Foto: Kim Jansson
Foto: Kim JanssonVis mer

Kan onsdag bli avgjørende?

Vil nye rentekutt onsdag gi en videre boost til boligmarkedet?

Denne uken er det duket for nok et rentemøte i Norges Bank. Det er nok mange som lurer på om sentralbanksjefen vil følge andre europeiske sentralbankers eksempel og sette styringsrenten ytterligere ned, eller om de store rentekuttene er ferdig for denne gangen.

Og hva vil dette ha å si for boligprisene?

Renten en del av bildet

Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities utelukker ikke en videre oppgang i boligprisene, men tror det blir kortvarig.  Foto: First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities utelukker ikke en videre oppgang i boligprisene, men tror det blir kortvarig. Foto: First Securities Vis mer


Oppgangen i boligmarkedet har også blitt behørig registrert i analytikermiljøet. De siste månedenes kraftige rentekutt er en medvirkende årsak, ifølge Bjørn-Roger Wilhelmsen, seniorøkonom i First Securities.

- Signaler fra bransjen, og vårt eget inntrykk tyder på at de massive rentekuttene som allerede er levert har slått igjennom raskt til utlånsrenten og bidratt til en bedring i boligmarkedet, sammenlignet med i fjor høst, sier Wilhelmsen til DinSide.

Når det gjelder fremtidige rentekutt, utelukker han ikke at kraftige kutt kan bidra til et ytterligere løft i boligmarkedene. Men effekten vil være kortvarig.

- Vi må ikke glemme at det er flere faktorer som spiller inn. Vi er ikke så sikker på at boligprisene skal fortsette opp over tid de nærmeste årene.

Ser man de siste månedenes prisoppgang i et litt større perspektiv burde man kanskje heller snakke om en bedring. Markedet henter inn litt av fallet, og bråstoppet i salget, i fjor høst.

- Mye av bedringen vi har sett nå har vært en gjeninnhenting av et svakt boligmarked i fjor høst.

Les også: Er bolignedturen over nå?

Boligprisene er fortsatt høye

Wilhelmsen peker også på at selv om boligprisene falt en del i høst, er de fortsatt høye.

- Dersom vi ser boligprisene i sammenheng med inntektsutviklingen de siste 10-15 årene, årene, og utvikling i byggekostnadene i samme perioden, taler ikke dette for en ytterligere oppgang de neste årene.

I tillegg må vi ikke glemme arbeidsledigheten. Ifølge First Securities' prognoser skal denne øke videre i år, og inn i 2010. - Oppgangen i ledige har bare såvidt begynt, og dette tror vi vil påvirke boligmarkedet negativt.

- En eventuell videre oppgang i boligprisene som følge av videre rentekutt vil bli kortvarig, konkluderer Wilhelmsen.

Les mer: - Norske boligpriser er alt for høye

Renten har liten betydning.

Leder i Norsk eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, tror imidlertid ikke at onsdagens rentemøte vil ha noen særlig stor betydning for boligprisene.

- Jeg opplever egentlig at markedet ikke er så opptatt av renten akkurat nå. Om den blir satt med en kvart eller halv prosent til vil ikke ha den store innvirkningen på boligmarkedet, sier Dreyer til DinSide.

Har vi sett det verste nå? Er vi forbi bunnen?

- Det er litt vanskelig å si sikkert, men jeg tror ihvertfall ikke vi skal mye lenger ned. Det er en sterk kjøpekraft i Norge. Og selv om vi kommer opp i 100-120.000 arbeidsledige, er det veldigmange som har bedre økonomi enn på lenge.

Dreyer peker også på byggestoppen, og at det kommer til å bli nytt press på markedet de neste årene.

- Det kan hende at markedet skal litt lenger ned, men jeg tror ikke det er så veldig mye, sier Dreyer. - Vi er over det verste nå.

Hverdagen blir lettere

Et lavere rentenivå gjør det lettere å takle rentebelastninger for lånekunder.

- Det som er viktig for en lånekunde, er likviditeten han sitter igjen med etter at lånekostnaden er betalt. Så når lånerentene nå går ned, sitter folk igjen med et par tusenlapper mer enn det de gjorde i høst, sier Ellen Dokk Holm, Forbrukerøkonom i Postbanken til DinSide.

Hun peker på at det vil ta tid før lånekundene vil merke effekten av et eventuelt nytt kutt denne uken. - Det er først nå fremover folk får oppleve den ordentlige effekten, sier Dokk Holm.

Det vil nok ta ytterligere et par måneder før et nytt kutt vil komme gjeldsslavene til gode.
- Dette vil gjøre det enklere for folk å låne mer penger, sier Dokk Holm.

Les også: Nå blir det lettere å få boliglån

Holder litt igjen

Dokk Holm tror likevel ikke vi er helt klar for den aller største kjøpefesten, hverken i butikker, eller når det gjelder bolig. Konklusjonen fra markedsundersøkelser hun har gjennomført viser at 10 prosent utsetter kjøp av dyre varer på grunn av den urolige verdensøkonomien.

- Folk har blitt mer forsiktige og bevisst på pengebruken sin. Fire av ti bruker mindre penger nå enn før, sier Dokk Holm.

Av disse har 37 prosent kuttet ned innkjøp av klær og sko, 17 prosent holder igjen generelt, 15 prosent bruker mindre penger på mat, mens rundt ti prosent av disse har strammet inn reisebudsjettet og hvor mye de bruker på bil.

- Generelt tror jeg mange avventer situasjonen. De ser at vi er midt oppe i noe, og det er vanskelig å si hvor veien går videre, sier Dokk Holm.

- Det er en interessant tid vi går inn i nå, avslutter hun. - Boligmarkedet tar seg gjerne opp om våren, og det blir spennende å se hva som skjer fremover.