Kjøp et rom for mye!

Er du enslig? I tillegg til å lide under evig aleneangst er sannsynligheten stor for at du også er en taper på boligmarkedet. Kjøper du ett rom ekstra kan du imidlertid få leieboeren til å finansiere en langt større leilighet enn du ellers ville hatt råd til.

Publisert
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Selvfølgelig har det sine positive sider å være singel, men det er liten tvil om at det koster.

I følge tall fra Norges Eiendomsmegler-forbund/Econ bruker enslige hele 36 prosent av sin disponible inntekt til boutgifter. Tilsvarende tall for et ungt par er 18 prosent og etablerte par 11 prosent.

Vannvittige boligpriser

Som enslig er det ofte en knallhard kamp å komme seg inn på boligmarkedet. En inntekt er ofte ikke nok. Fra januar 1999 til januar i år har prisene på OBOS leiligheter steget med hele 41 prosent, og i år regner OBOS med at prisveksten vil være rundt 10 til 15 prosent.

Prisene på mindre leiligheter i bystrøk er mye høyere per kvadratmeter enn delte boliger og eneboliger, og det er spesielt ett og to-romsleilighetene som er populære. Prismessig ligger de derfor ikke så langt unna tre og fireromsleilighetene som du kanskje skulle tro. For enslige er likevel prishoppet såpass stort at det kan være vanskelig å finansiere et ekstra rom.

Kjøp en tre-roms i stedet for
en to-roms leilighet!

 ToromsTreroms
Sted:GamlebyenGamlebyen
Bta/Boa48/43 kvm68/62 kvm
Prisantydning680.000790.000
Sted: MajorstuaGrunerløkka
Bta/Boa44/39 kvm77/66 kvm
Prisantydning800.000950.000
Eksemplene er hentet fra Aftenposten 2/2-2000
Kjøp en fireroms i stedet for
en tre-roms leilighet!

 TreromsFireroms
Sted:GrunerløkkaStoro
Bta/Boa77/66 kvm90/83 kvm
Prisantydning950.0001.250.000
Sted: MajorstuaFrogner
Bta/Boa86/78 kvm133/108 kvm
Prisantydning1.790.0002.350.000
Eksemplene er hentet fra Aftenposten 2/2-2000

La leieboeren finansiere ett rom ekstra

Har du noen gamle studiekompiser som også sliter med å få seg tak over hodet er valget lett. Hvis ikke renner avisene over av hybelannonser.

Leier du ut ett rom i Oslo i dag, kan du lett tjene 3000 kroner i måneden. Siden du bor i leiligheten selv er dette skattefritt, resultatet er at du kan betale rett inn på ditt huslån. Dermed vil du klare å betjene et langt større boliglån enn du som singel ellers ville hatt mulighet til.

Leier du ut rommet i 2 år til 3000 kroner måneden, kan du redusere boliglånet ditt med 72.000 kroner, i tillegg til det du betaler av egen lomme. Verdt å tenke på?

Hva sier banken?

Tja, til oss journalister sier de akkurat det de pleier å si: " Hver forespørsel om lån blir gjenstand for en konkret vurdering, vi kan derfor ikke gi noe eksakt svar. Generelt er vi imidlertid svært restriktive når det gjelder lån ut over 80 prosent av boligens omsetningsverdi, men det er klart at ditt lønnspotensiale er en vesentlig faktor".

Hva legger banken vekt på? I følge Fokus bank er dette noen av de momentene som avgjør om du får innvilget ditt lån:

  • Er du en eksisterende eller ny kunde?

  • Har du vist at du klarer å spare?

  • Hvor stort er studielånet ditt?

  • Har du en god utdannelse, eller er det andre momenter som taler for at du har et "positivt inntektspotensiale?
Vi tror at du vil få et godt tilbud fra banken dersom du forbereder deg grundig og setter opp et regnestykke som viser hvor raskt du kan betale ned på lånet med leietagers hjelp. Men husk at du alltid innhenter tilbud fra flere banker.

Ikke bare teori

En av våre lesere fikk følgende tilbud: Han var nyutdannet jurist, med en brutto årslønn på 260.000 kroner, samt et studielån på 250.000 kroner. Etter å ha bodd i kollektiv under studieperioden var dette en boform han kunne tenkt seg å fortsette med, men nå ville også han være med på verdistigningen.

Han vurderte derfor å kjøpe en fireroms leilighet, og leie ut to av rommene, og Sparebanken Nor var svært så behjelpelig. Resultatet ble nemlig et lånetilsagn på 1.300.000 kroner.

Det kunne vært deg!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer