Kjøp juletreet nå

Det er ikke når treet kjøpes, men når det er hugget som er viktig.

For tidlig? Du kan likegodt handle nå, mens utvalget er stort. Foto: Per Ervland
For tidlig? Du kan likegodt handle nå, mens utvalget er stort. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trodde du at det lønner seg å vente så lenge som mulig før du kjøper juletre, for at det skal holde seg friskt lenger?

– Alle juletrærene som selges nå ble hugget i november , så det eneste du oppnår ved å vente er dårligere utvalg, ifølge Plantasjens Opplysningskontor for juletrær.

De tre siste årene har hagesenterkjeden svart på små og store juletrespørsmål gjennom Facebooksidene sine, som i førjulstiden blir omdøpt til Opplysningskontoret for juletrær.

Les også: Triksene som får juletreet til å vare lenger

Spør når det ble hugget

Juletrær er som snittblomster, de har begrenset levetid, så du vil ha det så nyfelt som mulig, ifølge Svein Vadøy. Foto: Opplysningskontoret for juletrær
Juletrær er som snittblomster, de har begrenset levetid, så du vil ha det så nyfelt som mulig, ifølge Svein Vadøy. Foto: Opplysningskontoret for juletrær Vis mer


De aller fleste forhandlere av juletrær selger trær som ble felt siste halvdel av november. Men det kan være unntak. Spør derfor når treet ble hugget, er rådet fra opplysningskontoret.

Trærene oppbevares utendørs etter at de hugges, og selv om de skal tåle en del, vil de, akkurat som snittblomster, holde lenger jo kjøligere det er ute.

– Slik været er nå er det absolutt en fordel å ha trær som er kuttet så tett opp mot jul som mulig, sier Svein Vadøy i Opplysningskontor for juletrær til DinSide.

Han forteller at alle leverandørene deres kutter trær i perioden 15. november til 10. desember.

Det siste treet for i år er altså felt, så bedre enn det du finner i butikk nå, blir det ikke.

Denne lille rakkeren kan bo i treet ditt - sammen med rundt 20.000 ulike kompiser. Foto: Torbjørn Ekrem
Denne lille rakkeren kan bo i treet ditt - sammen med rundt 20.000 ulike kompiser. Foto: Torbjørn Ekrem Vis mer


Det er selvfølgelig unntak, for eksempel hos lokale utsalg, som selger direkte - og ikke minst om du går for selvhogst. Da kan du fint vente til litt nærmere jul, om du ikke ønsker å få treet i hus (eller hage) helt ennå. Men du bør ikke vente for lenge, og hugge for tett opptil at treet skal inn. Det er nemlig viktig at det får akklimatisert seg på vei inn.

Det verste du gjør med juletreet ditt, er nemlig å ta det rett inn fra kulde og minusgrader til oppvarmet romtemperatur.

Krypende, kravlende: Enten du velger juletre i plast eller den levende varianten er det et yndet sted for de aller minste julegjestene. Et vanlig juletre kan huse opptil 20.000 småkryp

Dryssefri jul

Sjekk barnålene helt inn til stammen. Dette treet her, er en potensiell julekatastrofe. Foto: Opplysningskontoret for juletrær
Sjekk barnålene helt inn til stammen. Dette treet her, er en potensiell julekatastrofe. Foto: Opplysningskontoret for juletrær Vis mer


Enn så mye de fleste liker å se på juletrær, er dryssende barnåler til stor irritasjon i løpet av julen.

Ifølge Vadøy er hovedårsaken feil stell og behandling, fra du kjøper det til du får det på fot.

– Vi har etablert et sett med juletrevettregler som kan hjelpe både folk og trær, forteller Svein Vadøy i Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær, og de får du her:

 1. Spør når treet er felt: For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Spør når treet er felt når du handler.
 2. Dra fingrene gjennom barnålene: Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast.
 3. Sjekk barnålene ved stammen: Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.
 4. Ikke gi juletreet varmesjokk: Treet har det best om det får akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.
 5. Hold treet unna varmekilder: Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis, da kan det drysse raskere.
 6. Finn et tre som passer juletrefoten: Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen. Ta derfor med juletrefoten når du du skal kjøpe juletre.

  Dra fingrene gjennom barnålene når du kjøper. Faller de av allerede på utsalgsstedet, bør du finne et annet tre. Foto: Opplysningskontoret for juletrær
  Dra fingrene gjennom barnålene når du kjøper. Faller de av allerede på utsalgsstedet, bør du finne et annet tre. Foto: Opplysningskontoret for juletrær Vis mer


  ... og apropos: Den i vår redaksjon som har lengst erfaring med juletreføtter, er det bare én type som gjelder: Dette er den beste juletrefoten.

 7. Vann juletreet rikelig og ofte: Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det.
 8. Gi ekstra vann til den norske julegrana: Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann.
 9. Unngå for kaldt vann: Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.

Noe mer du lurer på? Har du noen flere spørsmål om stell av juletrær eller blomster, svarer Plantasjen på spørsmål på sine facebooksider helt frem til julaften.

PS: Selv om det er stas med jul, er det viktig å begrense seg, spesielt for allergikere. Juletreet kan gi oppblomstring av muggsopp inne, og jo lenger du har det i hus, jo verre blir det.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!