Det er lettest å integrere heisen i interiøret om du bygger nytt, men det går også fint å etterinstallere om du er villig til å ofre en kubikkmeter eller fem. Foto: ThyssenKrupp Access
Det er lettest å integrere heisen i interiøret om du bygger nytt, men det går også fint å etterinstallere om du er villig til å ofre en kubikkmeter eller fem. Foto: ThyssenKrupp Access Vis mer

Kan lønne seg å bygge heis i stedet for å flytte

Må du flytte fordi beina svikter, kan en heis være løsningen.

Publisert
Sist oppdatert

Det er mange grunner til at man ønsker å flytte til en bolig på ett plan. Hovedgrunnen er gjerne praktisk: Man blir dårligere til beins. Men hva om ønsket om ett plan kun er fysiologisk betinget, at det rett og slett blir for tungt å gå opp alle trappene. Og hva om det kun gjelder en av beboerne?

En heis kan være løsningen, og det beste av alt: Det kan hende det er rimeligere enn du skulle tro:

– En heisløsning - også kalt løfteplattform - kan koste fra 100-150.000 kroner per etasje, sier Kjetil Eriksen, salgssjef i ThyssenKrupp Encasa, til DinSide. ThyssenKrupp Encasa er et tysk firma som leverer ulike heisløsninger, blant annet til det norske markedet.

Mange velger heis når de skal bygge ny bolig, slik at de garantert kan bo der hjemme, sier Kjetil Eriksen. Foto: ThyssenKrupp Access
Mange velger heis når de skal bygge ny bolig, slik at de garantert kan bo der hjemme, sier Kjetil Eriksen. Foto: ThyssenKrupp Access Vis mer


Prisen vil være avhengig av løsningen du velger, men det er snakk om ulike sjaktløsninger, ikke trappeheiser. Materialene du velger vil også påvirke prisen.

Dersom man grovt sett regner at det stort sett koster minst 100.000 kroner å selge bolig, kjøpe bolig og flytte, spesielt om man er dårlig til beins og må ha hjelp til å pakke, vaske, bære et cetera, er det kanskje ikke så dyrt å investere de 150.000 kronene i en heis?

Ikke bare for folk: Her har bilen fått sin egen heis!

Har du plass?

Én ting er å etterinstallere en heis i en blokk eller bygård med digre trapperom. Men en gjennomsnittlig ene- eller tomannsbolig? De enkleste løsningene tar mindre plass enmn mange tror. Heisene av typen løfteplattform trenger så lite som 910x1170 millimeter grunnflate. De bygger 5-10 cm ned i gulvet dersom du ønsker å kunne rulle rett inn; men man kan også sette dem på gulvet og bruke rampe i stedet.

– Mange har relativt store trapperom og får fint plass til en heis om de bygger trappen litt mindre rundt. Vi har også sett at noen har valgt å kutte ut trappen helt, og bare bruker heis, sier Eriksen.

NB! Tar du bort trappen, er det viktig å sørge for brannrømmingsvei i tillegg, ettersom heis aldri bør brukes når det brenner.

Har du ingen plass å avse inne i boligen, er det også mulig å bygge heisen utenpå boligen. Her kan du se et par eksempler:


Se også denne ekstreme japanske heisen.

På vei opp i norske hjem

Norske forbrukere begynner å få øynene opp for heis, ifølge Eriksen. Det norske markedet tredoblet seg de siste to årene, og det forventes ytterligere vekst i løpet av det inneværende året. Og det er heller ikke bare de eldre generasjonene som etterspør heiskomforten.

– En årsak til at vi opplever en betydelig vekst i heisløsningsmarkedet, er at stadig flere yngre etter hvert har fått øyene opp for mulighetene som ligger i denne type løsninger, mener Eriksen. For dem handler det mer om komfort og enkle løsninger i en travel hverdag.

Bor du i borettslag eller sameie er det opp til fellesskapet å bestemme om man skal få heis. Kostnaden vil også bli langt lavere når man er flere som kan dele på regningen. Ifølge Eriksen er det populært å etterinstallere heisløsninger i gamle bygårder. Verdiøkningen på boenhetene etter at heisen er installert vil kunne veie opp for hele investeringen.

Lurer du på hvordan en heis vil påvirke verdien på din leilighet? Det er litt avhengig av hvilken etasje du bor i, men du kan sjekke i vår boligverdikalkulator:

<strong><b>Koselig med peis, men lønnsomt med heis:</strong></b> bor du høyt oppe i etasjene, vil det påvirke boligens verdi positivt, viser vår boligverdikalkulator.
Koselig med peis, men lønnsomt med heis: bor du høyt oppe i etasjene, vil det påvirke boligens verdi positivt, viser vår boligverdikalkulator. Vis mer


Se også hvor mye du kan tjene på å bygge balkong

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer