Kjøp et kollektiv

Lei av dårlig og dyr boligsituasjon? Synes du det er gøy å bo sammen med andre, kan det være lurt å gjøre felles sak med gode venner.

[Ugjyldig objekt (NAV)]
Villa Villakulla:
Hyggelig og bra investering?
Villa Villakulla:
Hyggelig og bra investering? Vis mer

For rundt 4.000 kroner i måneden per person kan fire mennesker kjøpe et hus eller en leilighet til rundt 2 millioner kroner. Mange betaler 5.000-6.000 kroner per måned for å bo til leie i en liten hybel eller på et rom. Klikk på lenken øverst til høyre for å se beregningene.

Ikke minst hovedstadsområdet byr på vanskelige og dyre boligforhold for studenter og ungdommer. Så hvorfor ikke ta saken i egne hender? Klarer du å finne noen gode venner og bekjente som har lyst til å gjøre hverdagen til en ”Friends”-episode, kan dere kjøpe en fin bolig sammen.

Betal til deg selv


Fordelen ved å kjøpe en bolig fremfor å leie, er at du betaler til deg selv, og ikke til en fremmed. Å leie kan som oftest sammenlignes med å kaste 100-kroner sedler ut fra 4. etasje.

Etter tjue år sitter du igjen med en klekkelig sum penger. Bokollektivet kan naturligvis selges når som helst, og pengene kan brukes som egenkapital til kjøp av ny bolig.

Hage eller full fest?

Har du og vennene dine to millioner til disposisjon, kan dere velge mellom et hus litt utenfor byen, eller en leilighet i byen.

Vi har sjekket prisnivået, og funnet noen alternativer som som du kan se nærmere på ved å klikke på den nederste av lenkene øverst til høyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyreste sted i landet er naturligvis Oslo-området. Derfor har derfor funnet eksempler på boliger her. Ønsker du å bo et annet sted i Norge, vil prisene helt sikkert være lavere.

Flere om samme lån

Ifølge informasjonssjef Kirsten Birkeland i Gjensidige NOR Sparebank, er det ikke noe problem å være flere som tar opp lån til samme bolig.

- Det eneste vi krever er at det stilles tilstrekkelig sikkerhet for lånet.

Låner du for eksempel 500.000 kroner, og kan banken ta pant i dine foreldres bolig for 40 prosent av dette beløpet, vil du kunne oppnå de mest gunstige rentebetingelsene, sier Birkeland.

Har du i tillegg litt penger som du kan bruke som egenkapital, vil lånet naturligvis bli billigere per måned. Dette kan du lese mer om ved å klikke på den øverste av lenkene til høyre.

Husk kontrakten

Velger du å kjøpe et kollektiv med vennene dine, bør du sørge for å for å skrive en boligkontrakt. En slik kontrakt vil regulere alle viktige forhold mellom deg og dine bofeller. Dette er spesielt viktig knyttet til når en av dere ønsker å flytte og selge sin andel.

En slik kontrakt får du hos Forbrukerrådet eller hos Huseiernes Landsforbund.

Relaterte artikler:
Spar tusener - bo kollektivt
Vinn hybeljakten
Slik blir du kvitt romkammeraten
Velg riktig kontrakt