Keramiske fliser: Fordeler og ulemper

De harde, kalde og vanskelige å legge. Likevel har keramiske fliser har blitt stadig vanligere i norske hjem. Vi ser nærmere på begge sider av flismedaljen.

Keramiske fliser finnes i utallige farver, former og størrelser og med ulike overflatestrukterer. Naturproduktet kan skape en helt spesiell atmosfære og har lang levetid. Samtidig er flisgulvet belemret med flere ulemper. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Keramiske fliser finnes i utallige farver, former og størrelser og med ulike overflatestrukterer. Naturproduktet kan skape en helt spesiell atmosfære og har lang levetid. Samtidig er flisgulvet belemret med flere ulemper. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På begynnelsen av 80-tallet hadde du et eksklusivt bad hvis gulv og vegger var dekket av fliser. I dag er den keramiske flisen nærmest blitt standarden når norske bad bygges.

De to siste tiårene har flisene også spredd seg til andre rom i "det norske hus". For eksempel har det blitt stadig vanligere at det første som møter deg som gjest er en flislagt entré eller hall. Og mange norske huseiere har etter hvert også valgt keramiske fliser når kjøkkengulvet skal legges på nytt.

Få oversikt over hvilke gulvbelegg som egner seg til hvilke gulv i vår store gulvguide

Atmosfære og kontrast

Hvorfor har fliser blitt stadig mer populært? Vel, vi tør ikke å påstå at vi sitter med fasiten på dette spørsmålet. Mange vil nok imidlertid være enige i at gulvfliser rett og slett er pent og at keramiske fliser gir et litt mer eksklusivt inntrykk enn mange andre gulvmaterialer. Fliser har rett og slett den egenskapen at de kan skape en litt annerledes atmosfære. Samtidig kan fliser skape en fin kontrast mot andre gulvmaterialer, ikke minst tre. Det finnes i dag et enormt utvalg av fliser. Ikke bare når det kommer til farver, men også når det kommer til former, størrelser, overflatestrukturer, glans og ruhet.

Naturprodukt

Fliser er så kalde at de i praksis forutsetter varmekabler her i landet. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Fliser er så kalde at de i praksis forutsetter varmekabler her i landet. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer

Hva med deg?

Har du flisgulv i din bolig? (Avsluttet)
Ja, på bad(44%) 2571
Ja, i inngangsparti(29%) 1723
Ja, på andre rom(10%) 601
Ja, på kjøkken(10%) 578
Nei(7%) 396
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.En av årsakene til at mange av oss liker den keramiske flisens utseende, er kanskje også at mange av gulvflisene fremstår som det de faktisk er; naturprodukter laget av brent leire.

Lang levetid

Dessuten kan den keramiske flisen - forutsatt god kvalitet og korrekt legging - skilte med en ekstremt høy slitestyrke. Det betyr at den egner seg særdeles godt i gangarealer generelt og inngangspartier spesielt. Mens parketten raskt vil bli skadet i en hyppig brukt entré, vil gode fliser kunne fremstå som vakre i tiår etter tiår. Og det samtidig som selve flisene vanligvis er fullstendig vedlikeholdsfrie.

Verdistigning

Fordi så mange synes fliser er så pent, er det også naturlig å anta at flislagte gulv på bad og i hall vil kunne gi huset merverdi ved et eventuelt salg. Og motsatt. Et bad uten fliser vil kunne gjøre boligen mindre attraktiv.

Men hvis keramiske fliser har så mange gode egenskaper, hvorfor har ikke da flere av oss valgt fliser i stuer og på soverom?

Les mer om fordeler og ulemper med tepper

Kan bli dyrt

Svaret på dette spørsmålet er rett og slett at fliser også har mange negative sider. For det første kan et flislagt gulv bli dyrt. Det å legge fliser er nemlig ikke en oppgave for hvem som helst. For at et flislagt gulv skal bli pent og ha lang levetid, kreves det at rett og slett at man vet hva man holder på med.

Flislegging vil også kreve mer forarbeid og ta lengre tid enn å legge for eksempel klikklaminat eller -parkett. For eksempel er det viktig at fliser legges på et dødt materiale, noe som betyr at de eksempelvis ikke kan legges rett på et gammelt tregulv.

Forutsetter varmekabler

Ved å velge flisgulv åpner det seg nærmest uendelige valg- og kombinasjonsmuligheter. Her har eieren kombinert store og små fliser. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Ved å velge flisgulv åpner det seg nærmest uendelige valg- og kombinasjonsmuligheter. Her har eieren kombinert store og små fliser. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Fliser har også en annen egenskap som fra norsk perspektiv fremstår som negativ - de er kalde. Dette betyr at de fleste vil trives relativt dårlig med et flislagt gulv uten varme under. Og det innebærer i praksis at det må legges vannbåren gulvvarme eller elektriske varmekabler, noe som innebærer bruk av håndverkere. Og dermed stiger tidsbruken og kostnadene ytterligere.

Bygger høyt

Mens en middelmådig handygirl eller -man for eksempel kan legge en parkett i løpet av en helg, krever et flislagt gulv en helt annen planlegging og tidshorisont. Dessuten vil mange fliser grunnet flislimet og egen tykkelse bygge høyere enn de fleste andre gulvbelegg, noe kan skape problemer i forhold til dørstokker og tilgrensende rom.

Harde

Fliser er ikke bare kalde, de er også svært harde å gå på, noe enkelte vil mene er en ulempe i seg selv. Fraværet av svikt og ettergivenhet vil også gjøre seg utslag i at det meste som kan knuse faktisk vil knuse når det treffer et flislagt gulv. Dette er en faktor som bør tas med i beregningen dersom du vurderer fliser på kjøkken.

Det er også greit å tenke over at et flislagt gulv også er blant de hardeste du kan falle på. Derfor bør du være klar over at fliser med glatt overflate kan bli lumske når man drar vann og snø inn på dem. Vårt råd er derfor å etterstrebe fliser med en viss ruhet både på baderomsgulv og i inngangspartier.

Ikke det mest renholdsvennlige

Fugene er flisgulvets svake ledd. Jo smalere de er, jo bedre, både sett fra et renholds- og et vedlikeholdssynspunkt. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Fugene er flisgulvets svake ledd. Jo smalere de er, jo bedre, både sett fra et renholds- og et vedlikeholdssynspunkt. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Sammenlignet med et teppe, er fliser selvsagt svært lette å renholde. Holdt opp mot glatte gulvtyper er imidlertid flislagte gulv ikke blant de mest renholdsvennlige. Dette har blant annet sammenheng med selve flisens overflate. Fordi det av sklimessige årsaker er lurt å velge fliser med en viss overflatestruktur og ruhet, har skitt og møkk flere steder å gjemme seg enn på helt glatte gulv.

Fugene

Hovedproblemet er imidlertid det faktum at et flislagt gulv innebærer fuger. Og nettopp fugene er hovedproblemet med et flisgulv. Ikke bare har fugene høy friksjon, slik at de kan holde godt på uønskede partikler, de er også utsatt for misfarging. For ikke å snakke om oppsprekking og løsning. Så selv om selve flisene - når de er godt lagt og av høy kvalitet - har svært god holdbarhet og levetid, risikerer du på sikt å måtte utbedre sprukne og ødelagte fuger. Dermed er ikke et flislagt gulv like vedlikeholdsfritt som selve flisenes soliditet skulle tilsi.

Keramiske fliser: Bruksområder

 • Bad (spesielt godt egnet)
 • Hall/entré/inngangspartier
 • Kjøkken
 • (Utvendig terrasse)

 • Keramiske fliser: Fordeler

 • Svært god slitestyrke og lang levetid hvis de er av høy kvalitet og fagmessig lagt (unntaket er fugene)
 • Svært store valgmuligheter
 • Skaper spesiell atmosfære
 • Naturprodukt
 • Kan ha verdiøkende effekt ved salg

 • Keramiske fliser: Ulemper

 • Dyrt og tidkrevende 1: Leggingen er relativt komplisert og vil dermed for de flestes vedkommende forutsette bruk av håndverker
 • Dyrt og tidkrevende 2: Fliser er kalde å gå på og vil dermed for de flestes vedkommende forutsette gulvvarme
 • Dyrt og tidkrevende 3: Godt resultat krever dødt underlag, noe som for manges vedkommende forutsetter grunnarbeider i form av gipslegging
 • Hardt å gå på, hardt å falle på, hardt å miste knuselige ting på
 • Fliser med glatt overflate øker risiko for fall
 • Bygger høyere enn de fleste andre gulvtyper
 • Fuger kan misfarges, sprekke og løsne - kan utløse ressurskrevende vedlikehold
 • Fuger og ru overflate kompliserer renhold sammenlignet med helt glatte gulvoverflater

 • Kilder: Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no), snl.no, maxbo.no, husbyggeren.no, boligfakta.no

  Les også:
  Gulvguiden 1: Hele 11 alternativer å velge blant
  Gulvguiden 2: Teppe
  Gulvguiden 3: Keramiske fliser

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer