<strong>GOD TIMEBETALING:</strong> Bruker du noen minutter på å sjekke litt priser på nett, kan du spare mange tusenlapper. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GOD TIMEBETALING: Bruker du noen minutter på å sjekke litt priser på nett, kan du spare mange tusenlapper. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Bruktpris kan være høyere enn nypris

Kjøpe brukt? Husk å sjekke dette først

Selv om selgeren kjøpte TV-en for 40.000 kroner, betyr ikke det nødvendigvis at halv pris er en god pris.

Publisert
Sist oppdatert

Nylig så vi på hvor mye du kan spare på TV-kjøpet dersom du har litt is i magen og venter noen måneder. Vår gjennomgang viste at du fort kunne spare mange tusenlapper.

En ting som er naturlig å se på i kjølvannet av denne saken, er brukttilbudene som florerer på diverse bruktmarkeder på nett, som for eksempel Finn.no, eller de nye konkurrentene Letgo, Shpock og Tise.

For selv om selgeren oppgir at han kjøpte produktet for en høy pris, og selger det for halv pris, betyr ikke det nødvendigvis at det er en god pris. Mye kan ha skjedd på noen år, og spesielt i elektronikkbransjen som vi tar utgangspunkt i her.

Men selv om vi her ser på TV-priser, er det viktig å understreke at trenden er den samme også i andre produktgrupper.

<strong>DYRERE:</strong> Denne TV-en selges brukt, men til en høyere pris enn den selges for ny i butikk. Det er det ikke sikkert selgeren har fått med seg. Foto: Skjermdump
DYRERE: Denne TV-en selges brukt, men til en høyere pris enn den selges for ny i butikk. Det er det ikke sikkert selgeren har fått med seg. Foto: Skjermdump Vis mer

Sjekk prisen

Det er nok av eksempler på at bruktselgere ikke forholder seg til reelle priser når de skal selge produkter. De nevner kanskje heller hva de kjøpte produktet for, eller de har funnet fram produsentens veiledende utsalgspris.

Det blir imidlertid feil å ta disse prisene som utgangspunkt. Det kan også bli oppfattet som forsøk på å lure kjøperen, selv om det kanskje bare er en forglemmelse.

VIKTIG INFORMASJON

Denne artikkelen inneholdt opprinnelig en sammenligning mellom en ny og en brukt Sony-TV som viste seg å være av forskjellig type, og derfor ikke sammenlignbare. Etter at feilen ble oppdaget, ble teksten endret for å forklare feilen, og senere ble et nytt og korrekt eksempel innhentet. Dinside beklager feilen.

Et ferskt eksempel: På Finn.no ligger det en annonse for en 55-tommer fra Samsung: 55KS8005T. Selgeren har satt prisen til 13.500 kroner og oppgir en innkjøpspris på 19.990. Men sjekker du Prisjakt.no, ser du at du i skrivende stund kan få kjøpt den samme TV-en helt ny i butikk for 13.000 kroner. Hos Elkjøp heter den UE55KS8005TXXE, men XXE på slutten er bare en del av den forlengede produktkoden som forteller at TV-en er tilpasset det nordiske markedet med tanke på språk og menyer.

Det har altså vært en kraftig prisnedgang siden selgeren kjøpte TV-en, og som han kanskje ikke har fått med seg. Men for en potensiell kjøper fremstår da prisen som ganske urimelig, selv om selgeren beskriver TV-en som «helt ny, kun testet».

Du bør derfor sjekke prisen på tjenester som Prisjakt eller Prisguide, før du hopper på et brukttilbud. Selv om selger ikke tar hensyn til den nye markedsprisen, bør du som kjøper ta dette ansvaret. Det kan du spare mye penger på.

Et slikt søk tar deg noen minutter. Kanskje finner du ut at nyprisen er langt lavere og du kan kjøpe nytt fra butikk, eller du kan i det minste få et godt grunnlag for nedpruting av prisen. Dukker ikke produktet opp i Prisjakt, bør du sjekke Prisguide, som tar vare på produktenes priser selv om de går ut av sortiment.

Kjøpe brukt? Husk å sjekke dette først

Ny, bedre og billigere

En annen ting å huske på går på nesten det samme som vi nevnte over. Mye kan ha skjedd på kort tid.

På Finn.no fant vi en annonse for en tidligere toppmodell fra Samsung (UE65HU8505). Selgeren skal ha 28.000 kroner for TV-en, som selges sammen med en lydplanke. Han oppgir å ha betalt 48.000 kroner for TV og lydplanke.

20.000 kroner å spare her da, skulle man tro. Men hvilken pris kan du få hvis du kjøper nytt?

Ut fra modellnavnet ser vi at den brukte TV-en er en 65-tommer i Samsungs 8-serie fra 2014, og at det er en UHD-TV. Et kjapt søk på prisjakt viser at du i skrivende stund kan få en splitter ny 2016-modell i 8-serien for 18.000 kroner. Med en like ny og sammenlignbar lydplanke i tillegg kommer det på totalt 25.000 kroner.

Det bør også nevnes at den nye TV-en har Super-UHD, HDR og nyere programvare som den brukte TV-en fra 2014 ikke kan skilte med.

Plutselig var ikke bruktkuppet et kupp lenger.

Ikke sjeldne eksempler

Eksemplene vi har funnet fram til er på ingen måte enkeltstående. Det finnes mange tilfeller hvor markedets prisfall ikke står i stil med hva selgeren ønsker å få igjen for produktet.

Forståelig nok, for etter å ha brukt nesten 50.000 kroner på ny TV føles det nok litt bittert å bare sitte igjen med 15.000 kroner når den selges etter et par år. Men slik er den teknologiske utviklingen.

Dette betyr altså to ting: For det første er det ikke lurt å regne med at du skal få noe særlig igjen ved eventuelt bruktsalg av TV-en – til det går den tekniske utviklingen og markedets prisfall for fort. For det andre bør du som vurderer å kjøpe brukt sjekke nøye hvilke alternativer du har med tanke på å heller kjøpe nytt.

Du skal ikke se bort ifra at du får mer for mindre, eller kanskje det samme for samme pris, men nytt fra butikk. Husk også at du ved å kjøpe nytt får nyte forbrukerkjøpslovens rettigheter fullt ut, selv om du også ved bruktkjøp har rettigheter. En TV fra 2014 har bare to-tre år igjen på den ordinære reklamasjonsretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer