Som hovedregel skal hvitevarene som er med i prospektet følge med alle boliger som legges ut for salg etter 1. juli. Er du i tvil? Spør! Foto: colourbox.com
Som hovedregel skal hvitevarene som er med i prospektet følge med alle boliger som legges ut for salg etter 1. juli. Er du i tvil? Spør! Foto: colourbox.com Vis mer

Kan du kreve å få kjøleskapet?

Det er alltid mye surr i overgangsfaser. Nøkkelen til en smertefri overtakelsesprosess er kommunikasjon.

Publisert
Sist oppdatert

1. juli i år trådte en rekke nye regler og forskrifter på plass. En av dem vi har omtalt, er en liste over hva som skal følge med boligen når du selger - eller kjøper.

Hva som skal stå igjen på kjøkkenet, har for eksempel skapt forvirring, uenighet og skuffelse.

- De senere års utvikling i hvitevare-produkter har medført utfordringer med å fastslå hvilke hvitevarer som er integrerte og hvilke som ikke er det. For å unngå konflikter mellom kjøper og selger har NEF endret normgivende liste over løsøre og tilbehør, slik at alle hvitevarer som var i boligen på visning skal følge med. Det er også mindre endringer om brunevarer. Det er også inntatt et nytt punkt om gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis, sa fagsjef Bodil Næssvik i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) da de lanserte den reviderte listen.

Men hva er det egentlig 1. juli skal ses i forhold til? Annonseringstidspunkt? Visningstidspunkt? Når man får tilslag på budet, kontraktsmøte eller den dagen man overtar?

Alt om å kjøpe bolig på DinSide.

Normativt, ikke lovregulert

Den nye listen over løsøre som følger med boligen er ment som en rettesnor, for å unngå forvirring. Men det er ikke et skriv som er lovmessig regulert. Det kan derfor ta litt tid før det blir innarbeidet, og i en overgangsfase er nøkkelen kommunikasjon. Listen er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

- Det vi har tenkt og det vi har lagt opp til, er boliger som legges ut for salg fra og med 1. juli. De skal ha tilpasset dette i forhold til retningslinjene, sier Christian Dreyer, leder i NEF, og legger til: - Det vil ta tid før det blir innarbeidet i bransjen. Det er ikke slik at dersom du kjøper bolig i morgen, så kan du kreve å få med alt.

Det som er avgjørende er når boligen ble lagt ut for salg, og hva megler og selger visste på det tidspunktet annonse og prospekt ble utformet.

- Listen er laget fordi man kan komme opp i situasjoner der det er usikkerhet. Da vil man skjelne til den listen, sier Dreyer.

Har du bygget nytt? Ikke glem dette før du overtar boligen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer