Kvik kjøkken er lekkert, men troner på toppen av regnskogverstinglisten. Skal du velge kvik, gå heller for en annen benkeplate, slik som denne grå. Foto: Produsenten
Kvik kjøkken er lekkert, men troner på toppen av regnskogverstinglisten. Skal du velge kvik, gå heller for en annen benkeplate, slik som denne grå. Foto: ProdusentenVis mer

Kjøkkenleverandører pekes ut som regnskogverstinger

Topper Regnskogsfondets årlige kåring fordi de tilbyr et bredt utvalg av regnskogtre.

Det er mye å tenke på når du skal bestille kjøkken: Hvor stort budsjett har du, hvilken stil ønsker du, og hvilken leverandør skal du velge?

Hvert år gjør Regnskogfondet en undersøkelse av norske kjøkkenforhandlere, som i tillegg skal hjelpe deg til å velge en kjøkkenforhandler som ikke selger regnskogtømmer, dersom det er viktig for deg.

For mens den norske regjeringen bruker milliarder av norske skattekroner på å bevare verdens regnskoger, har kjøkkenbutikkene her hjemme et bredt utvalg av benkeplater i regnskogtømmer. Hogst av regnskogtømmer er en av de viktigste årsakene til at regnskogen ødelegges, ifølge Rengskogfondet.

- Rundt 15 prosent av de globale utslippene av klimagasser kommer fra avskoging. Derfor har Norge satt av store pengebeløp til beskyttelse av regnskog, men det er like viktig å ta opp kampen her hjemme, sier Regnskogfondets kampanjekoordinator Anja Lyngsmark i en pressemelding.

Alt om kjøkken på DinSide

Kjøkkenbenker av død regnskog


I høst har 40 tømmerinspektører sjekket over 50 butikker over hele landet. De har besøkt byggevarekjeder, kjøkken- og gulvforhandlere, og undersøkelsen viser at det er kjøkkenforhandlerne som har mest på samvittigheten.

- Drømmekjøkkenet og Kvik kåres til årets regnskogverstinger fordi de tilbyr et bredt utvalg av forskjellige typer regnskogstre, og i tillegg er de store på markedet, sier Lyngsmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se alle resultatene lengst ned i artikkelen.

Begge disse kjøkkenkjedene tilbød benkeplater laget av de afrikanske regnskogstresortene wenge, sipo (afrikansk mahogni) og iroko - alle på listen over truede og sårbare arter.

Hotell Amazonas: Bli med DinSide til Merced i Peru, der regnskogtømmeret gror, og indianerstammene nå bygger sin egen turistindustri

Har effekt

De siste årene har flere av byggevarekjedene som selger gulv, listverk, dører, kryssfinér og andre bygningsartikler jobbet for å få regnskogtømmeret bort fra butikkhyllene. Det gjenspeiles også i årets undersøkelse.

- Ingen av de store aktørene innen byggevarekjedene selger tropisk tømmer lenger. Verstingene i kjøkkenbransjen undergraver dette arbeidet. Drømmekjøkkenet, Kvik og resten av kjøkkenbransjen bør nå følge i de flinkes fotspor og kvitte seg med alt regnskogstømmeret umiddelbart, sier Anja Lyngsmark.

HTH som toppet verstinglisten i 2009 har sluttet å selge tropisk tømmer, og er nå på listen over anbefalte forhandlere.

OVERALT: Drømmekjøkkenet har butikker over hele landet, hvor de selger tropisk treverk som Regnskogfondet anser som utrydningstruet.
OVERALT: Drømmekjøkkenet har butikker over hele landet, hvor de selger tropisk treverk som Regnskogfondet anser som utrydningstruet. Vis mer


Skylder på uvitenhet

Nå skal også Drømmekjøkkenet slutte med tropiske tresorter. Det forteller salgs- og markedssjef Einar Ingvaldsen til DinSide.

- Dette var en av mine fanesaker da jeg tok denne jobben for to måneder siden, sier Ingvaldsen.

Kjeden har hatt møter med leverandørene, og lover å fjerne all tropisk tre som er svartelistet av Regnskogfondet snarest. Men de rakk ikke å rydde hyllene før fondet kom på besøk.

- Hvorfor har Drømmekjøkkenet helt frem til nå valgt å selge truede tresorter?

- Jeg tror kanskje det handler om uvitenhet i bransjen, på samme måte som hos forbrukerne. Tresorter som sucupira og jatoba - mange lurer på om det er bilmerker, svarer salgssjefen.

Han mener fokuset på slikt er langt lavere i våre naboland, og ettersom Drømmekjøkkenet er en del av et Skandinavisk konsern, kan dette ha bidratt.

Bryr du deg om treverket du kjøper kommer fra truet regnskog? (Avsluttet)
Ja(59%) 187
Nei(41%) 128
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men salget skal ikke ha vært stort. Ingvaldsen antar at salget av tropiske produkter står for rundt to prosent av omsetningen, og det skal ikke være noe problem å finne alternative tresorter.

DinSide har ennå ikke fått noen kommentarer fra Kvik.

Her er oversikten

Det viktigste er ikke hvor du handler, men hva du handler. Det er imidlertid langt lettere å velge bort regnskogtømmer om du velger en forhandler som ikke fører det. Her er oversikten fra årets undersøkelse:

Her har de ikke denne typen treverk: All Design, Asker Trelast, Bygger’n, Byggmakker, Coop Obs, HTH kjøkken, Maxbo, Montér, Neumann bygg, Norema, Optimera Proff, Sigdal kjøkken.

Her har de lite tropisk tre: Byggmax, Gulvspesialisten, HC THaugland, Huseby kjøkken, Sentrum Bygg, XL Bygg.

Her har de middels utvalg i tropisk tre: Bauhaus, Designa, Ibo forus, Ikea, Nidarvoll Trevare, Nilsson Trelast, Parketthuset Oslo.

Her har de stort utvalg av tropisk tre: Drømmekjøkkenet, Idésenteret, Inmente, Kvik, Strai kjøkken.

Glem heller ikke å tenke tresort når du skal kjøpe hagemøbler