Ifølge Torgeir Øines bør forsinkelsesrenter være en naturlig del av krav om tilbakebetaling av penger du har til gode. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
Ifølge Torgeir Øines bør forsinkelsesrenter være en naturlig del av krav om tilbakebetaling av penger du har til gode. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.noVis mer

Kan du kreve renter fra Vitel?

Tusenvis av kunder venter fortsatt på sluttoppgjør fra strømleverandøren. Kan de be om renter på utestående beløp?

Nesten ett år etter at det ble kjent at Vitel ble kastet ut av Nord Pool Spot, og måtte avvikle strømdelen av virksomheten sin, venter fortsatt tusenvis av kunder på å få tilbakebetalt penger de har til gode.

Maste seg til sluttoppgjør: Slik fikk hun pengene tilbake

Om man får penger tilbake eller ikke kan synes som lotto, og flere av kundene DinSide har vært i kontakt med, har gjentatte ganger fått positivt svar om at pengene skal komme "neste måned", men gang på gang måttet konstatere at pengene uteblir.

En av våre lesere skriver at Vitel har akseptert at de skylder ham hele 9.300 kroner.

- Siden vi sa opp i februar, hvor mye har vi krav på i renter på dette beløpet? De sa de ville betale tilbake pengene i oktober, men nå vet de ikke når de kan betale.

Så mye kan du kreve


Ifølge Torgeir Øines, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet, kan man kun forvente renter dersom man har sendt skyldneren en skriftlig klage med oppfordring til å betale, i henhold til forsinkelsesrenteloven.

- Men morarentene begynner ikke å løpe før 30 dager etter at man har klaget, sier Øines til DinSide.

Du trenger ikke å ha fremlagt krav om forsinkelsesrenter i dette brevet, men du må ha sendt en skriftlig betalingsoppfordring. Øines forteller at forsinkelsesrentene settes av Finansdepartementet to ganger i året: 1. januar og 1. juli, og at den stort sett settes stil styringsrenten pluss syv prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Går vi ut ifra at vår leser rettet et skriftlig krav mot Vitel i slutten av februar, la oss si 26. februar, begynner rentene å løpe fra 30. mars. Morarentesatsen var da 8,75 prosent. 1. juli ble den endret til 9 prosent, og der er den fortsatt.

Nettsiden Forsinkelsesrenter.no er en god ressurs dersom du lurer på hva forsinkelsesrenten er på i dag. Der finner du også en smart kalkulator, der du kan taste inn beløp du har til gode, og få beregnet hvor mye du kan kreve i forsinkelsesrenter.

I tillegg kan du fylle inn fem små felt, og få skrevet ut et ferdig brev du kan sende til dem som skylder deg penger for å gjøre dem oppmerksom på at du også forventer renter på utestående beløp.

Ved hjelp av denne kalkulatoren kan vi si at vår leser kan kreve 8,75 prosent renter fra 28. mars til 30. juni, og 9 prosent renter fra 1. juli til den dagen beløpet utbetales. Fra 28. mars i fjor til i dag utgjør dette rundt 671 kroner.

Vår leser kan altså øke kravet mot Vitel fra 9.317 til 9.989 kroner.

- Man skal jo i utgangspunktet være fornøyd med om man får penger igjen fra Vitel, men dette (forsinkelsesrenter, red. anm.) bør være en naturlig del av kravet, sier Øines.

Betaler du for mye for strømmen?
Finn billigste abonnement med vår strømkalkulator

Har du klaget skriftlig?

Det er imidlertid et lite usikkerhetsmoment knyttet til dette.

- I paragraf 2 i forsinkelsesrenteloven står det at skriftlig skal være på papir med mindre mottaker utrykkelig har godtatt at det sendes elektronisk.

Alle som har klaget på mail, en klageform som for nesten alle andre formål er godkjent som skriftlig, kan møte protester fra strømleverandøren. Øines tror imidlertid at Vitel-kunder vil ha sitt på det tørre:

- Man kan argumentere at Vitel gjør dette, fordi de selv forventer at all kommunikasjon skal skje over nett, avslutter Øines.

Les også: Smarte strømsparetips