TIL SALGS: Bolig som vil stige i pris.  Foto: Finn.no/Per Ervland
TIL SALGS: Bolig som vil stige i pris. Foto: Finn.no/Per ErvlandVis mer

Kan de love økt boligverdi?

Megler lover boligprisstigning på leilighet i populært boligområde.

En av våre lesere reagerte da han så påstandene i denne boligannonsen for en leilighet i Trondheim.

Her står det blant annet:

    "Nå er Nedre Elvehavn i ferd med å bli sluttsolgt. Tilbudet vil dermed ikke øke, men det vil alltid være etterspørsel på Nedre Elvehavn. Dette vil føre til prisstigning. I tillegg vil Nordre Avlastningsvei gjøre Nedre Elvehavn mer attraktivt på sikt."
- Har megler i en slik situasjon lov å konstantere at objektet vil stige i pris på en slik måte? undrer vår leser.

Bør skjønne at det er usikkert

Ifølge Brit Røthe, jurist i Forbrukerombudet, vil det alltid måtte vurderes konkret for hver enkelt sak om bruk av superlativer i boligannonser er å anse som villedende.

DinSide: Er det greit å love prisstigning på en bolig i annonsen?

- Vår oppfatning er at de fleste vil skjønne at han ikke kan garantere prisstigning. Men det er ikke nødvendigvis villedende, for det kan jo hende at prisen vil stige, sier Røthe til DinSide.

- Åpner ikke for at folk kan love mye - om det er greit å love noe som er usikkert, fordi det kan skje?

- Det står i bransjenormen at man skal være forsiktig med bruk av superlativer. Men akkurat denne annonsen her ser grei ut. Vår mening er at ingen vil kjøpe en leilighet med bakgrunn i annonsen at den skal stige i verdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mener Forbrukerombudet at det ikke spiller så stor rolle hva som står i en annonse, fordi man bør skjønne at ikke alt nødvendigvis er sant?

- Villedende markedsføring er ulovlig etter markedsføringsloven. Forbrukerombudet har ikke mottatt klage på noe tilsvarende som i denne saken, men jeg vil tro at det må noe mer til for å si at denne konkrete annonsen er villedende og ulovlig.

- Hvilke rettigheter har forbrukeren dersom boligen faller i verdi, når annonsen lover det motsatte?

- Forbrukere kan alltid klage til Forbrukerombudet dersom de mener at det er villedende markedsføring, sier Røthe.

Når det gjelder eventuell erstatning, og medhold i en slik klage, ligger ikke dette innenfor Forbrukerombudets myndighetsområde. Men Røthe tror ikke at en slik setning i en annonse vil være grunnlag for å få medhold i en klage.

- Man må vurdere annonsen i sin helhet når man kjøper. Og se i sammenheng med andre viktige faktorer som beliggenhet, standard, og så videre, avslutter Røthe.

Hvor mye er din bolig verdt?

Finn ut med vår boligverdikalkulator

- Vil stige i verdi

Store ord

Hører spådommer om boligpriser hjemme i en boligannonse? (Avsluttet)
Nei(77%) 219
Kun om det er belegg for det(19%) 53
Ja(5%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Megler Alexander Hotic Kvernstad i Nylander Eiendom forteller at DinSide at det er han som mener at prisene vil stige.

- Det jeg skriver i annonsen er at Nedre Elvehavn har blitt utbygd de siste år. De som allerede har kjøpt leilighet har hatt god avkastning. Dette i en periode der det hele tiden har blitt oppført nye leiligheter som er lagt ut for salg. Men nå som prosjektet er ferdig og det snart er solgt ut, så vil tilbudet fremover bli mindre enn det har vært de siste 10-12 årene. Dette er et område i Trondheiim som har stor etterspørsel, så når tilbudet stopper opp, vil boligene stige i verdi, sier Kvernstad til DinSide.

- Hva om boligen faller i verdi?

- En hver investering har en form for risiko i seg. Ingen investeringer har en 100 prosent garanti for avkastning. Og selvfølgelig må den som skal ha gevinsten også ta risikoen, sier Kvernstad og legger til:

- Historikken viser at dette er et godt område, så når tilbudet blir mindre vil de leilighetene stige i verdi. Hvorvidt det skjer noe i den store verden som påvirker boligprisene i Norge kan man aldri vite, men sannsynligheten er stor for at påstanden er korrekt.