Kan du brenne opp hageavfallet?

Ikke alle kommuner tillater bråtebrenning.

Selv ikke i vannkanten er det sikkert du har lov til å brenne bråte. Foto: Colourbox
Selv ikke i vannkanten er det sikkert du har lov til å brenne bråte. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du blant dem som har benyttet finvær og fridager til å rydde i hagen, kan det være fristende å brenne opp avfallet. Bråtebrann hører tross alt vårryddingen til. Det er en enkel og rimelig måte å kvitte seg med avfall på. Men det er slett ikke sikkert du kan.

Frister det med bråtebrenning i hagen, bør du sjekke de lokale forskriftene for bålbrenning i hjemkommunen før du fyrer opp. Reglene varierer fra kommune til kommune, men i de fleste tilfeller er dette tillatt kun utenom tettbygde strøk.

Bør du velge terrassevarmer?

Kommunale vedtekter

Smart grillpinne holder pølsene på plass, enten du griller eller brenner bål. Les mer Foto: Produsenten
Smart grillpinne holder pølsene på plass, enten du griller eller brenner bål. Les mer Foto: Produsenten Vis mer


Det er nemlig opp til hver enkelt kommune å avgjøre om det er tillatt med åpen brenning, selv om det gjelder på privat eiendom. En rekke kommuner har slike forbud, men disse er i stor grad knyttet til brenning av avfall og forurensingen knyttet til dette.

Dermed åpner mange av kommunene for unntak fra forbudet når det gjelder kaffebål og St. Hansbål. Vær obs på at dette da innebærer bruk av tørr ved, og ikke trevirke som er impregnert eller overflatebehandlet.

Før du finner frem fyrstikker og ved, bør du altså ta en telefon til kommunen. Dessuten pålegger Brann- og eksplosjonsvernloven alle om å vise aktsomhet og forebygge brann, et pålegg som også gjelder ved bålbrenning.

En annen årsak til at bålbrenning er regulert, er at bråtebrenning kan gi store utslipp av både tjærestoffer, dioksiner og tungmetaller.Sjekk dette trendy bålet!

Ved, kompost eller søppeldyngen

Bålpanne fra Espegard. Foto: Produsent
Bålpanne fra Espegard. Foto: Produsent Vis mer
 Foto: Europris
Foto: Europris Vis mer


Hva skal du gjøre med alt hageavfallet? Er det kun små mengder løv og kvist, kan du vurdere å kompostere hageavfallet. Ugress bør du imidlertid holde langt unna denne. Har det falt ned større greiner eller har du felt noen trær, kan du hugge disse opp til ved, så er du (eller naboen) gratis forsynt før neste vinter.

Det som ikke kan brukes, kan du levere på søppeldyngen. Pass på at du ikke blander det med annet avfall, for rent hageavfall er gratis å levere inn. Årsaken? En rekke steder komposteres hageavfallet ditt til jord, og selges så til privatpersoner og næringsdrivende.

Les også: Slik kvitter du deg med søppelet

Bålfat eller bålplass

Er det bålkosen du er ute etter, er en enkel mulighet å skaffe seg en bålpanne eller et bålfat. Disse finnes i mange utførelser og prisklasser, deriblant bålpanner fra Espegard fra 1.600 kroner (den på bildet koster rundt 3.000), eller fra Europris til 699 kroner.

Har man derimot lyst på en skikkelig bålplass i hagen, bør man plassere den minst tre meter fra nærmeste hus- eller garasjevegg, på fast ubrennbart underlag, for eksempel på stein, akkurat slik rådet er for søppelspann.

Velger man derimot å lage bålplassen der det opprinnelig er gress eller mose, bør man fjerne overflatejord og røtter i et område på cirka tre meter i diameter, og fylle på med grus. Dessuten må man velge ubrennbare materialer til byggingen av bålplassen, for eksempel stein.

Kilder: Nedre Romerike Brann- og Redninigsvesen, Norsk Brannvernforening, Klif

(Deler av denne artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide.)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!