<B>GJØR DET SELV?</B> Nei, sier rørleggerbransjen. Ja med forbehold, sier forsikringsselskapene. Foto: ANNE ROSS SOLBERG
GJØR DET SELV? Nei, sier rørleggerbransjen. Ja med forbehold, sier forsikringsselskapene. Foto: ANNE ROSS SOLBERG Vis mer

Kan du installere oppvaskmaskinen selv?

Sjekk om du bør ringe rørlegger eller om du kan skru den til selv.

Publisert
Sist oppdatert

Mange foretrekker å gjøre så mye som mulig av installasjoner og tilkoblinger i hjemmet selv, blant annet for å spare utgifter.

Mye kan du med god samvittighet gjøre selv, mens enkelte oppgaver er du lovpålagt å få fagfolk til å utføre, som for eksempel å endre på faste elektriske installasjoner. Dette reguleres av el-tilsynsloven.

Når det gjelder installasjon av oppvaskmaskin er det imidlertid ingen egen lov som påbyr at dette skal utføres av fagfolk.

Istedet reguleres dette av paragraf 29-6 i plan- og bygningsloven, som omtaler tekniske installasjoner i nokså generelle vendinger (se faktaboks). Så hva gjelder - er det greit å installere oppvaskmaskinen selv?

Rørleggerbransjen sier nei, forsikringsselskapene svarer ja med forbehold.

Kan gjøre det selv hvis det finnes opplegg

Assisterende informasjons-direktør i If Skadeforsikring Emma Elisabeth Vennesland Foto: IF
Assisterende informasjons-direktør i If Skadeforsikring Emma Elisabeth Vennesland Foto: IF Vis mer


Ifølge assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring Emma Elisabeth Vennesland krever all inngripen i el-anlegg og rørsystem dokumentasjon fra utførende håndverker.

Det vil si at dersom det er snakk om en nyinstallasjon av oppvaskmaskin, må rørlegger alltid benyttes.

Er det allerede lagt opp et opplegg for tilkobling, trenger du imidlertid ikke å benytte en rørlegger.

– Hvis det allerede finnes et system slik at det bare er å koble på kontakt og slange, er dette noe man kan gjøre selv, sier Vennesland.

Les også: El-arbeidet du kan gjøre selv.

Oppvaskmaskin må installeres av fagfolk

Fagsjef Oddgeir Tobiassen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening. Foto: NRL.NO
Fagsjef Oddgeir Tobiassen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening. Foto: NRL.NO Vis mer


Ifølge fagsjef Oddgeir Tobiassen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening er det imidlertid aldri «bare» å koble til en oppvaskmaskin.

Hva om det finnes opplegg slik at det bare er å koble på kontakt og slange? Blir det ikke omtrent det samme som å koble til en vaskemaskin?

– Oppvaskmaskiner er mer kompliserte å koble til enn vaskemaskiner og tørketromler. For vaskemaskiner er det som regel avsatt et vannuttak og en slange hvor du har en avløpstrakt.

Hva gjør installasjon av oppvaskmaskiner mer komplisert?

– Det er flere ting man må passe på. Du må for eksempel bruke en klemme for å skru fast slangen, du må sørge for at avløpsslangen har riktig høyde for å unngå at den suger inn skittent vann, og hvis det er en nyinstallasjon må du ha en automatisk lekkasjestopper.

Med henvisning til plan- og bygningsloven, mener Tobiassen at oppvaskmaskiner faktisk må kobles til av fagfolk:

– I plan– og bygningsloven paragraf 29.6 står det at tekniske installasjoner skal utføres av fagkyndig personell. Vi tolker dette som personer med svennebrev eller tilsvarende.

Selv om det finnes opplegg er det er altså ikke bare å koble på, ifølge fagsjefen:

– Det kan få store konsekvenser hvis noe gjøres galt, avslutter Tobiassen.

Er du maksimalt uheldig, kan du nemlig risikere reduksjon i skadeerstatningen fra forsikringsselskapet ditt hvis det oppstår en vannskade.

Risikerer reduksjon i skadeerstatning

Informasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige Bjarne Aani Rysstad. Foto: GJENSIDIGE.NO
Informasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige Bjarne Aani Rysstad. Foto: GJENSIDIGE.NO Vis mer


Informasjonssjef for skadeforsikring i Gjensidige Bjarne Aani Rysstad sier at de ikke krever at oppvaskmaskiner skal være installert av rørlegger.

– Det som gjelder installasjoner generelt, er at de skal være forskriftsmessig utført.

Utover dette kan man se for seg tre mulige scenarioer dersom en vannskade oppstår, forteller Rysstad:

 • Hvis det ikke er noen årsakssammenheng mellom skaden og installasjonen, vil det ikke ha noe å si hvem som har utført installasjonen.
 • Hvis skaden kan føres tilbake til dårlig håndverk, og man kan dokumentere at en rørlegger har utført arbeidet, vil dette ikke ha noen pengemessige konsekvenser for forsikringskunde. Da vil denne få skadeerstatning som normalt. Eventuelt vil forsikringsselskapet gå til regress mot rørleggeren hvis denne har gjort en feil.
 • Hvis det er kunden selv som har utført et amatørmessig arbeid som kan settes i sammenheng med skaden som er oppstått, kan kunden risikere redusert erstatning.
Ifølge Rysstad er det altså ikke noe absolutt krav om at oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og andre hvitevarer som er koblet til vann må monteres av rørleggere.

Hver sak vurderes enkeltvis for å etablere om det finnes en årsakssammenheng mellom skade og eventuelt dårlig håndverk.

Les også: Her blir det oftest vannlekkasjer

Installasjon må kjøpes i tillegg

Dette sier plan- og bygningsloven

 • Fra paragraf 29-6: "Tekniske installasjoner og anlegg skal oppføres eller installeres, drives og vedlikeholdes slik at krav til forsvarlig helse, sikkerhet og miljø, herunder energiøkonomi, gitt i eller i medhold av loven blir oppfylt. Eieren av anlegget skal sørge for at nødvendig vedlikehold og reparasjon blir foretatt av fagkyndig personell."

 • Om du bestiller ny oppvaskmaskin med frakt og innbæring, er installasjon som regel ikke inkludert, ettersom de som leverer ikke er autorisert til å installere. Imidlertid tilbyr flere hvitevareleverandører installasjonservice. I en epost til DinSide skriver Elkjøp:

  «Vi tilbyr alltid kunden å booke en autorisert håndverker/rørlegger til å installere oppvaskmaskinen, for å være sikker på at det blir gjort skikkelig, men dersom man vet at man selv klarer biffen er det selvsagt helt i orden.»

  Hos Elkjøp koster denne tjenesten fra 1.995 kroner.

  Undersøk på forhånd

  Hvis du er sikker på at du er i stand til å utføre tilkoblingen forskriftsmessig, er det altså ikke noe i veien for at du gjør det selv. Men hvis du vil være sikker på at du har ditt på det tørre om du skulle være så uheldig at det oppstår en skade, anbefales det altså å få arbeidet utført av fagfolk.

  Skal du bytte til ny oppvaskmaskin og er usikker på om det eksisterende opplegget er i tråd med dagens standard, kan det være lurt å få fagfolk til å se på det før du eventuelt kobler til en ny oppvaskmaskin. Det kan også være verdt å kontakte ditt eget forsikringsselskap og spørre om hvilke krav de setter.

  En dryppbakke er en rimelig lekkasjesikring, du bør ha på kjøkkenet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer