Dårlig boligkvalitet er mer enn billige materialer og falleferdige bygg. Det er ikke mange boligprosjekter som tar godt nok hensyn til barn og unge, mener byboligaksjonen.   Foto: iStock
Dårlig boligkvalitet er mer enn billige materialer og falleferdige bygg. Det er ikke mange boligprosjekter som tar godt nok hensyn til barn og unge, mener byboligaksjonen. Foto: iStockVis mer

Kårer Oslos verste boligprosjekter

Byboligaksjonen deler ut verstingpris for dårlig boligkvalitet.

«Bare de siste tre årene er det bygget mellom 10 og 15 prosjekter i Oslo som kvalifiserer til Gråbeinprisen.Bård Isdahl, sivilarkitekt»


Torsdag 27. november deler Byboligaksjonen 2008 ut en ny arkitekturpris, Gråbeinprisen. Som navnet indikerer, er ikke dette en pris utbyggere og arkitekter higer etter. Gråbeinprisen tildeles for dårlig boligkvalitet.

- Vi ønsket å sette fokus på konsekvenser av dereguleringen av det norske boligmarkedet, sier Bård Isdahl til DinSide. Isdahl er sivilarkitekt i Norsk form, og med i juryen for Gråbeinprisen 2008.

Les også: Slakter nye boligprosjekter

Systemkritikk

Byggeboomen de siste årene har fått både mer og mindre heldige resultater. Ifølge Byboligaksjonen har det gått hardt utover kvaliteten, og aktørene bak aksjonen ønsker å sette fokus på de mindre heldige prosjektene.

12-etasjersregelen hindrer slik utsikt i Oslo sentrum, men det er likevel langt mellom de grønne utearealene i mange nye boligprosjekter. (Bildet er fra New York) Foto: Colourbox
12-etasjersregelen hindrer slik utsikt i Oslo sentrum, men det er likevel langt mellom de grønne utearealene i mange nye boligprosjekter. (Bildet er fra New York) Foto: Colourbox Vis mer


Isdahl understreker at det ikke er meningen å gi bilde av profitthungrige kapitalister og utbyggere. - Det er ikke snakk om at det sitter folk i alle utbyggersjefsstolene fordi de er så grådige, sier han.

Isdahl mener den offentlige kontrollfunksjonen for nye boliger er for dårlig. Utbyggerne får for frie tøyler, spesielt tidlig i utbyggingsprosessen.

Det er altså selve systemet rundt utbyggingen som Byboligaksjonen vil rette søkelyset mot. - Det er dette som er vårt perspektiv: Politikerne har skapt et system som ikke er godt nok. Alle ledd i prosessen har et ansvar - fra tomteeiere til utbyggere.

- Norske politikere har ikke sett at de faktisk må regulere boligmarkedet og byutviklingen bedre enn de gjør nå. Dette er resultatet av en litt hodeløs politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er kommunene som har det formelle ansvaret for å sikre kvaliteten. - De kommunale myndighetene er utsatt for et sterkt press fra utbyggerne og har sviktet sitt ansvar. Kommunene må derfor ha påtrykk og en form for ryggdekning fra staten for å utføre lovpålagte krav og stille krav til kvalitet, heter det på Byboligaksjonens nettsider.

For få uterom

«Dette er resultatet av en litt hodeløs politikk.»


Fortetting av byen er et av problemområdene Byboligaksjonen ønsker å gi oppmerksomhet. - Mange av de nye boligprosjektene har trange og lite brukelige uterom med dårlige sol- og lysforhold, særlig om vinteren. Uterommene er ofte støyfylte, ensformige og åpner ikke for variert bruk.

Krav til profitt og dyre kvadratmeter har ført til en fortetning av bygningsmassen. Byboligaksjonen etterlyser særlig gode uterom i de nye prosjektene, spesielt på bakkeplan. - En del av de nye prosjektene har takterrasser, men det er ikke godt nok for bymiljøet. Det er alt for få gode uterom på bakkeplan, mener Isdahl.

Ikke alt er bare sorgen. Statens byggeskikkpris gikk i fjor til et boligprosjekt i Oslo sentrum som har klart kunsten. Les mer og se bilder her.

Oslofokus?


Gråbeinprisen deles i første omgang ut i Oslo. - Det vi har gjort er å begynne i Oslo. Her ligger byutviklingen litt foran resten av landet, og det er flest prosjekter å velge mellom her, sier Isdahl.

Han påpeker imidlertid at det ikke kun er i Oslo problemet er, og at det ikke bare er de kommunale politikerne som bør ta tak i byutviklingen, men at reguleringen må komme fra statlig hold.

Juryen har dessverre ikke hatt problemer med å finne kandidater til Gråbeinprisen. - Vi har hatt for mange prosjekter å velge mellom. Bare de siste tre årene er det bygget mellom ti og 15 prosjekter som kvalifiserer til prisen.

- Utviklingskurven for boligprosjekter som ikke holder mål har vært voldsomt bratt. Det som for bare fem år siden ble vurdert som uholdbart kom ikke en gang med når juryen vurderte prosjektene nå. Nå er det de ferskeste prosjektene som er verst, sier Isdahl.

... og de nominerte er?

Juryen har nominert fire prosjekter som er spesielt ille, men hvilke det er, vil ikke Isdahl røpe. - Hensikten med prisen er å fokusere på dårlig kvalitet, og selv om vi har kåret en vinner, har alle de fire nominerte gjort seg fortjent til å "vinne". Vi ønsker å fortelle om en tendens, og røper vi hvem som er nominert nå, mister prisen sin effekt, sier Isdahl.

Dårlig bomiljø der du bor?

Vet du om dårlig boligutbygging eller planlegging i ditt nærområde? Tips oss i DinSide.ved å sende både tekst og bilder til bolig@dinside.no.