Kjøp bolig sammen med husbanklån

Når alternativet i Oslo er å kjøpe en ettroms leilighet til 800.000 kroner er det på tide å tenke nytt. Vet du at Husbanken gir lån til bokollektiv? Vi viser deg hvordan, og hvem som kan nyte godt av Husbankens tilbud.

Med dagens boligpriser skal det godt gjøres å slå seg inn på boligmarkedet hvis du er student eller kun har en standardlønn å rutte med. Tenker du litt utradisjonelt kan du imidlertid skaffe deg et krypinn til langt lavere pris enn de tilbudene som skremmer livet av deg i landets aviser.

Husbanken: Din redningsplanke

Vi tok en telefon til Husbanken og spurte om de gå lån til kollektivleiligheter. Svaret var riktig så oppløftende: "Det er ingen prinsipielle hindringer i veien for at flere solidariske skyldnere får lån i Husbanken". På norsk vil det si at flere kan gå sammen og kjøpe eller bygge bolig med lån i Husbanken.

Det kan fort lønne seg. I dagens marked er det nemlig de små leilighetene som har den høyeste prisen. Er dere to eller flere som går sammen og kjøper en bolig som kan deles i flere selvstendige leiligheter vil dere normalt få leiligheter til en langt lavere pris enn om dere skulle kjøpt hver for dere. I tillegg vil dere selvfølgelig nyte godt av Husbankens gode lånebetingelser.

En solskinnshistorie

Det er ikke bare i dag det er vanskelig å skaffe seg bolig i pressområder for de som ikke stiller med velfylte lommebøker. Det var også mange som slet på -80 tallet.

Arkitekt Erlend Løvstakken var en av dem som tok skjeen i egne hender. Sammen med 26 andre dannet de sitt eget borettslag i en bygård på nedre Tøyen i Oslo. Resultatet ble 27 selvstendige leiligheter med fellesområder på rundt 300m²!

I følge Løvstakken var de ute etter et kollektiv for "vanlige" mennesker, det vil si at de ville ha selvstendige boenheter samt en del fellesarealer. Resultatet ble imponerende.

I dag, nesten 13 år etter lever kollektivet fremdeles et lykkelig liv. Og det er kanskje ikke så rart. De 27 beboerne bor i to til fire roms leiligheter, der størrelsen varierer fra 43 til 95 kvadratmeter.

Fellesområdene på rundt 300 m² inneholder et stort samlingslokale med eget kjøkken til fest og konferansebruk. Det beste er imidlertid at det er familiebarnehage i de samme lokalene om dagen. For deg som har barn er det et ekstra gullkorn.

I tillegg er det laget to gjesterom i hotellstil i tilfelle svigermor skulle komme på uventet besøk, og to hybler med eget kjøkken som leies ut til bekjente eller andre trengende på korttidskontrakter.

Positive erfaringer

Det skinner tydelig igjennom at Løvstakken er svært fornøyd med sin boligsituasjon. Da de undersøkte mulighetene på -80 tallet var det rundt 200 personer som meldte sin interesse i prosjektet. Og til tross for en del utskiftning av beboere er det fremdeles mange som ikke har flyttet på seg.

- Vi var ute etter å få et blandet miljø, med unge mennesker fra ulike steder og med ulike erfaringer. Oppskriften har vært vellykket, ikke minst er det et ypperlig sted å bo for de som har små barn. Miljøet blir fort veldig sosialt, samtidig som du har mulighet til et vanlig "isolert" bygårdliv om du skulle ønske det.

Hva venter du på?

Er du fristet? Du trenger ikke å organisere en hel bygård, det går like greit med mindre boliger. Når du i tillegg har sjansen til å få mye mer for pengene sier det seg selv at dette i hvert fall er et alternativ du bør vurdere.

Du kjenner kanskje andre som også skal etablere seg i boligmarkedet, er du ny i byen kan du sette inn en annonse. Fortell om mulighetene, og kontakt Husbanken for nærmere informasjon om lånevilkår.

Vil du vite mer om Husbankens lånetilbud og hvilke krav som stilles til deg for at du skal kunne få lån, kan du trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.