<b>SER DU LINSEN?</b> I denne kulepennen er det et skjult kamera. Du bryter ingen lover ved å gå rundt med det på gaten. Foto: MONEY SHARMA / NTB SCANPIX
SER DU LINSEN? I denne kulepennen er det et skjult kamera. Du bryter ingen lover ved å gå rundt med det på gaten. Foto: MONEY SHARMA / NTB SCANPIX Vis mer

Kan du installere og bruke spionkamera fritt?

Datatilsynet: - Kan veldig fort bli straffbart.

Publisert
Sist oppdatert

Både på internett og over disk selges det i dag avansert spionutstyr og skjulte kameraer til dem som måtte ønske det. På Teknikmagasinet selger de for eksempel PC- og mobilovervåkningsutstyr, som vi også har testet.

Grunnet den teknologiske utviklingen blir slikt utstyr stadig bedre, billigere og lettere å gjemme.

Knøttsmå kameraer og lydopptakere skjules i tannbørster, beltespenner, slips, røykvarslere og klesknagger. Utvalget er enormt, og kameralinsene er nærmest umulig å oppdage for et utrent øye.

Utstyr som for et par tiår siden kun ble brukt av spioner og etterretningstjenester, selges nå – helt lovlig – til privatpersoner.

Mange mener det aldri burde vært et marked for det.

- Spionkameraer er ikke noe leketøy og vanlige folk skal ikke ha behov for dem, mener kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

- Flere ønsker diskré kameraer

<strong><b>FÅ BEGRENSNINGER:</strong></b> - Man får gjemt kameraer inn i alt mulig, sier Frode Olafsen. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET
FÅ BEGRENSNINGER: - Man får gjemt kameraer inn i alt mulig, sier Frode Olafsen. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET Vis mer


Frode Olafsen er daglig leder for Pro Tech AS. De selger overvåknings- og sikkerhetssystemer til bedriftsmarkedet, men har gjennom butikken SpyShop også vokst seg store på det norske privatmarkedet.

- Det er helt klart en økende trend at folk ønsker mer diskré kameraer.

Ifølge Olafsen selger SpyShop alene omtrent ti spionkameraer til privatpersoner – hver eneste dag.

- Folk vil ha dem for å kunne avsløre uvelkomne som tar seg inn i hjemmet. Med et skjult kamera kan ikke innbruddstyver eller kjeltringer finne dem og sette dem ut av spill, eller rett og slett bare holde seg unna området kameraet peker, sier han.

De stasjonære spionkameraene, ofte gjemt i røykvarslere eller klokker, er én ting. Mer populære er de som bæres på kroppen, typisk i slips eller knappehull.

- De brukes primært for å kunne dokumentere saker og ting. Som hvis man for eksempel har en gal sjef eller blir utsatt for overgrep av forskjellige karakter, mener Olafsen.

LES TEST: Ny vri på overvåkningskameraet

- Ikke morsomt

<strong><b>«HANDLER OM NORMER»:</strong></b> Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet tror at folk flest sin magefølelse vil si nei til spionkameraer, og at det derfor ikke er et omfattende problem. Foto: ÅSA MIKKELSEN / DATATILSYNET
«HANDLER OM NORMER»: Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet tror at folk flest sin magefølelse vil si nei til spionkameraer, og at det derfor ikke er et omfattende problem. Foto: ÅSA MIKKELSEN / DATATILSYNET Vis mer


Av og til dukker nettopp disse sakene opp. Hvor folk har brukt avlyttingsutstyr for å dokumentere ulovligheter, maktmisbruk eller grove brudd på norske lover. Samtidig dukker spionkameraer også opp i garderober, toalett og solstudioer.

LES OGSÅ: Lydopptak felte Jernia-sjefen

Ove Skåra i Datatilsynet tror ikke alle spionkameraene kjøpes av folk som skal vokte garasjen eller avdekke forhold av stor samfunnsnyttig betydning, men også av personer som synes overvåking er morsomt og spennende.

- Vi skjønner at spionkameraer er noe som fascinerer og som derfor kjøpes av folk som lar seg begeistre av teknologien, gjerne kombinert med et behov for å utøve en form for kontroll og makt over andre.

- Det er ikke morsomt å gjemme et kamera for å ferske mor, far, søster eller bror i godteskapet hjemme. Det vil nok fort oppleves ubehagelig og krenkende for de som blir filmet. Alle har et behov for privatliv.

Rett og galt er én ting, mens lovlig og ulovlig er noe annet. Her mener Skåra at du raskt kan havne på feil side av loven.

- Det vil veldig fort være straffbart i henhold til straffeloven å bruke spionkameraer feil, sier han.

Se noen forskjellige spionkamera-varianter i bildeserien under:

Dette er lov

Synes du det er greit at privatpersoner bruker skjulte kameraer? (Avsluttet)
Nei.(53%) 1457
Ja.(40%) 1104
Vet ikke.(8%) 209
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For hva sier egentlig loven? Kameraovervåkning er selvfølgelig lovregulert i Norge, men ikke så stramt som man kanskje skulle tro.

Den viktigste loven om personvern er personopplysningsloven, som forvaltes av nettopp Datatilsynet.

Den forteller hva som er lov å registrere av informasjon om andre, gjennom for eksempel overvåking, og hvordan disse personopplysningene skal behandles. Loven gjelder for både private bedrifter og offentlig sektor, men ikke privat bruk.

Hvis du overvåker din egen eiendom og kameralinsen ikke fanger opp personer på offentlige steder eller andres private eiendommer, faller det utenfor regelverket.

Det gjør også bruk av portable, skjulte kameraer, som for eksempel i slipset eller solbrillene. Det kan sammenlignes med å gå rundt og filme med et vanlig håndholdt videokamera, som selvfølgelig er helt lovlig på offentlige steder.

Du har også lov til å ta opp lyd og video av samtaler du er en del av, og rom du befinner deg i.

Trøbbel med loven får du først når du bryter straffelovens bestemmelser om hemmelige opptak, hensynsløs atferd eller krenkelse av privatlivets fred - noe som riktignok kan være fort gjort dersom du ikke er klar over dem.

<strong><b>"KAFFE":</strong></b> Skjult kamera i lokket til en pappkopp. Foto: KJB SECURITY
"KAFFE": Skjult kamera i lokket til en pappkopp. Foto: KJB SECURITY Vis mer


For eksempel kan det være straffbart å avlytte eller overvåke personer i rom du ikke befinner deg i. Det samme kan det være dersom du overvåker personer i hjemmet som ikke er klar over at de filmes - som for eksempel gjester, familie eller vaskehjelp.

Offentliggjør eller deler du opptak som kan oppleves som krenkende av privatlivets fred, er det også straffbart.

- Avslørt stygge overgrep

SpyShop-eier Frode Olafsen er enig i at det er viktig å overholde personopplysningsloven, som altså bare gjelder stasjonære kameraer. Han mener at de bidrar til det ved å informere kunder om gjeldende lover og regler, og ved å oppfordre dem til å holde seg innenfor.

Salg av portable spionkameraer, som hovedsakelig dekkes av den mer begrensede straffeloven, mener Olafsen er viktig å fortsette med.

- Mange av våre kunder opplever overgrep i forskjellige former og ønsker å dokumentere dette ved å bruke spionkamera.

- I løpet av mine 14 år som daglig leder i Spyshop har jeg bidratt til å avsløre og dokumentere mange stygge overgrep.

LES OGSÅ:
Dette dørhåndtaket viser alt som foregår på andre siden
Det beste overvåkingskameraet vi har prøvd hittil
Hva gjør egentlig bikkja når du er på jobb?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer