Ja, du kan ha tapet på badet, men det anbefales ikke i våtsonene. Ønsker du like vegger over alt, finnes det alternativer. Her er det brukt vinyl fra Forbo. Foto: Camilla Delbekk/Ifi.no
Ja, du kan ha tapet på badet, men det anbefales ikke i våtsonene. Ønsker du like vegger over alt, finnes det alternativer. Her er det brukt vinyl fra Forbo. Foto: Camilla Delbekk/Ifi.noVis mer

Kan du ha tapet på badet?

Ja - men ikke hva som helst eller hvor som helst.

Drømmer du om noe litt mykere enn fliser på gulv og vegger, kan tapet være et fint alternativ på baderommet. Du må bare passe på å velge et tapet som er tilpasset våtrom.

Våtromstapet er en type vinyltapet som er ekstra sterk, og har en bakside som ikke blir påvirket av vann. Det bør sveises i skjøtene; og forsegle alle åpninger mot vegger som kanten mellom gulvbelegg og tapet, åpninger mot rør, eller rundt hyller og kroker som er festet i tapetet.

Det skal være mulig å gjøre dette selv, men har du ikke gjort jobben før, kan det være smart å få hjelp fra fagfolk. Følg gjerne med og plukk opp noen tips, slik at du kanskje kan gjøre det selv neste gang.

Også tapetlimet og eventuell sparkelmasse må være spesialtilpasset våtrom, slik at de ikke påvirkes av fuktighet. Husk at vanlige byggematerialer kan løse seg opp når de kommer i kontakt med vann, eller det er mye fukt i luften.

Se også vår miniguide til de ulike tapet-typene

I våtsonen bør du styre unna tapeter, men det finnes mye annet å velge mellom. Her er det brukt rullesteinsfliser. Foto: Colourbox.com
I våtsonen bør du styre unna tapeter, men det finnes mye annet å velge mellom. Her er det brukt rullesteinsfliser. Foto: Colourbox.com Vis mer

Våt eller tørr sone?

Selv om det finnes spesialtapet for våtrom bør du unngå å bruke dette i selve våtsonen, eller på steder der vannet står rett på veggen. Det finnes noen våtromstapeter som skal tåle vann, men dette anbefaler vi ikke. I våte soner anbefales fliser med membran, malingssystemer eller våtroms/veggvinyl.

Med våt sone mener vi spesielt i og rundt dusj eller badekar, men også området rundt toalett og vask, der det gjerne søles litt, eller samler seg kondens.

Er du en av dem som er velsignet med et bad med dansegulv, og ekstremt effektiv og god utluftning, kan det hende det vil fungere med en annen tapettype i tørrsonen. Dette er likevel en risiko du må stå for selv. Selv de mest effektive viftene kan ikke fjerne all kondens, og du bør ikke regne med at en slik løsning vil holde i mange år.

Tips: Dersom du ikke ønsker å bryte opp tapetmønsteret bak vasken kan du i stedet sette opp en plate i glass eller plexiglass, for å unngå vannsprut. Kjøkkenforhandlere har gjerne rimelige varianter av ferdigkuttet glass, eller du kan høre med en glassmester. Er du på sparebluss kan du kjøpe en rimelig ramme med (plast)glass, og bruke dette, da det er langt rimeligere enn å få kuttet glass etter mål.

Ikke som hos naboen: Sjekk disse tapetene!

Vinylbelegg

En løsning, for deg som ønsker like vegger over hele baderommet er å bruke vinylbelegg som er godkjent for våtrom. Disse tåler langt mer enn tapeter, og det trenger ikke være kjedelig. Det finnes ulike belegg tilpasset både gulv og vegger.

På bildet øverst i artikkelen er det for eksempel lagt veggvinyl fra Forbo horisontalt. Leggingen starter ved døren og monteres i ett strekk rundt alle veggene, for å få færrest mulig skjøter. Vinylen er 2 meter bred, og dekker nesten hele veggen på 2.40.

Akkurat som med våtromstapet må skjøter og åpninger sveises igjen. Her anbefales det at du bruker en autorisert håndverker, spesielt siden du også kan bruke dette i våtsoner.

Nytt bad med tapet

Ut med gammel mønstrete vinyl, inn med ensfargete fliser og sobert tapet.  Foto: Camilla Delbekk/Ifi.no
Ut med gammel mønstrete vinyl, inn med ensfargete fliser og sobert tapet. Foto: Camilla Delbekk/Ifi.no Vis mer


For de fleste er fliser mest aktuelt når badet pusses opp, men for eierne av badet du kan se til høyre var det ingen tvil da de skulle kvitte seg med 80-tallsflisene. De ville ha tapet. De valgte å legge fliser i dusjen og på gulvet og tapetserte veggene.

Eierne valgte å beholde den gamle veggvinylen som underlag. Løs vinyl ble skåret vekk og veggen sparklet jevn; først flekksparklet, så helsparklet, med pussing mellom lagene.

Den viktigste delen av arbeidet er det ingen som vil se at du har gjort. Men de vil se om du ikke gjør den: Slik fikser du underlaget

På to av veggene ble det satt opp gipsvegger for å bygge inn rør, så her ble gipsplateskjøtene og skruehullene sparklet før grunning og tapetsering. Veggen ble grunnet fordi tapetet de valgte var så lys at veggen ville synes igjennom. De valgte en vannbasert heftgrunning. Det anbefales også å grunne dersom veggen har ulike underlag som suger ujevnt.

Etter et døgns tørking ble veggene tapetsert. Fremgangsmåten er lik vanlig tapetsering, med unntak av tørrsveising mellom skjøter og påføring av membran i overgangen til gulv. Les mer om hvordan du går frem på Ifi.no.

Slik så baderommet ut før oppussingen. På veggene var en herlig 80-tallsvinyl. Foto: Camilla Delbekk / ifi.no
Badekaret ble erstattet av dusj, og gulv samt vegger i dusjen er dekket av fliser. Veggen bak vasken har fått et stripete tapet i offwhite og lys beige. Foto: Camilla Delbekk/Ifi.no
Badet fikk et varmt og moderne uttrykk med det lyse tapetet og mellombrunt tre. Foto: Camilla Delbekk/Ifi.no
Deler av den gamle vinylen var i god stand og satt godt på veggene, så denne ble sparklet som underlag. Foto: Camilla Delbekk/Ifi.no
I våtsonen ble det fliselagt både gulv og vegger. Foto: Camilla Delbekk / ifi.no


Kilde: DinSide, Maxbo, Ifi.no