Forbered deg før møtet med pengehaiene! Foto: Elin Slåtten
Forbered deg før møtet med pengehaiene! Foto: Elin SlåttenVis mer

Kjenn din egen økonomi!

Dersom du ikke vet hva du er verdt økonomisk, kan du ikke regne med at du vet om du får et bra lånetilbud eller om du bør lete videre.

Dersom du skal låne mye bør du ta med deg ligningsattest og lønnsslipp til møtet med långiver. Regn med at långiver vil undersøke din økonomi på egenhånd. Dersom du tidligere har vært en dårlig betaler vil dette være registrert og du kan få problemer med å få gode betingelser på lån.

Forbered deg på kritiske spørsmål, og forklar hvorfor du har betalt regninger for sent. Dersom du sannsynliggjør at betalingsproblemene ikke er av permanent art, øker sjansene for at du kan få gode lånebetingelser.

Kjenn rentenivået

Undersøk rentenivået i markedet, slik at du vet om tilbudet du får er godt eller dårlig. Du finner gode renteoversikter på DinSide. Du kan også vise til andre tilbud i en forhandlingssituasjon. Da vil låntaker ofte komme med et bedre tilbud enn det du mottok først. Det er mulig å prute på banktjenester.

Forhandle om renten

I alle forhandlinger er første regel at man skal være godt forberedt. Dette gjelder også i møte med potensielle långivere. Selv om konkurransen i bankmarkedet er stor, skal du ikke regne med at du får kastet de beste tilbudene etter deg.

Kjenner du rentenivået og din egen økonomiske situasjon kan du lettere vite om det tilbudet du får er godt for deg. Ved å sette deg inn i motpartens situasjon vil du også vite at bankene for tiden er svært utlånskåte.
Muligheten for at du kan forhandle deg til gode betingelser er absolutt til stede. Godta derfor aldri det første tilbudet du får dersom du ikke er absolutt sikker på at det er svært godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen