Kan du kreve å få kjøleskapet?

Det er alltid mye surr i overgangsfaser. Nøkkelen til en smertefri overtakelsesprosess er kommunikasjon.

Som hovedregel skal hvitevarene som er med i prospektet følge med alle boliger som legges ut for salg etter 1. juli. Er du i tvil? Spør! Foto: colourbox.com
Som hovedregel skal hvitevarene som er med i prospektet følge med alle boliger som legges ut for salg etter 1. juli. Er du i tvil? Spør! Foto: colourbox.comVis mer

1. juli i år trådte en rekke nye regler og forskrifter på plass. En av dem vi har omtalt, er en liste over hva som skal følge med boligen når du selger - eller kjøper.

Hva som skal stå igjen på kjøkkenet, har for eksempel skapt forvirring, uenighet og skuffelse.

- De senere års utvikling i hvitevare-produkter har medført utfordringer med å fastslå hvilke hvitevarer som er integrerte og hvilke som ikke er det. For å unngå konflikter mellom kjøper og selger har NEF endret normgivende liste over løsøre og tilbehør, slik at alle hvitevarer som var i boligen på visning skal følge med. Det er også mindre endringer om brunevarer. Det er også inntatt et nytt punkt om gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis, sa fagsjef Bodil Næssvik i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) da de lanserte den reviderte listen.

Men hva er det egentlig 1. juli skal ses i forhold til? Annonseringstidspunkt? Visningstidspunkt? Når man får tilslag på budet, kontraktsmøte eller den dagen man overtar?

Alt om å kjøpe bolig på DinSide.

Normativt, ikke lovregulert

Den nye listen over løsøre som følger med boligen er ment som en rettesnor, for å unngå forvirring. Men det er ikke et skriv som er lovmessig regulert. Det kan derfor ta litt tid før det blir innarbeidet, og i en overgangsfase er nøkkelen kommunikasjon. Listen er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

- Det vi har tenkt og det vi har lagt opp til, er boliger som legges ut for salg fra og med 1. juli. De skal ha tilpasset dette i forhold til retningslinjene, sier Christian Dreyer, leder i NEF, og legger til: - Det vil ta tid før det blir innarbeidet i bransjen. Det er ikke slik at dersom du kjøper bolig i morgen, så kan du kreve å få med alt.

Det som er avgjørende er når boligen ble lagt ut for salg, og hva megler og selger visste på det tidspunktet annonse og prospekt ble utformet.

- Listen er laget fordi man kan komme opp i situasjoner der det er usikkerhet. Da vil man skjelne til den listen, sier Dreyer.

Har du bygget nytt? Ikke glem dette før du overtar boligen.