Kan LED erstatte glødelampene?

1. september forsvinner glødelampene. Men er LED et godt alternativ?

LED er et godt alternativ til glødelamper, mener Philips. Foto: All Over Press
LED er et godt alternativ til glødelamper, mener Philips. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. september i år blir det forbudt å importere de tradisjonelle glødelampene, butikkene får kun selge ut glødelamper de allerede har på lager.

LED seiler dermed opp som ett av alternativene, men nordmenn er kjent for å være skeptiske til LED-lys. Ikke minst fordi lys fra LED-lamper gjerne har gitt assosiasjoner til sykehus- og prøveromsbelysning.

Men det er ingen grunn til skepsis, ifølge Ann-Solveig Hofseth, ansvarlig for forbrukerprodukter i Philips Norge.

Ikke blått LED-lys

– Nå får du LED med naturlig lys, og ikke det blå lyset som det første LED-lyset ga. LED har utviklet seg, og gir nå lys med samme temperatur som tradisjonelle glødelamper, forteller Hofseth til DinSide.

Hun mener utfasingen av glødelamper er det perfekte tidspunktet for nordmenn til å tenke nytt.

– Dette er en god anledning for folk å få opp øynene for alle mulighetene som finnes med LED, mener Hofseth.

To varianter LED-lyspærer fra Philips. Foto: Berit B. Njarga
To varianter LED-lyspærer fra Philips. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


DinSide har prøvd de to Philips-pærene på bildet til høyre i en vanlig taklampe på kjøkken, for å se om det stemmer at lyset er som med tradisjonelle glødelamper. Den gule lyspæren til høyre på bildet er fjorårets modell av LED-pæra som snart kommer på markedet, og gir absolutt et godt lys - noe varmere i fargen enn lyspæren til venstre. Dette til tross for at de skal ha samme lystemperatur ifølge emballasjen.

Les også: Her kan du lese mer om flere alternativer til glødelamper

Derfor forsvinner de tradisjonelle lyspærene

Bakgrunnen for utfasingen av glødelampene er EUs Økodesigndirektiv, hvor man har besluttet å begrense bruken av elektrisitet til belysning ved blant annet å fase ut ineffektive lyspærer beregnet til boligbelysning.

For å sikre en god kvalitet på alternativene til de tradisjonelle glødelampene, er det satt krav til funksjonalitet, levetid og krav om produktinformasjon, i tillegg til kravene til energieffektivitet, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).


Varer i 25 år

Fra og med i høst vil Philips blant annet lansere en ny LED-lyspære til forbrukerne, som gir lys tilsvarende 60 watt. Forskjellen forbrukerne antakelig vil legge merke til aller best mellom en tradisjonell lyspære og en slik LED-lyspære, er levetiden.

For mens en glødelampe regnes å ha en levetid på rundt 2.500 timer, er levetiden på disse LED-pærene 25.000 timer, altså ti ganger så lang. Dette tilsvarer en levetid på 25 år hvis lyset skrus på tre timer daglig.

– Disse vil selvsagt ligge godt over glødelampene i pris, men jeg vil si at de er verdt prisen sin. Det er også verdt å merke seg at alle LED-lyspærene fra Philips er i energiklasse A, sier Hofseth.

Les også: Dette gjør du om lyspæren lager lyd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer