Trampoline i hagen

Kan plage vettet av naboen

Noen ganger ender naboens trampoline-støy i retten.

HOPPESTØY: Har du kjøpt trampoline til barna, er det enkelte ting du bør ta hensyn til før du setter den opp utenfor huset. Først og fremst for å unngå å plage vettet av naboen. Foto: NTB Scanpix.
HOPPESTØY: Har du kjøpt trampoline til barna, er det enkelte ting du bør ta hensyn til før du setter den opp utenfor huset. Først og fremst for å unngå å plage vettet av naboen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Nabostøy er blant de vanligste problemene som forbrukerorganisasjonen Huseierne får henvendelser om.

Men hva som kan oppleves som støy for grannen, er ikke alltid lett å vite - kanskje særlig for småbarnsfamilier, som er så herdet at de ikke legger merke til den høylytte leken til barna.

Sannsynligvis tåler de fleste litt skrik og skrål fra glade nabobarn, men i noen tilfeller kan dette bli selve roten til nabokonflikt.

Trampoline til sjenanse

- Ved siden av støy fra hagearbeid, oppussing og festbråk er støy fra trampoliner vanlige temaer vi får spørsmål om, forteller Espen Kheradmandi, advokat MNA hos Huseierne.

Bruken av trampoliner er vanlig i boligområder, derfor skal det mye til før trampolinebruk for eksempel vil anses som et brudd på naboloven, ifølge Kheradmandi.

- Men det kan absolutt tenkes at de konkrete omstendighetene i en sak gjør at trampolinehopping er i strid med naboloven.

- Er det for eksempel mange barn som hopper på en trampoline til alle døgnets tider, og den i tillegg er plassert nær naboens soveromsvindu, så er det av betydning, forteller advokaten.

Om det hadde vært enkelt for eieren å plassere den et annet og mindre sjenerende sted på tomten, har det også betydning, opplyser Kheradmandi videre.

Den «typiske naboklageren»

Olav Brekke Mathisen har sammen med Ronny Berg skrevet boken «Den Jævla Naboen. Om nabokrangler, tujahekker og norsk smålighet».

Gjennom sitt arbeid har forfatterne snakket med mange som hater naboen.

Brekke Mathisen forteller til Dinside at han har kommet over historier der naboer lar seg plage av høye lyder knyttet til trampolineaktivitet på tomten ved siden av.

Slike klager har han dog liten forståelse for.

- Den som lar seg irritere over bråk fra lekende barn bør huske på å fylle ut et donorkort før de åpner kjeften! Livet er for kort til å irritere seg over hoppende barn, proklamerer han og fortsetter:

- Dersom du bor i byen eller suburbia så kan du ikke forvente at barn skal tilpasse gledesutbruddene sine til ditt irritasjonsnivå. Klassiske ørepropper er et billig alternativ. Eventuelt en Barolo, om det virkelig kniper.

Forfatteren har for øvrig inntrykk av at mange klager over den visuelle støyen som følger med trampolinene.

- Jeg tror egentlig at folk irriterer seg mer over at trampolinene er stygge enn at barna bråker, sier Brekke Mathisen til DinSide.

Forfatteren mener samtidig at noen personer skiller seg ut fra resten av mengden som «klassiske naboklagere»:

- Jeg tror at klassiske naboklagere også er vrange i andre situasjoner. De krangler antakelig mer på jobben. De snakker om dølle ting i kantina. De lager friksjon i borettslaget. De lager krøll i oppgjøret etter hytteturen. Dette er kantete folk som misliker andres aktiviteter. Et evig gnål, sier han.

Trampoline-klage endte i rettssak

Ifølge Kheradmandi er det sjelden at naboens trampoline trekkes inn for retten.

Men det finnes tilfeller hvor dette har skjedd.

Et eksempel på dette, er saken som var oppe for Rana tingrett tilbake i 2004. Striden sto om en trampoline som naboen hadde irritert seg over i en lengre periode. Det var plasseringen av trampolinen som var roten til konflikten:

«De mener at trampolinen, som står to-tre meter fra deres balkong, medfører en uutholdelig støy», skrev Ranablad.no om naboens syn på saken.

Naboklagerne fikk derimot ikke medhold i Rana tingrett, men ble i stedet dømt til å betale alle saksomkostninger. Dermed kunne trampolineeierne forlate rettssalen hoppende glade.

Eierens ansvar

Om du er den som opplever det som plagsomt når lydene fra nabotrampolinen vedvarer over lengre perioder, er første bud å ta opp problemet med eieren av trampolinen, understreker Kheradmandi.

Eieren er også ansvarlig for å passe på at trampolinen ikke blir til sjenanse for naboen.

Vedkommende bør for eksempel lage noen enkle regler for barnas hopping, råder advokaten.

- Er trampolinen plassert tett på naboens uteplass, bør de kanskje unngå hopping i middagstid. Det kan også være greit å begrense hoppingen til noen bestemte timer hver dag, avslutter Kheradmandi.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!