Kataloger på iPhone?

Det er både praktisk og enkelt, men...

Kataloger er kjekt å ha, særlig for oss som alltid er på utkikk etter inspirasjon og gode løsninger på utfordringer og problemer som dukker opp i hjemmet. Dessuten er det trivelig å se på og lese om ting man ønsker seg.

Men å gå å drasse på mye papir blir tungt i lengden, dessuten blir slike kataloger lett fillete etter hvert.

Løsningen er å ha dem i elektronisk utgave, noe som mange tilbyr etter hvert. Men det er ikke alltid så enkelt.

Her kan du se våre favoritter fra vårens kataloger.

Den virtuelle bokhylla

Med oppdatering av programvaren på vår iPhone til iOS 4 ble også iBooks tilgjengelig. Men det er ikke bare en bokhylle med innebygd bokhandel, du kan også laste ned PDF-filer og sette i hylla.

Kataloger på iPhone?


Da gjenstår å laste ned katalogene, men det er ikke alltid så rett fram som man skulle ønske.

Det er ikke alle kataloger som finnes på nett i nedlastbar utgave. Noen har denne muligheten, men den er litt bortgjemt. I andre tilfeller er katalogene så store (i megabyte) at det ikke er mulig å få dem på plass.

Det som fungerer veldig enkelt og rett fram er PDF-utgaven av de små sesongtilbudene som mange varehus også distribuerer på papir. Disse filene er ikke så store at de er vanskelige å laste ned når du er på et kurant trådløst nett. Men de er som regel for store til at det er praktisk å laste dem ned når du er på 3G eller dårligere forbindelse.

For å lagre disse, laster du dem først ned i nettleseren ved å klikke på lenken. Når den er ferdig kan du velge programmet du vil åpne den i. Har du flere PDF-leseprogrammer kan du velge mellom flere, ellers får du opp valget om å åpne filen i iBooks. Når du har valgt dette blir filen lagret i dataområdet til dette programmet.

Når katalogene ikke presenteres som PDF

Det er ikke alle som legger ut katalogene i nedlastbart format direkte. Et eksempel på dette er Biltema, som bruker en egen, Flashbasert sideviser på sine nettsider, som ikke kan vises på iPhone.

Men hvis du åpner nettsiden med katalogen på en PC eller Mac, og setter muspekeren oppe til høyre på siden, ser du at det finnes verktøy for å hente innholdet. Under "Lagre side" finner du valget "Last ned alle sider", og da kan du laste ned hele katalogen som PDF-fil.

Kataloger på iPhone?


Kataloger på iPhone?


Lignende løsninger finnes i andre visningsprogrammer (men ikke alle), det gjelder å utforske mulighetene.

Her er fremtidens hvitevarer

Store filer

En hel katalog kan bli ganske stor, sett fra en iPhone, særlig de tidligere versjonene. Biltema-katalogen er på ca 80 MB og da blir det en utfordring å få den over til iPhone. Mindre filer kan du laste opp som epostvedlegg, men 80 MB er som regel alt for stort.

Derfor må filen lastes opp på nett, slik at du kan hente den ned igjen i et egnet program på iPhone. Har du et eget domene kan du bruke FTP til å laste opp filen og så laste den ned igjen. Alternativt kan du bruke en App som Dropbox, som lar deg dele filer mellom folk og deres apparater på nett.

Biltema-katalogen klarte vi å laste ned fra vårt eget private domene, som ligger på en rask server. Derfra var det rimelig greit å få den over i iBooks, selv om det tok lang tid og krasjet et par ganger.

Katalogen til Clas Ohlson, som ligger på nettsidene som ordinær lenke og kan åpnes på en iPhone. Men den er på 150 MB og ble for stor og langsom til å kunne lastes ned fra Clas Ohlsons servere. Dropbox var også for treg, iPhonen ga opp nedlastningen underveis.

Men det gikk greit å laste den ned på PC-en, og ved å laste den opp til og ned igjen fra vårt eget domene gikk det greit å få den inn i nettlesereren.

Første gang vi valgte Åpne i iBook kræsjet iPhone. Det samme skjedde med Biltemakatalogen. Men på andre forsøk gikk det greit.

iPhone 3GS klarte ikke å åpne Clas Ohlson-katalogen i iBook, men Biltema klarte den! Katalogen fra Torshov Bilrekvisita var også grei å laste ned og få inn i iBook.

Kataloger på iPhone?


Så med rask internettforbindelse, raske servere og litt tålmodighet - og en iPhone 4 - så kan du alltid ha med deg dippeduttkatalogene - uten å dra på papir.