Kjøpeguide: Slik velger du flaggstang

Det er ikke bare å gå til innkjøp av en flaggstang. Høyden bestemmes av hvor den skal brukes, mens materialet bestemmer du utifra krav til vedlikehold, vekt - og pris.

Høyde

Hvor høy skal stangen være? Hvor høy kan den være? Og hvor høy må den være? Det eksisterer ikke noe flaggstangpoliti - men du kan risikere å få naboen på nakken dersom du setter opp en latterlig høy flaggstang som sjenerer for naboens utsikt.

Villa:
Som hovedregel skal 1/3 av stangen rage over husets møne, og den bør uansett være minst 10-12 meter lang. Ifølge www.flaggstang.no er 90 prosent av alle flaggstenger som selges til bolighus 12 meter lange i glassfiber.

Hytter:
Flaggstenger til hytter er normalt litt mindre enn til eneboliger. 8-9 meter er vanligst. Under 8 meter blir såpass lite, at det lett vil se rart ut.

Gård:
Ingen gård uten flaggstang? 12-18 meter er vanlig på norske gårder.

Flaggstangguiden

  1. Kjøpeguide: Slik velger du flaggstang


Bensinstasjoner/veikroer/firmaer:
Her er det vanlig å bruke flaggstenger som er mellom 10-14 meter lange.

Materialvalg

Hvilket materiale du velger avhenger av flere faktorer; estetikk, vedlikehold, tyngde og pris.

Glassfiber:
Glassfiberstengene er de mest populære, og det er kanskje ikke så rart: De går jevnt innover mot toppen, slik som tradisjonelle trestenger, de er lette (én mann skal ettersigende kunne reise en 12 meter lang stang alene), og ikke minst er de vedlikeholdsfrie. Glassfiberstenger kan lages for å tilpasses eksisterende stativ.

Tre:
Det er fortsatt noen som foretrekker flaggstenger i tre, kanskje særlig til hytter, fordi de mener det ser penere ut. Trestenger er tyngre å sette opp og ta ned. Og det vil du måtte gjøre: De må vedlikeholdes. Trestenger får sprekker, og malingen vil skalle, trass i gode løfter fra produsenter. En flaggstang i tre kan være et greit alternativ for dem som allerede har et stativ som passer til dette, og som liker å skrape, pusse, male.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stål:
Stålstenger ligger litt lavere i pris i forhold til andre typer materialer. De er ganske tunge, og har avtrappinger oppover, i motsetning til glassfiber og tre, som stiger jevnt.

Aluminium:
Flaggstenger i aluminium har også de karakteristiske avtrappingene som stålstenger. De er lettere, men ligger høyest i pris. Kan ofte leveres ferdig lakkert eller eloksert.

Før du kjøper:

Sjekk hva som er inkludert i prisen. Det vanlige er å få med kule (til toppen av flaggstangen), enkelt feste, og line. Flagg selges stort sett separat, men gjerne fra samme forhandler.

Forhør deg også om priser på transport. Det er ikke bare-bare å kjøre med 10-12 meter flaggstang på taket, så eventuelle forskjeller i pris her kan være utslagsgivende.

Flagget

Hvor stort/lite kan flagget være? Som hovedregel gjelder at flaggets lengde skal være 1/3 av flaggstangens lengde. Vimpler kan være like lange, eventuelt litt lenger. Dette vil si at har du en 6 meter lang flaggstang skal flagget være 2 m langt, 8 m tilsvarer 2,5 meter, 9+10 meter gir 3 meter langt flagg, 12 meter gir 4 m langt flagg, og en flaggstang på 14 meter skal ha et flagg som er 4,5 meter langt. Et cetera.

Montering

Kan hvem som helst montere en flaggstang?

Ifølge Thea Andenæs i Flaggstang Spesialisten AS er de vanligste glassfiberstengene enkle å montere - ikke minst fordi de er så lette. Glassfiberstengene leveres med hengsel nederst, et trekantfeste med tre bolter. Disse festes i støp.

Er det fjellgrunn må man bore tre hull og støpe. Skal flaggstangen monteres på jordgrunn, graver man et hull, cirka en meter dypt, 30-40 cm i diameter, fyller med ferdigbetong og fester boltene i denne.

Montering kan variere fra produsent til produsent - så hør med din leverandør hva som anbefales for din flaggstang.

Velger du en av de tyngre variantene kan det være lurt å søke hjelp fra profesjonelle.

Kilde: Flaggstang Spesialisten AS