Gått ut på dato: Gammel gjær, bakepulver og natron

Kan man bruke gammel tørrgjær?

Sjekk om hevemidlene du bruker til bakingen kan brukes etter best før-datoen er gått ut.

GAMMEL TØRRGJÆR: Sjekk om den bør brukes etter utgått best før-dato. Foto: Berit B. Njarga
GAMMEL TØRRGJÆR: Sjekk om den bør brukes etter utgått best før-dato. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avhengig av hva du skal bake, kan du velge hornsalt, natron eller bakepulver. Men også ved gjærbakst kan det gi forskjellige resultater å velge fersk gjær framfor tørrgjær.

Men hva om du har glemt å handle riktig hevemiddel - og finner en pakke tørrgjær som er gått ut på dato. Kan den da brukes i deigen?

- Anbefaler ikke bruk av gammel gjær

I Norge er det gjær fra Idun du finner i butikkhyllene, både den ferske gjæren og tørrgjær. Disse produktene er produsert av det svenske Jästbolaget.

LANG HOLDBARHET: Oppbevares tørrgjæren kaldt, kan den få forlenget holdbarhet. Foto: Berit B. Njarga
LANG HOLDBARHET: Oppbevares tørrgjæren kaldt, kan den få forlenget holdbarhet. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Deres markedssjef, Anna Bjur, sier til Dinside at de garanterer at produktene beholder sine egenskaper og kvalitet fram til best før-datoen.

Samtidig sier hun at best før-datoen gjelder uåpnede pakker med gjær.

Hun vil ikke anbefale å øke gjærmengden dersom den er gått ut på dato, da det kan påvirke smaken på brødet. Etter Bjurs mening, er det dermed ikke sikekrt at man får det forventede bakeresultatet om man bruker gjær som er gått ut på dato.

Når det er sagt, er det store forskjeller på tørrgjær og fersk gjær, som Idun skriver i dette blogginnlegget: Tørrgjær har betydelig lenger holdbarhet enn fersk gjær, og har den stått kaldt vil den få forlenget holdbarhet.

Finner du derimot en åpnet pose tørrgjær, bør resterende innhold brukes innen noen dager.

Visste du forresten at du kan lage din egen gjær?

Hva med bakepulver, natron og hornsalt som er gått ut på dato?

Vi har spurt Freia om bruken av bakepulver etter utløpsdato. Celin Huseby, kommunikasjonsdirektør iMondelez Nordic, påpeker at det i tidligere tider ikke var noen spesifikk utløpsdato på bakepulver.

- Så vidt vi har erfart kan man helt fint bruke bakepulver etter utløpsdato, det er ikke farlig og virkningen er der fortsatt, sier Huseby.

Hun anbefaler likevel å øke mengden en smule.

- Om boksen er gått ut på dato, så anbefaler vi at man da bruker litt mer enn hva oppskriften sier, eksempelvis rause teskjeer, legger hun til.

Monica Langeland, produktsjef for dagligvare i Idun, som produserer både Hornsalt og natron, sier til Dinside at de garanterer for kvaliteten på produktene frem til utløpsdatoen.

- Det er ikke farlig å bruke Hornsalt eller natron etter best-før-dato, men kvaliteten og effekten til gamle produkter kan bli lavere, noe som igjen kan føre til at bakeresultatet ikke blir like bra, sier Langeland.

LES OGSÅ:
Derfor skal du bake med kaldt vann
Bake til matpakken? Prøv disse brødene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer