Kan det stemme at du kan få gratis husleie?

Nei det er ikke en scam. Men om du ikke passer på, kan du drukne i spam.

Fristende: Vinn gratis husleie eller nedbetaling av lån de to neste årene.  Foto: Facebook.com
Fristende: Vinn gratis husleie eller nedbetaling av lån de to neste årene. Foto: Facebook.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen Facebook-sider eller eventer sprer seg som ild i tørt gress. "Få betalt Husleien eller Huslånet i 2 ÅR!!" er en av dem. Mandag kveld hadde siden rundt 7.000 følgere. Tirsdag ettermiddag, drøye 14.000.

En konkurranse med en premie som høres for god ut til å være sann. Og i tillegg til å være på Facebook, er den masseutsendt på e-post fra en rekke ulike aktører. Dette må da være tull? DinSide har de siste ni månedene jevnlig mottatt mailer om konkurransen. Gjerne i bolker på fem-seks e-poster om gangen.

Dette må da være juks og fanteri?

Vinn enda mer!

Svaret er, kanskje overraskende for den opplyste, skeptiske nettbruker: Nei. Det er ikke tull. Med mindre du betaler 25.000 kroner i måneden i husleie.

For på konkurransesiden du kommer til fra en lenke i Facebook-gruppen eller i en av e-postene, spesifiseres det at husleien er beregnet til en gjennomsnittlig sum på 10.000 kroner per måned.

- Du kan vinne 250.000 danske kroner til å dekke husleie/huslån i to år, sier Trine Z. L. Andersen, Project Manager & Usability Advisor i EuroAds som står bak konkurransen, til DinSide. Dette tilsvarer, med dagens kronekurs, 260.600 norske kroner, ifølge DinSides valutakalkulator.

Og det er enkelt å delta: Klikk deg inn på lenken de viser til, svar ja eller nei på syv spørsmå, og fyll ut kontaktdetaljer. Et voilà.

Les også: Falsk Ikea-konkurranse kan koste deg opptil 14.000 kroner i året å delta i

Ikke glem å lese det med liten skrift

EuroAds-konkurransen har imidlertid opplysninger som står i liten skrift både i et popupvindu, og før du fyller ut skjemaet. Er du en av dem som blindt krysser av for at du har lest betingelsene, bør du tenke deg om to ganger. Vi kunne skrevet side opp og side ned om hvorfor, men her skal vi i korte trekk forklare deg hva du tjener på å åpne det lille vinduet:

Alle disse er haket av når du åpner popupvinduet. Kryss ut, så slipper du å motta e-posttilbud og nyhetsbrev fra alle disse ulike selskapene. Foto: Euroads.no
Alle disse er haket av når du åpner popupvinduet. Kryss ut, så slipper du å motta e-posttilbud og nyhetsbrev fra alle disse ulike selskapene. Foto: Euroads.no Vis mer


  • Du kan slippe spam I popup-vinduet vil du se at det er haket av for at du godtar å motta nyhetsbrev fra en rekke ulike aktører. Ifølge Andersen skal det ikke påvirke dine vinnersjanser om du tar bort disse hakene.
  • Du kan slippe telefonselgere For her blir du opplyst om at du, selv om du er reservert mot telefonsalg i Brønnøysundregisterne, kan bli oppringt av ulike av konkurransens sponsorer. Vær obs på at du krysser ut dette der det er aktuelt, i spørreskjemaet.
  • Gratistilbud Du vil få tilbud om å motta flere varer og tjenester. Selve produktene vil være gratis, men sjekk før du sier jatakk om du må betale for frakt, og eventuelt hvor mye. Dette gjelder ikke alle gratistilbudene, men noen.
  • Hele historien I betingelsene står også konkurransereglene mer grundig forklart. Dette er ingen norsk konkurranse bare noen få vil delta i. EuroAds har sendt ut lenker til denne konkurransen gjennom en rekke ulike samarbeidspartnere, og gjennom blant annet Facebook. Til alle de nordiske landene. Så det er ikke bare nordmenn som kan delta, også svensker, dansker og finner.
  • Du må være rask - og smart Når konkurransen avsluttes vil ti vinnere fra hvert land bli tilskrevet. Alle disse vil få et spørsmål de må besvare på e-post. Den som svarer riktig - først - vinner konkurransen.

Seriøs aktør

Dette siste punktet er med for at konkurransen skal være lovlig i henhold til norske og svenske konkurranse- og lotteriregler, ifølge Andersen.

- Vi har hatt et tett samarbeid med Forbrukerombudet for å sørge for at alt går riktig for seg.

For deg som deltar, betyr det imidlertid at du må være observant i tiden rundt 31. mai når konkurransen avsluttes. Og sjekke spamfilteret/junkmailen. For dersom du skulle glemme å hake av at du ikke vil motta mail fra enkelte aktører, for så å svarteliste dem, kan du risikere at du ikke mottar spørsmålet.

- Vi sender ut mailen når konkurransen avsluttes den 31. mai, sier Andersen.
- Deltakerne vil så få et spørsmål, med et tidspunkt de må svare på, som settes et par dager etter vi sender ut mailen.

Førstemann som svarer riktig etter dette tidspunktet vinner de 250.000 danske kronene.

SPAM: Se hvordan du kan bruke det til å dekorere boligen din!

Det at du ikke ønsker å bli kontaktet av konkurransens sponsorer på mail eller telefon skal heller ikke ødelegge vinnersjansene. Og skulle du glemme å si at du ikke ønsker å motta e-post, skal alle e-poster du mottar i etterkant ha en avmeldingslenke. Du trenger heller ikke verve venner, slik Facebook-gruppen oppfordrer deg til. Dette virker faktisk mot sin hensikt, fordi du da vil konkurrere med flere om å vinne.

Les mer om Spam:

Noen av oss drukner i det: Spam. Eposter fra velvillige utlånere eller brev med tilbud om store summer i kontanter, bare du gir fra deg noen små detaljer, som personnummer, kontonummer og lignende. Du kan til og med bli fralurt penger når du blir oppringt fra spesielle telefonnumre. Ofte kan avsenderne for disse svindelforsøkene spores til Nigeria, derav navnet Nigeriabrev.

Nettjeneste for deg som er lei av spam


- Det eneste du trenger å gjøre for å være med i konkurransen, er å svare på markedsundersøkelsen, sier Andersen. - Våre konkurranser blir spredt via våre samarbeidspartnere. Vi har mange i vårt nettverk som sender ut denne konkurransen, blant annet på mail.

Konkurransen startet i juni i fjor, og vil, når den avvsluttes, ha pågått i et helt år. Så vinnersjansene er kanskje ikke de aller største. Men de er der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer