Kantklipper i system - Clas Ohlson eller Ryobi?

Det er ikke så enkelt å velge når du må velge system. Eller er det? Hvorfor ikke satse på flere?

<b>VANSKELIG VALG?</b> To trimmere - to systemer. Foto: BRYNJULF BLIX
VANSKELIG VALG? To trimmere - to systemer. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere produsenter har hele serier med verktøy og redskaper hvor samme batteri og lader kan brukes på flere apparater.

Slike løsninger ble først tilbudt proffmarkedet, og det er en klar fordel for en virksomhet å standardisere på ett fabrikat. Det betyr enklere logistikk og både økonomisk og tidsmessig gevinst.

Er valg av ett merke viktig for forbrukeren?

For privatbrukerne er systemløsninger ikke like utbredt, i skrivende stund er det først og fremst to merkenavn som har profilert seg i dette markedet: Ryobi først og nå følger Clas Ohlson etter med å utvide sortimentet fra håndverktøy til hageredskaper.

Mens Ryobi har over 20 forskjellige verktøy og mer enn 10 forskjellige hageredskaper pluss diverse tilbehør, har Clas Ohlson knapt halvparten så mange, foreløpig.

Vi testet drill og sirkelsag i LXC-systemet i 2012. Fra Ryobi ar vi testet spikerpistol, slagtrekker og fugepistol.

Men må man egentlig velge én produsent som eneste "leverandør"? Hvorfor ikke satse på flere hester? Den relativt beskjedne investeringen i lader og batteri fra to produsenter gir enda flere valgmuligheter når man skal kjøpe verktøy eller redskap. Da kan man også slå til når det er kampanjer med lavere priser, og fort spare inn beløpet. For private brukere vil vi påstå at det er mer lønnsomt å ikke satse på ett bestemt merke.

Bare en av hver?

Når det gjelder hageredskaper er det typisk at det er stort behov for disse i korte perioder, og i andre perioder ikke i det hele tatt. Nå er også batteridrevet hageredskap så rimelig at det ikke er noe i veien for å kjøpe mer enn ett eksemplar. Særlig ikke når man allerede har batteri og lader fra før.

Men skal kan velge et produkt fra den ene eller den andre produsenten når man har batterier til begge? Er det alltid best med to like?

Vi har testet gresstrimmeren GT18 i Clas Ohlsons LXC-system mot Ryobi OLT1831S i One+ systemet.

Les også: Smart kombiredskap fra Clas Ohlson

Forskjellige løsninger

Vi snakker om to maskiner som er forskjellige på flere punkter, men som likevel gjør samme jobben.

image: Kantklipper i system - Clas Ohlson eller Ryobi?


VENDBAR:  Trådkutteren er vendbar på Ryobi, og kan settes til 25  eller 30 cm diameter. Foto: BRYNJULF BLIX
VENDBAR: Trådkutteren er vendbar på Ryobi, og kan settes til 25 eller 30 cm diameter. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Trimmeren fra Ryobi har større arbeidsområde, og du kan velge hvor stort du vil ha dette - 25 eller 30 centimeter - ved å feste trådkutteren i to alternative posisjoner. Dette gjøres ved å løsne festeskruen, vri den til ønsket retning og så skru den fast igjen.

Trimmeren fra Clas Ohlson har et arbeidsområde på 23 centimeter, det kan ikke justeres.

ARBEIDSOMRÅDE:  Har du mye ugress er trimmeren fra Ryobi godt egnet, med større arbeidsområde. Foto: BRYNJULF BLIX
ARBEIDSOMRÅDE: Har du mye ugress er trimmeren fra Ryobi godt egnet, med større arbeidsområde. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Trimmeren fra Ryobi er en god del høyere enn Clas Ohlson sin når skaftet trekkes inn, forskjellen er ikke like stor når de er trukket ut i full lengde. Sånn sett passer de to utmerket for et par hvor den ene personen er 10-15 centimeter høyere enn den andre og begge vil trimme gress og ugress samtidig.

LENGDEN:  Lengden er viktig, og må passe til brukeren. Foto: BRYNJULF BLIX
LENGDEN: Lengden er viktig, og må passe til brukeren. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Vinkelen på hodet kan dreies nesten til 90 grader på trimmeren fra Clas Ohlson, mens trimmeren fra Ryobi er mer på skrå. I praksis betyr dette at du kan holde Clas Ohlsons trimmer nesten loddrett, men må holde trimmeren fra Ryobi i en skrå vinkel. I en del situasjoner blir trimmeren fra Ryobi noe tyngre i bruk.

VINKEL: Trimmerne har forskjellige arbeidsvinkler. Foto: BRYNJULF BLIX
VINKEL: Trimmerne har forskjellige arbeidsvinkler. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Trimmeren fra Ryobi har en bøyle som kan vippes forover. Den har to funksjoner, den ene er får å brukes som støtte når du skal klippe loddrett ved en kant. Den andre er for å vise hvor langt tråden rekker. Da kan du lettere ha kontroll på avstanden når du skal klippe inntil prydplanter og andre vekster.

BØYLE:  Denne kan felles ned for å brukes som støtte. Foto: BRYNJULF BLIX
BØYLE: Denne kan felles ned for å brukes som støtte. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Trimmeren fra Clas Ohlson har et hjul som sitter rundt selve trimmerhodet. Når du vipper dette slik at det klipper loddrett kan du rett og slett trille trimmeren bortover langs en gresskant i stedet for å måtte holde den oppe fra bakken mens du beveger den.

FIKS LØSNING MED HJUL: Du kan trille trimmeren langs kanten du skal trimme. Foto: BRYNJULF BLIX
FIKS LØSNING MED HJUL: Du kan trille trimmeren langs kanten du skal trimme. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Clas Ohlson har utstyrt sin trimmer med to tråder i hver sin retning, mens Ryobi klarer seg med en enkel.

Du må trekke ut trimmertråden på Ryobi sin klipper, på Clas Ohlson-trimmeren kan du dunke den lett mot underlaget mens den kjører så mates mer tråd ut.

Les også: Høye grensager med kjede - utrolig praktisk

I bruk

Trimmeren fra Ryobi bråker mer og vibrerer også mer. Mye av dette skyldes at det bare er en trådende som roterer, det betyr mer ubalanse.

Skal du bruke trimmeren til å fjerne ugress er Ryobi litt kraftigere og får med seg mer. Den klarer også å jobbe effektivt med trådlengden satt til 30 centimeter. Bøylen er også svært god å ha når man vil ha kontroll over rekkevidden.

Til finere gresstrimming og kantklipping er trimmeren fra Clas Ohlson lettere å bruke, både på grunn av den fikse løsningen med hjulet og dobbel tråd med lite støy og vibrasjoner.

Både brytergrepet og støttegrepet er utmerket på begge trimmerne, forskjellen ligger i arbeidsvinkelen som nevnt over.

Vi anbefaler også et stort batteri, eventuelt to små som kan byttes på å være i bruk og under lading, siden disse trimmerne sluker strøm. Motorene er kraftige og roterer med høy hastighet.

Konklusjon

Disse trimmerne er både forskjellige og like, så det er vanskelig å fremheve det ene framfor det andre. Derimot utfyller de hverandre svært godt og er begge utmerkede produkter.

Har man en stor hage som ikke er 100 prosent striglet, men har sine områder med litt brennesle skvallerkål og andre ugresstyper, så er trimmeren fra Ryobi et noe mer effektivt redskap på grunn av større arbeidsområde.

Trimmeren fra Clas Ohlson er mer behagelig i bruk på grunn av mindre støy og vibrasjoner, og hjulet er en fiks løsning der man har definerte kanter mot bed og grusganger.

Hvis man er to om jobben er det også en utmerket løsning å ha begge redskapene for hånden. Da går arbeidet dobbelt så raskt.

Prismessig er det egentlig vanskelig å sammenligne, siden de varierer svært med tilbud og sesong. Ryobi har kjørt kampanjer med svært gunstige pakketilbud, og Clas Ohlson gjør tilsvarende. Igjen: Satser du på løsninger flere leverandører har du mer å vinne.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!