– Kast ikke våtservietter i toalettet!

Nye engangskluter og våtservietter skaper problemer i avløpsnettet.

Slik kan det gå når det tetter seg i renseanlegget. Her er søppel som er fisket ut av kloakken fra Bekkelaget renseanlegg i Oslo. Foto: Vann- og avløpsetaten, Oslo kommune
Slik kan det gå når det tetter seg i renseanlegget. Her er søppel som er fisket ut av kloakken fra Bekkelaget renseanlegg i Oslo. Foto: Vann- og avløpsetaten, Oslo kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våtservietter og engangskluter gjør rengjøring av kropp og hjem raskere og enklere. Kluten er ferdig med såpe og alt, og ifølge flere produsenter så kan du bare kaste den i toalettet etterpå.

Dette skaper store problemer for vann- og avløpsetaten.

– Det kommer flere og flere typer produkter som skal gjøre det lettere å vaske, men det er uheldig at dette havner i toalettet. Vi har mye problemer med at det tetter igjen avløpsnettet sier Vivi Paulsen, overingeniør i Vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo kommune til DinSide.

Vivi Paulsen, overingeniør i VAV, Oslo kommune.  Foto: Katrine Lunke
Vivi Paulsen, overingeniør i VAV, Oslo kommune. Foto: Katrine Lunke Vis mer


Og skulle du være i tvil, så er det bare tre ting som skal i toalettet, ifølge Paulsen: nummer en, nummer to og toalettpapir. (Også kan du også prøve Cola...)

Alt bør i søpla. Selv om det står på pakningene at det kan kastes i toalettet, løser det seg opp mye treigere enn vanlig toalettpapir. Hun forteller at de i takt med antall nye produkter på markedet opplever blokkeringer i nettet. Problemene oppstår i renseanlegg, i pumpestasjoner, og kan også gi stopp i ledningsnettet.

Ikke bare klutene som lager kork: Sjekk hva matolje gjør med rørene

Jada, det kan gå utover deg også

Dette er heller ikke bare en teoretisk ekkel problemstilling som går utover "de andre". For blir det blokkeringer i nettet eller på en av pumpestasjonene kan det samle seg så mye kloakk at det slår ut og kan havne i terrenget.

I verste fall kan du også risikere at blokkeringer i nettet gir tilbakeslag, slik som også kan være tilfelle når rørnettene blir overbelastet. Du risikerer da å få egen, og også naboenes kloakk opp slukene hos deg. Dette gjelder ikke bare enebolig med kjeller, eller boliger på bakkeplan, vi har også hørt om tilfeller med tilbakeslag helt opp i annen etasje i en bygård i Oslo.

Slik forhindrer du at kloakk og avløpsvann flommer opp hos deg hvis rørnettet overbelastes

Fett er verst

Det er ikke bare kloakken som tetter igjen rør: Matfett som stivner bidrar også til blokkeringer i rørnettet.  Foto: Rørinspeksjon Norge
Det er ikke bare kloakken som tetter igjen rør: Matfett som stivner bidrar også til blokkeringer i rørnettet. Foto: Rørinspeksjon Norge Vis mer


Selv om VAV har merket en økende andel blokkeringer som følge av våtservietter, er det ennå ikke hovedsynderen.

– Det største problemet vi ser er fett. Både det folk kaster ut i kjøkkenvasken, men også det som går i toalettet. Matfett, sammen med q-tips og våtservietter, er det som lager mest problemer for oss, sier Paulsen.

– Det er jo sånn at ledningsnettet ikke er helt glatt innvendig, så det kan være små skader eller steder der vannet ikke går så lett videre, der det fester seg fett, q-tips og våtservietter.

Hun forteller at mengden søppel som ikke burde vært kastet i toalettene bare øker, og kommer med en liten oppfordring til DinSides lesere:

– Et tips til folk er å skaffe seg en liten søppelbøtte som de kan ha på badet, slik at det blir enkelt å kaste våtservietter, bomull, q-tips og annet i søpla i stedet for i toalettet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!