Kjøp bolig før jul

Boligprisene faller over hele landet, og ekspertene spår prisfall ut året. Etter nyttår derimot, forventes det at priskurvene atter en gang skal peke oppover.

Ekspertenes spådommer om prishopp etter nyttår baserer seg på forutsetninger om at renta ikke skal stige ytterligere. Til nå i år har Norges Bank satt opp signalrenta fire ganger, med til sammen 1,50 prosentpoeng.

- Sentralbanksjefen har sagt at det er like sannsynlig at neste rentejustering blir en oppgang som en nedgang. Derfor kan vi ikke legge inn verken det ene eller det andre i våre spådommer, sier formann i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Trygve Swartling.

Prisnedgang i hele landet

Swartling var til stede da meglerforbundet på en pressekonferanse i går la frem ferske tall fra boligmarkedet anno 2000. For halvannen måned siden skrev vi at meglerne spådde pris-stopp. Gårsdagens tall for tredje kvartal (til og med september) i år viser at spådommene har slått til. Og vel så det.

Prisene på boliger gikk på landsbasis ned med 3 prosent fra andre til tredje kvartal i år. Sammenlignet med ett år tilbake har prisene steget med 12 prosent. Oslo er et av fylkene der prisene har sunket mest de siste månedene. Nedgangen der er på 4 prosent. Statistikken fra Eiendomsmeglerforbundet baserer seg på om lag en fjerdedel av alle boliger solgt i Norge, og er utarbeidet i samerbeid med ECON Senter for økonomisk analyse.

Denne uka har Norges Boligbygelag også lagt frem ferske tall. De viste en nedgang i prisene på 1,7 prosent på landsbasis. I Oslo sank NBBLs boliger med 3,6 prosent i pris.

- Ikke nådd tålegrensen

- Tallene er ikke overraskende. Det vanlige er at boligene stiger mye i pris på våren, og at prisene flater ut på høsten. Nå har vi også hatt renteøkninger som har bidratt til prisfallet, sier Swartling i NEF.

- Erfaringsmessig er tida frem mot jul stille, og vi forventer oss en nedgang ut året, legger Swartling til.

Både Trygve Swartling og direktør i Eiendomsmeglerforbundet, Finn Tveter, tror prisene vil ta seg opp igjen etter jul.

- Det er lite som tyder på at tålegrensa er nådd. Vi bruker en betraktelig lavere andel av inntekten på bolig nå enn på slutten av 80-tallet, sier Tveter.

Julehandel på boligmarkedet

Administrerende direktør i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, gikk denne uken ut i Aftenposten og spådde en prisnedgang på 10 til 15 prosent i Oslo innen utgangen av året. Men også Øye tror at prisene vil stige igjen neste år. Skal vi tro ekspertene, lønner det seg med andre ord å handle bolig før nyttårsrakettene fyres av.

Tall fra Postbanken bekrefter spådommene om at prisene fortsatt er på nedtur. Deres tall viser en nedgang på 8 prosent på landsbasis i løpet av oktober. Banken er de eneste som har så ferske tall. Postbankens statistikk baserer seg på rundt 500 solgte boliger.

Tror på ny renteoppgang

- Vi tror fortsatt på en total nedgang på 10 prosent før året er omme. I tillegg er jeg hellig overbevist om at vi får en ny renteoppgang, og da tror jeg prisfallet kan bli på opptil 15 prosent, sier leder i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta.

Har du allerede kjøpt bolig, hjelper prisfallet deg lite. Men kanskje kan du få billigere boliglån. Sjekk det ved hjelp av vår boliglånskalkulator.