Brannfarlige Oso varmtvannsberedere

Kan være flere brannfarlige beredere igjen

Forrige uke var det to branner i Oso varmvannsberedere i Alta. Det er uvisst hvor mange beredere med den farlige komponenten som fortsatt står i norske hjem.

BRANNFELLE: Slik så én av varmtvannsberederne ut etter at brannen var slukket. I forrige uke var det to branner i Alta i Oso Hotwater-tanker med farlig tilkoblingskomponent. Foto: Politiet.
BRANNFELLE: Slik så én av varmtvannsberederne ut etter at brannen var slukket. I forrige uke var det to branner i Alta i Oso Hotwater-tanker med farlig tilkoblingskomponent. Foto: Politiet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige onsdag meldte politiet i Finnmark på Facebook at folk må sjekke om de har en brannfarlig varmtvannstank fra Oso Hotwater.

Meldingen ble lagt ut i etterkant av to branner med kort mellomrom i Alta, som var forårsaket av en kjent feil i samme type varmtvannsberedere.

- Vår krimtekniker sier at begge Oso-berederne som brant var fra 2010, sier Svein Tore Nilsen, lensmann i Alta, til Dinside.

Nesten halvannet år etter at advarselen ble sendt ut første gang, er det uvisst hvor mange brannfarlige beredere som ennå står i norske hjem.

- Det er tilfeldig at ingen har omkommet i brannene, og nå må folk sjekke varmtvannsberederne sine for å unngå lignende hendelser, sier Steinar Aas Andersen ved lensmannskontoret i Alta i en pressemelding.

Beklager brannene

Oso kjenner ikke til de omtalte tilfellene i Alta spesifikt, og venter på mer informasjon om dem.

FARLIG KOMPONENT: En varmegang i tilkoblingspunktet på varmtvannsberederne til Oso har forårsaket flere branner, senest i Alta i forrige uke. Foto: Politiet.
FARLIG KOMPONENT: En varmegang i tilkoblingspunktet på varmtvannsberederne til Oso har forårsaket flere branner, senest i Alta i forrige uke. Foto: Politiet. Vis mer

- Vi beklager på det sterkeste feilen ved våre produkter og ikke minst de alvorlige hendelsene, sier Sigurd Braathen, daglig leder i Oso Hotwater.

Braathen sier at de har gjort sitt ytterste for å opplyse kundene sine, senest ved å sende ut advarsler per post til samtlige norske husstander.

I mai i fjor fortalte Braathen at det gjensto mellom 15.000 og 16.000 varmtvannsberedere med den farlige komponenten i norske hjem. Det har ikke lykkes Dinside i å få oppdaterte tall fra Oso.

- Vi er svært takknemlige for publikums bistand i denne saken og ber om at berørte kunder kontakter oss for å stadfeste om deres produkt er omfattet, sier daglig leder Braathen.

Flere farlige modeller

I mai i fjor skrev Dinside om at det finnes mange tusen brannfarlige varmtvannsberedere fra Oso Hotwater i norske hjem. Det er en varmegang i tilkoblingspunktet på tankene som har forårsket brannene.

Du finner ut om din varmtvannsbereder har den farlige komponenten ved å sjekke merkelappen øverst på berederen, og det er følgende modeller som er berørt:

Kilde: Oso Hotwater.
Kilde: Oso Hotwater. Vis mer

Har du en av beredermodellene på lista, må du sende produksjonsnummer, navn, adresse og telefonnummer til [email protected] eller registrere deg direkte på Osos nettsider.

MERKELAPPEN: Ved å sjekke klistermerket øverst på berederen, ser du om din er blant de brannfarlige. Foto: Berit B. Njarga.
MERKELAPPEN: Ved å sjekke klistermerket øverst på berederen, ser du om din er blant de brannfarlige. Foto: Berit B. Njarga. Vis mer

Flere Dinside-lesere kontaktet redaksjonen i fjor med det de mente kunne være feil på beredermodeller som var eldre enn de Oso har advart om.

Daglig leder Braathen mente at det kun var Super S-produkter produsert før februar 2011 som benyttet tilkoblingsløsningen som har forårsaket brannene og advarslene.

- Mellom 2006 og 2009 benytter vi en lignende tilkobling, men uten den samme produksjonsfeilen. Ingen andre beredertyper har benyttet den aktuelle løsningen, sa Braathen i juli i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer