Leier du? Du trenger ikke engste deg for uforutsigbare leieutgifter, det finnes klare regler for dette.  Foto: Kim Jansson
Leier du? Du trenger ikke engste deg for uforutsigbare leieutgifter, det finnes klare regler for dette. Foto: Kim JanssonVis mer

- Kan han bare øke husleien?

Høye strømpriser eller økt rente er ikke lovlig grunn til spontan husleieøkning.

«Det kravet kan hun bare avvise.Lars Aasen, Leieboerforeningen»


Denne uken fikk vi en mail fra en leser, på vegne av en venn som leier bolig. Hun lurer på om huseier kan øke husleien med 500 kroner med en måneds varsling.

Leietaker har bodd i boligen i mindre enn et år, og leiekontrakten har tre måneders gjensidig oppsigelse. Hun har en tidsbestemt leiekontrakt.

Årsaken til den varslete husleieøkningen er ikke kjent, men det er ikke uvanlig at utleiere prøver å øke husleien i perioder der renten går opp eller utgifter som er inkludert i leien, for eksempel strøm, øker mer enn normalt.

Eie eller leie? Sjekk med vår kalkulator

Uinteressant om renten stiger


Ifølge Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen, kan vår lesers venn puste lettet ut. - Det kravet kan hun bare avvise, sier Aasen til DinSide.

Og det med loven i hånd. Reglene rundt oppjustering av husleie er klare. Det er to sett, litt avhengig av hvilken kontrakt leietaker har.

- Har leietaker en tidsbestemt leiekontrakt på inntil tre år, kan huseier øke leien en gang i året, men det kan først skje etter 12 måneders leie, sier Aasen. - Husleien kan da kun økes etter konsumprisindeksen. Videre kan husleien økes etter 24 måneder.

Disse reglene gjelder uansett.

- Det er uinteressant om renten stiger eller strømprisene går opp. Det har ingen betydning.

Husleie skal følge markedet

Som vi skriver over, kan husleien i en tidsbestemt leiekontrakt kun indekseres etter konsumprisindeksen. Prisutviklingen i en gitt periode kan du beregne med en kalkulator på Statistisk sentralbyrås (SSB) nettsider.

Likeledes kan den som leier be om å få redusert husleie etter konsumprisene, dersom prisutviklingen er negativ. Så leier du bolig, er SSBs kalulator verdt å bokmerke, både for å følge med på hvor mye husleien eventuelt kan økes - eller om du kan be om redusert husleie.

Les også hvordan du pruter på husleien.

Tidsubestemt kontrakt

Har du en tidsubestemt leiekontrakt, eller en kontrakt som varer lenger enn tre år, er reglene litt annerledes.

- Her kan hver av partene foreta, eller be om å foreta, en større justering etter tre år. Denne justeringen må varsles seks måneder i forveien. Det betyr at den kan tidligst varsles når det har gått to år og seks måneder, sier Aasen.

Husleien skal da ikke reguleres etter konsumprisene, men tilpasses gjengs leie. - Per i dag er gjengs leie mellom fem og ti prosent under markedsleien, sier Aasen, og legger til: - Det er sjelden dette tas i bruk.

Ikke gå i disse leiefellene

Hvor lang frist har du krav på?

Spørsmålet om frist går imidlertid i utleiers favør. Det trenger ikke være noen sammenheng mellom varsel på husleieendring og oppsigelse. Minstekravet er en måneds varsel.

Det aller viktigste du gjør når du skal leie, skjer før du flytter inn: Du må tegne kontrakt med utleier.

Her kan du laste ned gratis husleiekontrakt