Kjeltringene kommer

Flere innbrudd og høyere erstatninger. Regningen er det til slutt du som får.

Dagens pressemelding fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) er dyster lesning:

Forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger etter boliginnbrudd økte nemlig med hele 23,3 prosent i første halvår 2009, sammenlignet med samme periode i fjor.

Dermed ser det ut til at 2009 blir et år med rekordhøye erstatninger etter boliginnbrudd, og kjenner vi selskapene rett vil utgiftene for dette bli veltet over på oss alle i form av høyere forsikringspriser.

- Dette er en urovekkende sterk økning. Effektive øst-europeiske bander representerer betydelige utfordringer, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNH.

Verst for de i villa

Det ble i første halvår 2009 registrert nær 14 833 innbrudd i norske boliger og hytter, en økning på 11,4 prosent. Og innbruddstyvene var særlig aktive i villaområdene, noe som ga en erstatningsøkning på hele 29 prosent.

- Tyvene er profesjonelle og godt organiserte. Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene, sier Osland.

- Flere av innbruddene skjer mens folk er hjemme. Innbruddstyvene er frekkere nå enn før. Tyvene er for en stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til, sier Osland.

Frekkere innbruddstyver

I følge politiet er det de såkalte innstigningstyveriene som står bak en del av økningen. Og dette er ofte i rom som ikke er dekket av innbruddsalarm, for eksempel rom i annen etasje og i soverom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moralen er altså enkel: Det er ikke lenger nok å bare sikre inngangsdøren, du må rett og slett sikre alle mulige steder kjeltringene kan komme seg inn.

Trykk her for tips til en billig vindussikring

- Når du ikke er hjemme er det også viktig å alliere seg med naboen og forsøke å la boligen virke mest mulig bebodd, fortsetter Osland, som også advarer de i mer landlige strøk:

- Også folk i distriktene må bli flinkere til å låse dørene. Å la døren stå åpen er en åpen invitasjon til innbruddstyvene, sier Osland.