Kjøkkenhage for byfolket

Alt du trenger er en vinduskarm.

Urtepottene fra Eva Solo vanner seg selv.  Foto: Eva Solo
Urtepottene fra Eva Solo vanner seg selv. Foto: Eva Solo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den romantiske drømmen om et småbruk på landet, med en hageflekk der en kan dyrke grønnsaker og urter, er ikke realiserbar for alle. Men man trenger ikke hageflekk for å dyrke sin egen urtehage - eller tomater, for den saks skyld. Du trenger ikke balkong en gang. Alt du trenger er litt plass i en (fortrinnsvis) solrik vinduskarm.

For mye sol i stuen? Slik får du kontroll

Steller seg selv

Urteplanter kan imidlertid være vanskelig å få til, da de er glupske både på lys og vann. Er du en av dem som har anti-grønne fingre, og basilikumplantene du kjøper i potter på butikken fortere dør enn du klarer å si pesto, kan kanskje løsningen være å gå til innkjøp av selvvanningspotter - eller lage et selvvanningssystem.

På bildet over ser du Eva Solos lekre selvvanningspotter, som ved full beholder skal kunne holde plantene fuktige nok i inntil en uke. Prinsippet er enkelt: Planten vil trekke til seg fuktighet gjennom små tråder som henger fra potten ned i vannbeholderen. I bildespesialen under kan du se flere varianter som er på markedet.

NB Det er viktig at du potter om planten til selvvanningspotten, dersom du velger å kjøpe ferdige krydderurter. Selvvanningssystemet vil ikke fungere dersom du bruker dem som pene potteskjulere - du må fjerne plastpotten som urtene kommer i, og fylle opp med jord.

Les også: Gressenkemannens vanningstips til hagen

Gjør det selv

Synes du det blir feil å kjøpe nye potter, eller ønsker du å benytte deg av pottene du allerede har, er det enkelt å fikse lignende løsninger selv.

Alt du trenger er en beholder til vann, og en tau- eller garnstump. Bruk tråden til å forbinde vannet med planten, ved å la det gå fra vannbeholder til et stykke ned i plantejorden.

Alternativt kan du bruke brusflasketrikset: Fyll en brusflaske med vann, dekk åpningen med en liten tøyfille, og sett den på hodet i den aktuelle potten. (Det er viktig at denne er stabil, slik at den ikke velter ved vekten av flasken.) Også her vil planten drikke det vannet den trenger, og du slipper den daglige urtevanningen.

Krydderpottene fås også i en sandfarget variant. Pris for begge fargetyper: 299 kroner. Foto: Produsenten
Litt større selvvanning fra Ikea, potten Nektarin fra 49 kroner for den minste varianten (17 cm i diameter, 23 cm høy), fås i hvitt og mørkegrått. Foto: Produsenten
Hvorfor ha mange små potter når du kan samle krydderurtene i en stor? Potten PS Fejö fra Ikea måler 39 cm i diameter på det bredeste, og er 35 cm høy, og koster 169 kroner. Fås i både hvitt og svart. Foto: Produsenten
Hjelp til å lage eget selvvanningssystem fra Vidcom nettbutikk fra 29 kroner. Foto: Forhandler
Gjør det selv: En brusflaske i planten er alt som skal til. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter


Ikke bare urter

Det er selvfølgelig ikke bare krydder eller urter du kan gro i vinduskarmen, men toget har nok gått for de mest populære grønnsakene som agurk, paprika og tomat (ja, vi vet at det strengt tatt ikke er grønnsaker, men vi velger å ta de med her allikevel).

Du kan jo uansett øve deg med urteplanter denne våren, og får du blod på tann, er det januar-mars neste år som er tiden for å så de fleste grønnsaksplantene.