Kan du spyle selv?

Tette rør - hva kan du gjøre selv? Og hva bør du la være?

Tette rør kan du ofte fikse selv, med det rette verktøyet. Foto: Colourbox
Tette rør kan du ofte fikse selv, med det rette verktøyet. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnene til at avløpsrør tetter seg mer eller mindre kan være mange. Ofte er det ikke noe dramatisk som har skjedd med rørene, selv om effekten kan være like ubehagelig når noe kommer opp som man gjerne ville ha blitt kvitt ...

Noen pøser på med kjemikalier, andre ringer rørleggeren, hva kan du egentlig gjøre selv?

Pumpe og stake?

Hvis et rør har tettet seg helt er det flere muligheter. Når noe setter seg fast i et bend og lager en propp, da trengs det bevegelse for å få løst opp proppen.

Avløpspumpe for manuell bruk Foto: Jula
Avløpspumpe for manuell bruk Foto: Jula Vis mer


En måte å skape bevegelse på er med den gode gamle dassmokken, den med gummikopp og trehåndtak. I dag finnes den også i en litt mer avansert variant, med en pumpe som gjør at du kan skape større beveglse enn bare med å komprimere smokken.

Du må fylle opp vasken eller doen med det tette røret med vann, slik at det ikke er noe luft mellom smokken og proppen nede i røret. Luft lar seg lett komprimere, men vann er omtrent umulig. Så er det bare å pumpe i vei, med stor kraft. I mange tilfeller er det bare dette som skal til.

Hvis det er en propp av et eller annet som har dannet seg nede i røret, kan en stakefjær være et alternativ. Disse kommer som en lang remse flatt bladfjærstål med en kule på tuppen, eller som en stålspiral på en trommel med sveiv, eller aksling til å feste i en drill.

Stakefjær Foto: Jula
Stakefjær Foto: Jula Vis mer


Rensespiral for drill eller håndkraft Foto: Jula
Rensespiral for drill eller håndkraft Foto: Jula Vis mer


Med en av disse jobber du deg nedover i røret til du støter på proppen, så er det bare å herje med denne til du kjenner at den gir seg. Da har den gått i biter og kan spyles videre ut i kloakken.

Skylle eller spyle?

Som regel er det fett som binder sammen innsnevringer i avløpsrør. Alle vet at fett blir hardt i kulde og løser seg opp i varme, det er viktig når man skal skylle eller spyle rør.

Hvis man ikke har tilgang til utstyr for å spyle rørene innvendig kan en rett og slett sette på varmtvannet på fullt, og la det renne lenge ned mot problemområdet. Dette kan være tilstrekkelig til å løse opp fettet som lager innsnevringen, men fungerer ikke hvis røret er helt tett. Da må man gå mer målrettet til verks.

Det finnes slanger med spyledyse som du kan sette på en vanlig kran. Dysen spyler ikke bare forover (da hadde den jobbet seg like kraftig bakover), men også til sidene og bakover. Derfor jobber den seg innover angriper hele området.

Spyleslange Foto: Jula
Spyleslange Foto: Jula Vis mer


Det kan være tilstrekkelig med det vanntrykket som du har fra krana, bruk også her bare varmt vann, så varmt som mulig.

Er problemet lenger ned i systemet og fremdeles ikke til å få has på må det hardere skyts til.

Du får lange spesialslanger med spylemunnstykke til høytrykkspyleren. Da blir det bokstavelig talt vei i vellinga. Også her er varmt vann å anbefale, alle som har vasket en stekepanne full av størknet baconfett vet forskjellen på hvordan varmt og kaldt vann håndterer dette.

Slange med spylemunnstykke fra Kärcher Foto: Produsenten
Slange med spylemunnstykke fra Kärcher Foto: Produsenten Vis mer


Hvis selv ikke dette hjelper er det bare å ringe fagfolk, som kommer med egen spylebil og lang erfaring. De løser alltid problemet. Hvis problemet gjentar seg er det også gunstig å få tatt en rørinspeksjon med kamera. Dette vil avsløre om det er brudd eller andre skader inne i røret, noe som typisk skjer utenfor huset der røtter kan bryte seg gjennom og vokse inn i røret.