Kan du male gulvet?

Maling er den enkleste måten å fornye gulvet på. Men det er ikke alle typer som egner seg like godt.

Maling på gulvet har tre hovedfunksjoner: Det gir en farge til rommet, skjuler stygge flekker og skader og gir gulvet et godt slitelag. Foto: Ifi.no/Scanox
Maling på gulvet har tre hovedfunksjoner: Det gir en farge til rommet, skjuler stygge flekker og skader og gir gulvet et godt slitelag. Foto: Ifi.no/Scanox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Maling egner seg best til tregulv og betonggulv, sier fargedesigner i Nordsjö, Tale Henningsen.

Fliser, laminat og linoleum egner seg ikke like godt.

Les også: DinSides Gulvguide

Enkelt med tregulv

Å male tregulv er en relativt enkel affære. Hvordan du starter arbeidet vil variere ettersom hvordan gulvet eventuelt er behandlet fra før, men i hovedtrekk gjelder følgende fremgangsmåte:

Før du går i gang:Fjern eller dekk til gulvlistene med maskeringstape for å unngå søl. Legg alt utstyret klart slik at du slipper fomling mens malearbeidet pågår.

Rens: Sørg for at underlaget er helt rent og tørt. Skitt, flekker og såperester vil påvirke malingens vedheft og utseende. En gulvrens er effektiv til denne jobben.

Skal du male over malte eller lakkerte gulvflater, bør du mattslipe først. Dette praktiske redskapet fra Jordan kan du feste slipepapir med borrelås, og du kan bruke samme forlengerskaft som til malerkost og -rull. Foto: Elisabeth Dalseg
Skal du male over malte eller lakkerte gulvflater, bør du mattslipe først. Dette praktiske redskapet fra Jordan kan du feste slipepapir med borrelås, og du kan bruke samme forlengerskaft som til malerkost og -rull. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Enten: Kvistlakk: Dersom gulvet ikke er malt påfører du kvistlakk for å unngå at kvaen blør gjennom malingen. Rull over hele gulvet. Det er både raskere og enklere enn å ta hver enkel kvist, samt at skjolder da unngås.

Eller: Mattslip: Er gulvet lakkert eller malt fra før, trenger du ikke slipe bort alt dette, men du bør gå over med slipepapir og slipe overflaten lett, slik at malingen får feste.

Eventuelt sparkel: Malingen kommer til å fremheve alle ujevnheter gulvet måtte ha. Hvis du ønsker et helt jevnt resultat bør du altså utbedre disse før du maler. Sparkle, slip, og fjern støvet. Gjenta til overflaten er jevn.

Et nymalt gulv lyser opp! (Men avslører også at her må både vegger og lister til pers.) Foto: Elisabeth Dalseg
Et nymalt gulv lyser opp! (Men avslører også at her må både vegger og lister til pers.) Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Mal to strøk: Det lønner seg å bruke rull, men du trenger pensel langs listene. Mal langs bordenes lengderetning, to-tre bord av gangen. La gulvet tørke anbefalt tørketid før du maler ett strøk til.

Det er viktig å bruke maling beregnet for gulv, siden det er mye mer slitasje her enn på vegger og tak. Bruk rulle for jevnest mulig resultat, og pensel langs listene. Tips: Bruk forlengerskaft, så sparer du ryggen.

Er gulvet ubehandlet, kan du starte med et lag heftgrunn for at malingen skal få bedre tak. Oljet tregulv bør vaskes med trerens, eller slipes ordentlig ned med slipemaskin, slik at treet trekker til seg malingen.

Stor guide: Lakk, olje, maling og lut: Perfekt tregulv, trinn for trinn

Bra på betong

Epoxymaling er vanlig å bruke på betonggulv. Foto: Ifi.no
Epoxymaling er vanlig å bruke på betonggulv. Foto: Ifi.no Vis mer


Betonggulv er også enkelt å male. Det er en enkel måte å gi rommet farge på, og det vil også føles mer behagelig å gå på enn ru råbetong.

Dersom betongflaten føles litt porøs og gir fra seg støv, ligger sannsynligvis et løst slamlag på toppen. Dette må fjernes før du maler. Overflaten på ny betong kan også inneholde spor av olje som må slipes vekk.

Et nystøpt betonggulv inneholder en del vann, og skal ikke males med vanlig maling - bruk heller en tokomponents epoksy.

Du kan også velge å gå for rent epoxybelegg på betonggulv. Dette gir en spesielt glatt og blank overflate.

Males på eget ansvar

Fliser, laminat og belegg kan males på eget ansvar, malingprodusentene gir ingen garantier for sluttresultatet. Er du heldig kan malingen sitte i flere år, men den kan også sprekke opp etter kort tid.

Dersom du og trenger en midlertidig løsning og våger deg utpå malerprosjekt, bør du bruke en god primer/grunning.

- Vår metallprimer sitter på så å si alt, så hvis jeg skulle malt et laminatgulv ville jeg prøvd denne, anbefaler Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Beckers til Ifi.no, men han understreker igjen at det her ikke gis noen garant.

Går du for denne løsningen er det viktig å male over med en vanlig gulvmaling med en gang primeren har tørket, det vil si etter 2-3 timer.

Inspirasjon:

This player requires Adobe Flash Player 10 or greater. Download here.

For more information on the video player provided on this site, visit Streamingbolaget.

I videoen under snakker svenske Mi Ridell og fargedesigner Tale Henningsen mer om hvilke muligheter du har, dersom du ønsker å male gulvet ditt:

Dette er den niende snutten i en serie på 12 inspirasjonsvideoer, alle produsert av Mediaplanet. Se de åtte første episodene her:

 • Hvilken farge skal du velge?
 • Fargevalg til baderommet
 • Se hva du kan gjøre med tapetrestene
 • Hvem sa hvitt må være kjedelig?
 • Slik får du en gjennomført stil
 • Tips når du skal male barnerommet
 • Slik finner du rett farge
 • Wabisabi: Lommebokvennlig interiørtrend
 • Kilde: Nordsjö, Ifi.no, Jernia og DinSide

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer