Kast ut pels og ull!

Tepper, saueskinnsfeller, ullklær, dyner og puter: ut med dem, i sprengkulden.

Snø- og kulderens av tepper, dyner, pels og puter er billig og effektivt. Foto: All Over Press
Snø- og kulderens av tepper, dyner, pels og puter er billig og effektivt. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Iskaldt vintervær. Enten du er en skientusiast, eller foretrekker å sitte foran peisen vinterdagene: Hvorfor ikke la kulden jobbe litt for deg?

Minusgrader er nemlig perfekt for litt smertefri rengjøring av tepper, saueskinnsfeller, ullklær, dyner og puter. Naturmaterialer du kan ta i vaskemaskinen, men som gjerne er litt for store, eller som du er redd for å ødelegge med feil vask.

Les også: Joda, du kan koke ullklær

Tar knekken på dyr og dårlig lukt

Har du fått denne på besøk? Da lønner det seg å kaste ut alt i pels og ull.  Foto: Laves
Har du fått denne på besøk? Da lønner det seg å kaste ut alt i pels og ull. Foto: Laves Vis mer


Minusgrader er en supereffektiv måte å rengjøre ullprodukter på. Enten det er klær eller tepper. Kulden tar knekken på støvmidd, pelsbiller eller møll - uten bruk av kjemikalier. I tillegg kan den ta knekken på bakterier som lager vond lukt.

Det eneste du må gjøre er å bære plagg og tepper ut - og inn igjen. Les mer om hva du bør gjøre, og hvor lenge de bør ligge ute, helt nederst i artikkelen.

Har du fått veggedyr på besøk? Minus 20 er ikke lenger nok for å kverke krekene, så da bør du kontakte en spesialist for hjelp.

Ikke glem dynen

Ideelt sett bør dyner og puter luftes med jevne mellomrom; noen sier en gang i uken, noen sier en gang i måneden, andre hver dag. Det er ikke det at det er så vanskelig, men man skal ha tid til å gjøre det. Sengetøyet fanger opp mye, og vaskes forhåpentligvis ofte - men det er også mye skitt som samler seg inne i puten og dynen.

Undersøkelser viser at opptil ti prosent av en gammel putes vekt er støv og støvmidd etter fem år - og hodeputen kan inneholde opptil 16 ulike soppsorter.

Så ofte bør du vaske hodeputen din.

Vasker du puten jevnlig, blir du kvitt mye - men det er ikke alle som har stor nok vaskemaskin og tørketrommel til dyner. Så hvorfor ikke la frosten gjøre jobben for deg? Så heng ut dynen og legg ut putene, og la frosten ta knekken på midden og bakteriene. Tre kvarter til en time burde holde. Unngå om mulig å brette sammen eller stable i høyden, slik at alt blir skikkelig gjennomkaldt i løpet av tiden det ligger ute.

Og slik holder det seg rent og tørt

Har du ikke noe sted å henge det opp, eller er du redd for at det skal bli skittent, kan du godt putte puter og dyner i en plastsekk. Da er det viktig at du passer på to ting: La posen stå lenger ute, slik at kulden rekker å trekke helt inn i midten. Hvor lenge de bør stå er avhengig av hvor hardt du stapper, men bruker du en plastsekk på terrassen, kan de for eksempel stå ute mens du er på jobb. Ta tingene ut av posen inne i boligen, for å unngå at det kondenserer.

Tips: La også gjerne posen være åpen, slik at det kommer mest mulig luft til.

La puddersnøen rense pels og tepper

Ikke bare tar kulden knekken på midd og bakterier. Er du så heldig at du har litt ubesudlet puddersnø i nærheten, er det en ypperlig måte å rense tepper og pels på.

Har du tepper hjemme? Da bør du lære deg bleietrikset

Slik gjør du:

Det er viktig å la levende fibre få litt tid å venne seg til temperaturforskjellen, sier Fiksdal. Foto: Elisabeth Dalseg
Det er viktig å la levende fibre få litt tid å venne seg til temperaturforskjellen, sier Fiksdal. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


I hovedtrekk er det veldig enkelt: Legg teppet eller pelsen med busten ned i snøen. Dunk godt, eller slå litt på det, og la det ligge en halvtimes tid. Er det et ekstra skittent teppe med kort luv, og du har ekstra mye snø, kan du gjerne tråkke eller hoppe litt på det. Pass bare på at du har på deg fottøy som ikke skader teppet.

Ifølge Magne Fiksdal, salgsansvarlig for Østlandet i Lone tepper, er det imidlertid et lite triks som er ekstra viktig om du skal rense sauepelser eller tepper i ull, såkalt "levende fibre".

– Det er viktig at snøen er tørr, og da er det gjerne litt ekstra kaldt ute. Temperaturforskjellen blir da ekstra stor mellom ute og inne, noe som kan skade fibrene. La derfor teppet stå ute, eller i en kald gang, i en times tid før du legger det i snøen, for å venne seg til temperaturen, sier Fiksdal til DinSide.

Deretter bør du slå litt på det, og la det ligge i en halvtime til 45 minutter, slik at teppet rekker å trekke til seg fuktighet fra snøen.

– Så er det bare å slå litt på det, eller børste av snøen; før du tar det inn igjen. Så enkelt er det, mener Fiksdal.

Sjekk også det praktiske isbittrikset - når teppet har fått merker etter stol- og bordbein

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer