Kan private stenges ute?

Konkurransetilsynet vurderer forskrift som sikrer private adgang til å annonsere på annonseportalenes boligseksjoner. I dag er disse utestengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal eiendomsmeglere og advokater være alene om å selge boliger gjennom nettportaler som for eksempel Finn.no?

Dette spørsmålet stiller Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys i et brev til Konkurransetilsynet.

Slik blir huset ditt en pengemaskin

Konkurransetilsynet har mottatt klager fra private boligselgere som ikke får annonsere uten å bruke eiendomsmegler eller advokat. Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys har bedt Konkurransetilsynet utrede om det er behov for en forskrift som kan bidra til sterkere konkurranse.

- Hvis nettportalene i praksis stenger dørene for folk som er interessert i å selge eiendommene sine selv, må vi vurdere hva som kan gjøres med det. Dette kan svekke konkurransen, og gjør det mulig for advokater og eiendomsmeglere å ta høyere priser enn nødvendig, sier Grande Røys.

Konkurransetilsynet har bedt om en tilbakemelding innen 15. september.

Konkurranseloven forbyr samarbeid som begrenser konkurransen og misbruk av dominerende stilling. Tilsynet har i flere saker vurdert nettportalenes praksis i lys av disse forbudene, men har ikke funnet grunnlag for å gripe inn. Portalenes praksis kan innebære en svekkelse av konkurransen i eiendomsmeglermarkedet, ettersom det blir vanskeligere for privatpersoner å selge boligen sin selv. Det kan derfor være aktuelt å regulere praksisen gjennom en egen forskrift.

Konkurransetilsynet vil i tråd med oppdraget fra departementet vurdere om det er behov og grunnlag i konkurranseloven § 14 for en slik forskriftsregulering. Tilsynet er bedt om å gi tilbakemelding til FAD innen 15. september 2008.

Forsidebilde: Faksimile fra Finn.no

Betalingsplan for lån

image: Kan private stenges ute?


BOLIGLÅN: Med DinSides betalingsplankalkis regner du ut hvor mye huslånet ditt koster deg per måned. Enklere blir det ikke.

Så mye koster lånet

Hvor mye er boligen din verdt?

 Foto: Inga Holst, privat/ikke gjenbruk
Foto: Inga Holst, privat/ikke gjenbruk Vis mer


VERDI: Er du halv- eller helmillionær? DinSides boligverdikalkis gir deg svaret på et blunk.

Sjekk selv

 Foto: Richard Styles/Sxc.hu
Foto: Richard Styles/Sxc.hu Vis mer


Så mye kan du låne

BEREGN UTGIFTENE: Husleie, unger og bil? Hvor mye kan du låne?

Sjekk selv

Dyrt boliglån?

Jerzy Müller/Sxc.hu
Jerzy Müller/Sxc.hu Vis mer


PRISSJEKK: Er banken din en blod- og pengesuger? DinSides prislister på boliglån viser deg hvilken bank som gir deg den beste renta og de laveste gebyrene.

Sjekk renta