Kan du male huset nå?

Sjekk værmeldingen og gradestokken før du går i gang.

Varmt, men overskyet, er perfekt malevær.  Foto: Ifi.no
Varmt, men overskyet, er perfekt malevær. Foto: Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren har kommet tilbake over store deler av landet. Finvær og temperaturer rundt 20 grader er ikke bare perfekt for alle som har lyst til å lufte sandalene en siste gang før de stues på loftet, men også for deg som ikke har fått gjort så mye med hus og hage som du ønsket i sommer på grunn av det våte været.

Les også: Se hvorfor malingen flasser

Ikke direkte solskinn

Det er fristende å benytte finværet til å male, men for best mulig resultat bær du unngå å male i direkte solskinn. Ligg i forkant - eller i etterkant av solen, slik at malingen ikke blærer, er rådet fra Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no. Blærer er skjemmende, og eneste måten å få dem bort på, er å pusse dem bort og male over igjen. Hvis underlaget blir for varmt på grunn av solen, blir malingen tynn og gir dårligere dekke.

Beis er ikke like ømfintlig, men du bør ikke utfordre skjebnen. Heller ikke beis trives godt i stekende sol, og det kan også oppstå mattskjolder.

Hvilken maling bør du velge? Bare 7 av 45 malinger holder mål

Pass på temperaturen

Det er ikke bare været som er viktig når du maler. Temperaturen spiller også inn, og som tommelfingerregel bør døgntemperaturen holde seg over ti grader for at det skal være gunstig malevær. Enkelte oljemalinger og beiser kan imidlertid brukes lenger ut på høsten, sjekk med forhandler eller produsent av malingstypen du har valgt.

Det er heller ikke bare temperaturen når du maler som er viktig. Du bør også passe på at ikke temperatursvingningene er for store. For dugg på halvtørr maling kan føre til matting. Når kledningen får matte skjolder og blanke spikerhoder, skyldes trolig dette duggmatting. Dette opptrer spesielt på sensommeren og høsten, da temperaturforskjellene mellom dag og natt kan være store.

Vi har testet malesprøyte: Blir malerjobben lettere?

Pass på klokken

Du bør ikke male skitne hus. Vask huset før du maler Foto: Ifi.no
Du bør ikke male skitne hus. Vask huset før du maler Foto: Ifi.no Vis mer


Visste du at ekspertene fraråder å male etter to-tre-tiden på ettermiddagen? Hvis dugg legger seg på malingen før den har rukket å tørke kan det oppstå såkalt duggmatting, at malingen blir matt og skjoldete, ifølge teknisk service hos malingsprodusenten Jotun. De anbefaler derfor å sørge for at du er ferdig med dagens malingsøkt før dette tidspunktet, og det er spesielt viktig på høstparten når det blir kaldere om natten.

Sørg derfor for å sette i gang tidlig på dagen, slik at malingen er tørrest mulig når det går mot kveld.

Les mer: Sjekk klokken før du maler

Sjekk fuktigheten

Maler du våte vegger, kan du risikere å skade boligen mer enn du hjelper den, og da forsvinner jo store deler av poenget. For det hjelper ikke om boligen ser pen og nymalt ut, dersom veggene rptner innenfra?

Det er derfor viktig å sjekke fuktigheten i veggene før du går i gang.

Smart verktøy: Fuktmåleren er høstens må-ha produkt

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!