Kjemper om designpris

HEDERSPRIS: Skistaver, skibindinger, krakker til barn og et båresystem kjemper om Norsk Designråds gjeveste utmerkelse. Hvem synes du fortjener prisen?

Nominasjonene til Hedersprisen for God Design stadfester at vi fortsatt er i verdenstoppen på ski: To av fire nominerte produkter er til skiløpere.

Swix Sport er en skistav for langrennsracing og Rottefella har en ny telemarksbinding. De to andre nominerte er et unikt båresystem og en stablekrakk for barn.

Ikke bare møbler

Norsk Designråd deler hvert år ut Merket for God Design i flere kategorier, og den mest høythengende prisen av dem alle er Hedersprisen for God Design. De nominerte plukkes ut blant alle de påmeldte i konkurransen om å få Merket for God Design.

Prosjektleder Eline Strøm-Gundersen og administrerende direktør Jan R. Stavik i Norsk Designråd. Foto: Norsk Designråd
Prosjektleder Eline Strøm-Gundersen og administrerende direktør Jan R. Stavik i Norsk Designråd. Foto: Norsk Designråd
Vis mer

Kjemper om designpris

  1. Store bilder


- De fire nominerte bedriftene har gjort et veldig grundig og godt designarbeid, og vi har stor tro på at disse produktene vil bli kommersielle suksesser. Produktene fra Swix Sport, Rottefella og Less representerer et generasjonsskifte innen sine respektive bransjer. Også utviklerne bak krakken Tassen viser en konseptuell tankegang vi ikke er bortskjemt med når det gjelder barnemøbler, sier administrerende direktør Jan. R. Stavik.

Tidligere vinnere av denne prisen inkluderer verneutstyr og hjelmserien Sweet Protection, Helly Hansens sko Shorehike, og sofaen Hal av Norway Says/L.K.Hjelle/Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk.

Se store bilder av de nominerte

Nyskapende

De fire nominerte produktene er alle nyskapende innen sin sjaner. Force 10 skistav er den første helstøpte skistaven, og er ifølge produsenten den største nyvinningen siden bambusstaven.

Håndtaket er støpt fast, ikke montert på, med bedre ergonomiske løsninger, og stavens profil er vingeformet, ikke rund, for mindre luftmotsand.

Rottefellas nye telemarksbinding NTN (New Telemark Norm) er en kraftig telemarksbinding, noe som gir utøverne økt kontroll over skiene. Den har også nye funksjoner som skibrems og muligheten til å skifte mellom gå og kjøremodus.

Tassen kan stables på ulike måter, og skal invitere til kreativ lek.
Tassen kan stables på ulike måter, og skal invitere til kreativ lek. Vis mer


- Telemarksski og telemarksstøvler har utviklet seg mye de senere år, mens bindingene har blitt det svake ledd. Det ville vi gjøre noe med, og samtidig komme tilbake i førersetet innen utvikling av telemarksutstyr, sier design- og produktmanager Even Wøllo i Rottefella.

Inspirerer barn og voksen

Stablekrakken Tassen er formgitt av industridesigner Ole Petter Wullum. Den er utformet for å inspirere både barn og voksne til å bruke den på ulike måter, den kan stables på to ulike måter, og også settes sammen på ulike måter for lek.

- Jeg er spesielt glad for at det går an å bli nominert med et produkt som tilsynelatende er så enkelt, sier Wullum.

Den siste av de nominerte er en båre som er en del av en serie livedningsprodukter fra K8 industridesign.

Hedersprisen for God Design

Hvem synes du fortjener å vinne? (Avsluttet)
Redningsbåren(49%) 43
Krakken(22%) 19
Telemarksbindingene(18%) 16
Skistavene(11%) 10
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi så blant annet at nedkjøling er en av de viktigste årsakene til at mennesker dør selv etter små ulykker. Båren er derfor laget av et varmeisolerende materiale, og vi utviklet også en hette og varmepose i bobleplast som hindrer tap av kroppsvarme, sier industridesigner Marius Andresen i K8.

Båren veier bare 5,5 kilo, og det er utviklet en bærevest med stropper som hektes fast i bårehåndtakene, slik at det blir lettere å frakte båren i vanskelig terreng. Båren har også god oppdrift, noe som letter redning fra vann.

Hedersprisen deles ut på designdagen, som i år er 15. mars. Hvem synes du bør vinne?