Kan du skifte sikring?

Det skal være så enkelt, men ...

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf BlixVis mer

Å skifte sikring går for å være det enkleste inngrep som kan gjøres når det gjelder "tekniske ting" i en bolig. "En som ikke en gang kan skifte sikring" er ofte brukt som betegnelse på en som er teknisk helt håpløs ...

Mens noen ikke har særlig respekt verken for elektrisitet eller regelverk, og gjerne smeller opp de mest fantasifulle løsninger, har andre en overdreven respekt som går over til angst når man nærmer seg sikringsskapet.

Les også: Godkjent fagmann? Dette skal du se etter.

Er det så vanskelig?

Før i tiden var det en selvfølge at mannfolk (av alle kjønn) kunne håndtere de fleste praktiske og tekniske ting. Teknologien var også enklere og lettere å forstå, enten det gjaldt skifte av drivrem på vaskemaskinen eller styrewire på rattkjelken.

I dag er det verken nødvendig eller mulig å fikse ting vi omgir oss med, de er ikke laget for å repareres. Løsninger og materialer er spesielle, det kreves spesialverktøy og spesialdeler. Men disse er ikke å få tak i, det er for dyrt å holde vedlike et serviceapparat og delelager. Kunden kjøper nytt i stedet, det blir billigere for alle parter.

Les også: Strømrekord - fyrer du for hardt?

Sikringer finnes derimot i både gamle og nye utgaver, og i mange tilfeller i ett og samme sikringsskap. Tradisjonelle smeltesikringer side om side med gamle og nye automatiskringer er ikke et uvanlig syn. Man utvider og bygger om, og tilpasser gjerne i flere omganger før man etter hvert må installere på nytt.

En annen konsekvens av dette er at listen over hvilke sikringer som går til de forskjellige strømkursene ikke alltid er oppdatert.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Så hva gjør du?

Hvis sikringsskapet i boligen er gammelt og utstyrt med smeltesikringer slik som i bildet øverst i artikkelen, ser selve sikringen slik ut:

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


I holderen er det et lite vindu, gjennom dette skal du kunne se den lille perlen på enden av sikringen gjennom glasset i sikringsholderen. Perlen har forskjellig farge avhengig av hvor stor sikringen er. Sikringer på 10 ampere har rød perle, mens f.eks. 16 ampere er sølvfarget.

Hel sikring til venstre, sikringen til høyre er gått, perlen ligger nede Foto: Brynjulf BlixBrynjulf Blix
Hel sikring til venstre, sikringen til høyre er gått, perlen ligger nede Foto: Brynjulf BlixBrynjulf Blix Vis mer


Når sikringen går smelter en sølvtråd som sitter inne i sikringen, mellom enden og tuppen. Da skal den lille perlen sprette ut, slik som på bildet over.

Men det er ikke alltid det skjer, perlen kan bli sittende selv om sølvtråden den er festet i er brent over.

Da er det ikke alltid helt trivielt å finne ut hvilken sikring som må skiftes.

Hvis merkingen og listen er riktig sjekker du listen og finner ut hvilket nummer kursen har, til det rommet som ikke har strøm.

Da skrur du ut sikringsholderen og sørger for at du holder den slik at sikringen blir liggende i den. Hvis sikringsholderen er varm er det et tegn på at det er riktig sikring, er den veldig varm er det nesten helt sikkert at det er riktig kurs du har valgt. (Er den så varm at du brenner deg på fingrene venter du litt eller tar på deg et par tykke hansker.)

Men om det er riktig kurs er det ikke sikkert at det er riktig sikring. Det er nemlig to sikringer for hver kurs, det samsvarer med de to lederne i ledningen og kontaktene.

Hvis det ikke har blitt mørkt noe annet sted i huset da du skrudde ut sikringen kan du være rimelig sikker på at du har funnet den riktige kursen.

Hvis det derimot blir mørkt et annet sted, må du bare jobbe deg viere, prøve og feile til du finner riktig kurs.

Skift til riktig sikring!

Sikringene har forskjellig størrelse i den enden som stikker ut av sikringsholderen, altså den enden som skal inn i sikringsskapet. Sikringer som tåler mer er større og passer rett og slett ikke inn i holderen til en kurs som er beregnet på å tåle mindre.

Du kan derfor ikke bruke en 16A sikring hvis det er en 10A kurs som har gått.

Du kan bruke en 10A sikring i en 16A kurs, men den vil da gå før strømforbruket er så høyt som kursen er laget for. Da må du skru ned ovnen mens du skaffer riktige sikringer.

Automatsikringer

Du kan selv bytte ut vanlige sikringer med automatsikringer i skapet ditt. Disse leveres i forskjellige størrelser tilpasset de vanligste typene.

Du skrur den inn i stedet for den vanlige sikringen og holderen, og trykker på den sorte knappen for å koble inn strømmen.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Når en slik sikring går spretter den sorte knappen ut, og det er bare å trykke den inn igjen for å få på strømmen igjen. Selvsagt etter at du først har slått av ovnen eller det apparatet som trakk så mye strøm at sikringen gikk. Vannkoker sammen med kaffetrakter på samme kurs som en ovn kan være en utfordring.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


I moderne sikringsskap finner du bare vippesikringer. De står oppe når de er koblet inn, og faller ned når de løser ut. For å slå på sikringen igjen er det bare å vippe hendelen opp igjen.

Vil den ikke sitte må du først slå av ovner eller apparater som er koblet til kursen, som gjorde at sikringen løste ut.

Husk at automatsikringer som regel løser ut raskere enn de gamle smeltesikringene. Hvis utstyret som kobles til trekker mye strøm i startøyeblikket kan automatsikringer løse ut selv om de skal tåle mer enn utstyret normalt trekker.

Utstyr som oppfører seg slik er apparater med motorer, som vaskemaskin, vedsag eller andre større verktøy/hobbymaskiner. Det kan også være kraftige forsterkere med store transformatorer.

Da kan det være en løsning å skru av alt annet på den aktuelle kursen, så starte apparatet, så slår du på de andre enhetene igjen.