Kjøp, men vent med salg

Skal du kjøpe bolig, bør du gjøre det i sommer. Skal du selge, kan du vente til høsten.

Det har blitt mer lunken temperatur på boligmarkedet i løpet av de siste par månedene, noe som har latt seg merke ved at boliger blir liggende lenge på markedet før de blir solgt. Og mange boliger går til takst eller kanskje også litt under, i motsetning til tidligere i år, da boliger gikk for flere hundretusener over takst.

Hvor er kjøperne?

En boligselger har fortalt at det bare kom én person på visningen for to helger siden. Han skal selge sin leilighet på Fagerborg i Oslo. I journalistens nabooppgang har en av leilighetene ligget ute for salg i nesten to måneder. Hvor har det blitt av alle kjøperne?

Selge nå, eller vente... Kjøpe nå, eller vente...
Selge nå, eller vente... Kjøpe nå, eller vente... Vis mer


De er ute i sola, på fjorden med båten sin, eller sitter og tar en utepils på Aker Brygge.

Men fortvil ikke, dersom du skal selge boligen din det nærmeste året. Det nye ForbrukerMeteret til Opinion viser at det ikke er færre som tenker på å selge og kjøpe bolig de kommende 12 månedene. Men de tror ikke på noen fortsatt stor prisvekst i boligmarkedet, heller.

Les mer om nordmenns forventninger til sin økonomi det nærmeste året her:

Mest skeptiske til fremtiden

Nedgang

Anslag i eiendomsmeglerbransjen viser at rundt 100.000 husholdninger kommer til å kjøpe eller selge bolig eller fritidsbolig i løpet av 2007. Det er en nedgang på rundt 10.000 i forhold til 2006, som var et rekordår for omsetning av bolig. Selv om det spås en viss nedgang, viser dette altså at de høyere rentene ikke skremmer folk fra å kjøpe og selge eiendom.

Odd Nymark, administrerende direktør i Eiendomsmelger1, sier at den økte renten ikke har påvirket salget av de dyrere boligene i særlig grad.

- Hvis du ser etter eiendommer til flere millioner, har du penger nok til at ikke renteøkningene betyr noe for din økonomi. For eksempel blir de fine sørlandshyttene til 4-5 millioner solgt, de. Det er heller førstegangskjøperne som merker renteøkningene.

- Betyr det at mindre leiligheter er vanskeligere å omsette enn de dyrere boligene?

- Vi har ikke noe statistikk som viser det, men det kan tenkes at det går lenger tid før de mindre boligene blir solgt. Men treffer du den riktige kjøperen, som vil ha akkurat DIN leilighet, da får du solgt, uansett. Treffer du to stykker som vil ha leiligheten din, da kan du få solgt over takst.

DinSide Bolig har nylig skrevet om boligkjøpere som ikke har fått tilslag på leiligheter, selv om de har budt godt over takst (Les mer om det her: Sier nei til 100.000 over takst). Hvordan kan det ha seg?

- Mange har nok forventninger til å få solgt for mye over takst. De har hørt at naboen fikk solgt sin leilighet over takst, og da vil de ha mer enn taksten, også. Det er et visst etterslep på taksten i forhold til markedsverdien, men nå begynner takstene å ta igjen dette etterslepet. I visse tilfeller er taksten i overkant høy.

Det betyr altså at drømmen om å få et par hundretusen over takst, ikke så lett lar seg realisere for boligselgerne. med mindre man får en budrunde mellom to som har forelsket seg i boligen.

Kjøp, men vent med salg


Vent med salg

- Så hvis jeg vurderer å selge leiligheten min - når skal jeg gjøre det?

- Hvis du ikke har lagt den ut for salg ennå, så ville jeg ventet til høsten. August og september pleier å være gode måneder å selge. Og januar var en rekordmåned, så hvis du kan vente til januar, kan det være smart.

- Hva med de som allerede har lagt ut leiligheten for salg, og ikke fått solgt ennå?

- Hvis de har hatt noen visninger, og ikke fått inn noen bud, ville jeg ha ventet til over sommeren, sier Nymark.

Prisene vil flate ut

Det virker som om den voldsomme prisveksten vi har sett i boligmarkedet de siste årene, er i ferd med å flate ut. Eiendomsmeglerbransjen tror på en stabilisering av prisene.

- Det er vanskelig å si hva som skjer på boligmarkedet til høsten igjen, men vi tror at det vil flate ut. Om det betyr en liten prisvekst, utflating eller et lite fall, er vanskelig å si. Men blir det et fall, tror vi ikke dette blir dramatisk, sier Nymark.