Kjøkkenserviset som skal gi maten smak

I fremtiden kan kjøkkenserviset få kjedelige poteter eller havregrøt til å smake pizza.

SUNN SØPPELMAT: Et mikrochip-plater i pannen forteller hjernen din at du spiser potetgull og drikker drinker, mens du i realiteten konsumerer salat og vann.  Foto: Electrolux Design Lab
SUNN SØPPELMAT: Et mikrochip-plater i pannen forteller hjernen din at du spiser potetgull og drikker drinker, mens du i realiteten konsumerer salat og vann. Foto: Electrolux Design Lab Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av de største helsemessige utfordringene i dag, er fedme og andre plager relatert til et usunt kosthold.

Det er mange årsaker til at vi spiser usunt, men la oss være ærlige: Såkalt søppelmat, som pizza, burger, kebab eller pølse, smaker så inmari godt noen ganger. I hvert fall smaker det langt bedre enn det mange av oss klarer å trylle frem på kjøkkenet på kort tid.

Men det ønsker den rumenske designstudenten Sorina Răsteanu å gjøre noe med.

Hun har derfor laget et kjøkkenservise som skal få all mat til å smake godt. Det du definerer som godt, enten det er pizza, gåselever eller rotgrønnsaker du har lyst på.

- Å spise sunt i en travel og kaotisk hverdag kan være en stor utfordring. «Set To Mimic» er et produkt til hjelp for de som sliter med å spise sunt, for overvektige og for alle som ikke har tid eller mulighet til å lage sunne måltider, men likevel ønsker å nyte smaken og lukten av næringsrik mat og drikke, sier Răsteanu.

Det må ikke være vanskelig: Prøv denne smarte pastaretten, der du har alt i én gryte, og middagen er klar på et kvarter.

«Set to Mimic»: Forteller hjernen din hva du smaker

UTSEENDE BEDRAR Er det en god idé å la grønnsaker smake av «junk food»? Diskuter lenger ned på siden.  Foto: Electrolux Design Lab
UTSEENDE BEDRAR Er det en god idé å la grønnsaker smake av «junk food»? Diskuter lenger ned på siden. Foto: Electrolux Design Lab Vis mer


Resultatet er et servise som består av glass, tallerken og et mikrochip-plaster du kan feste i pannen.

Sensorer i serviset snakker med mikrochipen du fester i pannen. Du velger hva maten skal smake og lukte ved hjelp av et par tastetrykk, og plasteret skal visstnok fortelle deg at den kjedelige grønnkålsalaten smaker som den mest dekadente oksehaleraviolien sett på denne siden av Alpene.

Hvis det virker like bra i praksis som i teorien, kan dette kanskje være en smart måte å lure i barn matvarer de ellers ville spyttet rett ut, eller rett og slett dekke over dine fadeser på kjøkkenet. Enn så lenge kan du benytte deg av et av disse smarte triksene, om ting ikke går akkurat som det skal i grytene.

«Set To Mimic» er et av mange innsendte produkter i den svenske hvitevareprodusenten Electrolux' årlige designkonkurranse for studenter; Electrolux Design Lab.

Det er ikke bare smaksløkene som påvirker hva maten smaker: Slik kan du gjøre maten bedre

Sorterer på dato

FÅ OVERSIKT: Et digitalt kjøleskap forteller deg hva som bør spises først. Foto: Electrolux Design Lab
FÅ OVERSIKT: Et digitalt kjøleskap forteller deg hva som bør spises først. Foto: Electrolux Design Lab Vis mer


Et annet konsept som er stemt frem i konkurransen er «Truest Flavour», et digitalt kjøleskap som automatisk sorterer matvarer etter best-før dato.

- Jeg ønsker å endre adferd og samtidig oppmuntre folk til å bruke opp alle matvarer før de går ut på dato. Mange kaster fullverdig mat rett i søpla, mens andre kjøper nye matvarer for så å glemme å kaste de gamle – noe fører til råte og i verste fall matforgiftning, sier Liu.

Smart triks for å unngå dobbeltkjøp: Ta bilde av kjøleskapet

I stedet for kjøleskapsdør, er det et digitalt display som viser alle matvarene, rangert etter utløpsdato. Det har den bonuseffekten at man ikke må åpne kjøleskapsdøren like ofte som ellers, noe som både sparer strøm, og bidrar til at varene holder seg lenger.

Dette er ikke helt ulikt fremtidsvisjoner vi har fått demonstrert fra hvitevareprodusentene Samsung, Siemens og LG.

Enn så lenge jobber hvitevareprodusene på spreng for å utvikle kjøleskapet, og sørge for at de tat bedre vare på maten din. Se de smarte kjøleskapene som er på markedet i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer