Kan drillen ta ferie?

Er det nødvendig å bore eller spikre for å få ting til å henge på veggen?

Du kan nok ikke pensjonere drillen, men du må gjerne erstatte den med tape - gitt at forholdene er riktige. Foto: Tesa
Du kan nok ikke pensjonere drillen, men du må gjerne erstatte den med tape - gitt at forholdene er riktige. Foto: Tesa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til og med i den mest minimalistiske bolig er det et eller annet som skal festes på vegg. OM det er et speil, en hylle, et bilde eller et skilt - det må festes.

Vanligvis bruker vi en eller annen variant av skruer, kroker eller spiker til dette, dermed ødelegger vi overflaten på veggen i større eller mindre grad.

Vi trenger også verktøy, vi slår med hammer eller skrur med håndkraft - eller bruker drill eller annen skrumaskin.

Men det finnes alternative løsninger

Limbånd er ikke hva det var

Det er mange vitser om limbånd og andre festemidler: At noe er satt sammen ved hjelp av tyggegummi og plaster er ikke ment som noen rosende omtale av konstruksjonen. At alt kan festes med gaffatape (et tekstilbasert limbånd), og hvis det ikke sitter er det bare fordi man ikke bar brukt nok.

Det opprinnelige gjennomsiktige limbåndet ble funnet opp av 3M i 1930. Det var ment å brukes til å forsegle pakker, både privat og industrielt og er en oppfinnelse som har blitt en enorm suksess og videreutviklet i et utall varianter.

Les også: Oppheng som holder

Når vi snakker om å feste ting på vegg eller andre flater er det en spesiell type limbånd vi bruker. Den har lim på begge sider, og en beskyttelsesfilm ligger utenpå det ytre laget for å hindre båndet i å feste til seg selv.

Vi snakker altså om dobbeltsidig limbånd, og det har blitt kraftige saker etter hvert.

Holder over 40 kilo per meter

image: Kan drillen ta ferie?


Disse limbåndene har en skum-aktig konsistens og et klebemiddel som er svært klissete og seigt. Det er disse egenskapene som gjør at de er utrolig sterke, og kan holde gjenstander på ca 42 kilo ved hjelp av en meter limbånd.

Disse egenskapene er det Tesa som skilter med for sitt 19 mm brede montasjebånd for innendørs bruk.

Går du opp til 38 mm bredde kan du feste opptil 52 kg pr meter.

image: Kan drillen ta ferie?


Betingelsene for dette er at gjenstanden er maks 10 mm tykk og at veggen har en solid, jevn og glatt overflate.

Scotch har også tilsvarende produkter, både for innendørs og utendørs bruk, med tilsvarende stor bæreevne i forhold til lengde og bredde. Permanent Mounting Tape leveres i 12 og 25 mm bredder og bærer hendholdsvis 2 og 5 pund pr tomme (2 eller 5 ganger 0,45 kg per 2,54 cm)

Du finner også svært rimelige varianter i billigbutikkene. Men da er ikke bæreevnen oppgitt.

Viktig å huske

Selv om disse kraftige limbåndene gjør at du ikke må bore eller spikre i veggene når du skal feste noe, så er det ikke alt som lar seg feste til alle underlag.

For det første er det først og fremst flate gjenstander som speil, bilder, tavler, skilt osv. som egner seg for festing med dobbeltsidig limbånd. Hyller, skap og annet som stikker et stykke ut fra veggen med vektbelastningen et stykke lenger ut gir et helt annet moment og vil ikke sitte.

Les også: Riktig skrudd

Når du skal fjerne noe som har vært feste med limbånd er det dessuten store sjanser for at deler av overflaten på gjenstanden eller veggen følger med. Spesielt hvis vi snakker om malte flater eller gjenstander med påtrykt eller limt belegg. Da kan disse følge med i flak.

Men på tørre solide vegger med fliser eller korrekte malte/lakkerte flater kan du feste lakkerte gjenstander av tre, plast eller metall på en sikker og nesten usynlig måte, når du bruker moderne dobbeltsidig limbånd.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!