Kan du stole på røykvarsleren?

Slett ikke alle varslere reagerer godt nok, viser svensk test.

VARSLER DEN NÅR DET BRENNER? En svensk test viser at flere røykvarslere bruker altfor lang tid på å varsle om brann. Foto: Colourbox.com
VARSLER DEN NÅR DET BRENNER? En svensk test viser at flere røykvarslere bruker altfor lang tid på å varsle om brann. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle hjem bør ha en eller flere røykvarslere, men om den faktisk ikke varsler når det brenner, forsvinner hele vitsen.

Resultatene av svenske Råd&Röns test av 23 røykvarslere, viser at flere røykvarslere slett ikke varsler deg når det brenner.

– Det er bekymringsfullt at det finnes røykvarslere på markedet som ikke tilfredsstiller standarden, da dette gir folk en falsk trygghet, sier Tor Suhrke, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til DinSide.

Testvinner og testtaper

De 23 utvalgte produktene er testet etter standard EN–14604, som gjelder nettopp for røykvarslere.

Skal du kjøpe røykvarsler på Clas Ohlson, bør du holde tunga rett i munnen. For den svenske kjeden selger både testvinneren og testtaperen, begge fra samme produsent.

En av forskjellene mellom de to, er at testvinner Deltronic S-1201 som får 81 av 100 mulige poeng, er ionisk, mens testtaper Deltronic MP-1201 er optisk. Testresultatene viser også at samtlige fire røykvarslere som får best testresultater, er ioniske.

Sistnevnte får den lavest mulige karakteren nettopp på varslingsfunksjon, og ender opp med en totalsum på 1 av 100 mulige poeng i testen.

Også fire andre røykvarslere oppnår en like dårlig score på varslingsfunksjon som røykvarsleren fra Clas Ohlson. Dette gjelder følgende produkter:

Marquant KD-107, Nexa KD-107, Biltema SD -191H og OG Invent SA0009-001. De to førstnevnte selges på henholdsvis Jula og Bauhaus. DinSide har ikke undersøkt om alle disse finnes på det norske markedet.

Den svenske testen viser dessuten at det ikke er pris som avgjør kvaliteten på røykvarsleren. For mens en av testtaperne koster 350 kroner, er selveste testvinneren også en av de aller rimeligste, med sin prislapp på 70 kroner.

Les også: Med disse er julen sikret

Ikke fornøyd med resultatet

Alf Jondahl i Clas Ohlson er klar over de svenske testresultatene, og kjeden er ikke fornøyd med resultatet.

– De to andre modellene fra Deltronic kom veldig godt ut, og vi skulle gjerne sett alle tre modeller gjøre det like bra, sier Jondahl.

Han påpeker at det alltid er deres mål å kunne tilby gode og trygge produkter. Derfor setter kjeden i gang spesielle prosedyrer ved slike testresultater.

– Det første vi gjør er å anbefale testvinnerne i butikken. Deretter gir vi våre medarbeidere informasjon om testresultatene, som videreformidles til kunden. I tillegg har vi omfattende systemer for kvalitetssikring, forteller Jondahl.

Han legger til at de også setter i gang omfattende testing av produktet for å gi kundene visshet om at produktet er trygt.

Les også: Ikke så brannfarlig som du kanskje trodde

Har ikke stoppet salget

Deltronic, som er produsent av røykvarsleren som får det dårlige resultatet, skal også ha forsikret Clas Ohlson om at produktet Råd & Rön har testet ikke stammer fra dem, men fra en annen leverandør som benytter samme fabrikk.

– Vi har hatt egne folk på plass for å kontrollere testene som er gjort på produkter fra denne fabrikken, og alle brannvarslere til oss blir kalibrert og sjekket. Derfor har vi ikke stoppet salget av dette produktet, men vi gir alltid våre kunder mulighet til å heve kjøpet om de ønsker dette, sier Jondahl.

Her finner du resultatene av svenske Råd&Röns test.