Kjeltringene kommer

Flere innbrudd og høyere erstatninger. Regningen er det til slutt du som får.

Publisert
Sist oppdatert

Dagens pressemelding fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) er dyster lesning:

Forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger etter boliginnbrudd økte nemlig med hele 23,3 prosent i første halvår 2009, sammenlignet med samme periode i fjor.

Dermed ser det ut til at 2009 blir et år med rekordhøye erstatninger etter boliginnbrudd, og kjenner vi selskapene rett vil utgiftene for dette bli veltet over på oss alle i form av høyere forsikringspriser.

- Dette er en urovekkende sterk økning. Effektive øst-europeiske bander representerer betydelige utfordringer, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNH.

Verst for de i villa

Det ble i første halvår 2009 registrert nær 14 833 innbrudd i norske boliger og hytter, en økning på 11,4 prosent. Og innbruddstyvene var særlig aktive i villaområdene, noe som ga en erstatningsøkning på hele 29 prosent.

- Tyvene er profesjonelle og godt organiserte. Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene, sier Osland.

- Flere av innbruddene skjer mens folk er hjemme. Innbruddstyvene er frekkere nå enn før. Tyvene er for en stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til, sier Osland.

Frekkere innbruddstyver

I følge politiet er det de såkalte innstigningstyveriene som står bak en del av økningen. Og dette er ofte i rom som ikke er dekket av innbruddsalarm, for eksempel rom i annen etasje og i soverom.

Moralen er altså enkel: Det er ikke lenger nok å bare sikre inngangsdøren, du må rett og slett sikre alle mulige steder kjeltringene kan komme seg inn.

Trykk her for tips til en billig vindussikring

- Når du ikke er hjemme er det også viktig å alliere seg med naboen og forsøke å la boligen virke mest mulig bebodd, fortsetter Osland, som også advarer de i mer landlige strøk:

- Også folk i distriktene må bli flinkere til å låse dørene. Å la døren stå åpen er en åpen invitasjon til innbruddstyvene, sier Osland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer