Kan du male nå?

Det er ikke bare været som spiller inn. Tidspunktet er også viktig når du skal male boligen.

Overskyet vær gir gode maleforhold.  Foto: Ifi.no
Overskyet vær gir gode maleforhold. Foto: Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fikk du ikke malt boligen i fjor du heller? En relativt dårlig sommer fikk mange huseiere til å utsette malejobben, og det med rette: For maler du våte vegger, kan du risikere å gjøre mer skade enn nytte.

Men visste du at ekspertene fraråder å male etter to-tre-tiden på ettermiddagen? Hvis dugg legger seg på malingen før den har rukket å tørke kan det oppstå såkalt duggmatting, at malingen blir matt og skjoldete, ifølge teknisk service hos malingsprodusenten Jotun. De anbefaler derfor å sørge for at du er ferdig med dagens malingsøkt før dette tidspunktet.

Merk imidlertid at ulik maling har ulik tørketid. Velger du en av de nyere vannløselige eksteriørmalingene, kan du nok strekke tiden litt lenger. Lokale forhold har også mye å si. For eksempel er det viktigere å være obs på dette om det er spesielt fuktig klima der huset står.

Stor test: Bare 7 av 45 husmalinger holder mål

Ikke sol, ikke regn

Godt malervær er ikke det vi nødvendigvis forbinder med godt vær. Det er kanskje mer fristende å finne frem malerutstyret på en solskinnsdag, men du bør unngå å male i direkte sollys fordi dette kan få malingen til å blære. Dette betyr ikke at du ikke kan male når det er sol; men at du må planlegge godt.


- Ligg i forkant eller i etterkant av solen, slik at malingen ikke blærer, er rådet fra Informasjonskontoret for Farge og Interiør, (Ifi).

Solblærer er skjemmende, og den eneste måten å få dem bort på er å pusse dem bort og male over igjen. Mer enn dobbelt arbeid, med andre ord. For varmt underlag gjør også malingen legger seg tynnere og gir dårligere dekke.

Det er ikke bare været som kan gi blemmer: Se hvorfor malingen flasser og blærer.

Fuktig underlag er også drepen for resultatet. Én ting er at du venter til det har sluttet å regne, men du bør også gi veggene tilstrekkelig tid til å tørke.

- Fukten i treverket skal ikke overstige 15-17 prosent. De som ikke har en fuktmåler, kan heller bruke hånden og stryke over underlaget og malingen. Hvis det kjennes helt tørt ut, kan du male, anbefaler teknisk service hos Jotun.

Les også: Ikke mal våte vegger

Klar, ferdig mal!

Hva er så optimalt malervær? Ifølge ekspertene er det aller best dersom det er overskyet, litt vind, lav luftfuktighet, og en temperatur på mellom 15 og 18 grader.

Les også: Slik finner du riktig farge til huset.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!