å legge til nye enheter, og om systemet husker oppsettet ditt etter et strømbrudd.

Tidligere var det slik at den første enheten måtte være koblet til nettet via kabel. Nå fungerer imidlertid de fleste systemene trådløst fra grunnen av.

Og prisen?

For lyd i tre rom må du regne med minimum 6000 kroner, enten du har utstyr fra før eller satser på produsentens egne høyttalere. Frittstående trådløse enheter som Sonos Connect og Heos Link koster omtrent det samme som de større høyttalerne i systemet.

Pass deg - du kan bli avhengig!

Regn med en kostnad på mellom 1500 og 3000 kroner per ekstra rom.

For det er lett å bli avhengig når du først har begynt. Ikke før har du installert én høyttaler i stua, så vil du ha musikk på kjøkkenet. Og så har du lyst til å sovne inn og våkne til musikk også. Deretter begynner ungene å mase. Også de vil ha musikk på rommene sine ...

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!