Kald vinter - varmt boligmarked

Det er kaldt og ekkelt ute nå. Men går du på visning, stiger temperaturen.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

En ringerunde til en lang rekke av de store eiendomsmeglerne tyder på én ting: Folket har våknet etter ribben, surkålen og snapsen - og nå har de dratt på visning.

Men ikke nok med det. Mange er også igjen villige til å legge igjen mer penger enn de var for bare noen få uker siden.

Kald vinter - varmt boligmarked

Ved å klikke på lenken til høyre får du en oversikt over hvor mye de ulike meglerne tror at boligmarkedet vil stige i år 2002.

Solgt over takst

- Visningsmarkedet har vært svært godt besøkt, og salget er deretter, sier pressetalsmann i Notar Eiendom, Eivind Rodem.

Flere boliger har blitt solgt før visningen er slutt, og boligene går som oftest til over prisantydning og takst.

- Jeg vil anslå at de boligene vi har solgt i gjennomsnitt ligger 5-10 prosent over takst, sier pressetalsmann Rodem.

Tidlig start

- Vi har også veldig bra aktivitet. Det er mange folk på visningene, og en del boliger er allerede solgt, sier faglig leder i Exact Eiendom, Stein Vaagan.

Han forteller at noen boliger er blitt solgt til takst, og noen litt over takst.

- Markedet har gått i gang tidligere etter nyttår enn vanlig. Men det er jo også oftest i januar, februar og mars at vi ser hoveddelen av årets prisstigning, sier Vaagan.

Informasjonssjef i OBOS, Åge Pettersen, er noe mer forsiktig.

- Vi har bra oppmøte på visningene våre, men det er litt tidlig å si noe om salget ennå, sier han.

Formidabelt

- Vi har hatt en formidabel respons på de objektene som vi har hatt ute for salg nå. Spesielt de rimelige boligene går raskt, sier advokat Thorbjørn Ek.

Ek karakteriserer de rimelige objektene som boliger med en prisantydning på under 3 millioner kroner. Gjennomsnittsprisen for de boligene han selger ligger godt over det i pris.

- Boligene har i utgangspunktet gått til verditakst. Men tre av de solgte objektene har gått 3-7 prosent over takst, sier advokaten.

225.000 på tre måneder

- Det er bra røre i eiendomsmarkedet nå, sier eiendomsmegler Petter Farstad i Aktiv Eiendomsmegling.

Han forteller om en treroms leilighet som ble solgt i høst til 1,625 millioner kroner. For noen dager siden ble den solgt igjen, men denne gangen til 1,850 millioner kroner. Prisen har dermed gått opp med 225.000 kroner på få måneder.

- Det er to helt forskjellige markeder, sier han, og viser til forskjellen mellom høsten og nå.

I helgen hadde Aktiv Eiendomsmegling (avdelingen i Bogstadveien) seks objekter ute for salg. Tirsdag denne uken var fire solgt, og to på budrunde.

- To av leilighetene er solgt til takst, en over takst, og ett oppussingsobjekt til 50.000 kroner under takst, sier Petter Farstad.

Forskjell på by og land

- Vi har mange på visning, og budrundene avsluttes raskere nå, melder markedssjef i DnB Eiendom, Rune Garborg.

Han mener at en eventuell rentenedgang senere i januar kan føre til at aktiviteten når samme nivå som da det toppet seg i år 2000.

- Generelt sett selger vi boligene over pristakst. Blant annet solgte vi en bolig i Oslo sentrum forleden dag til 300.000 kroner over takst, sier markedssjefen.

Garborg fremhever likevel at det er stor forskjell mellom by og land.

- I Oslo er visningene usedvanlig godt besøkte. Det samme gjelder for andre store byer som Bergen og Trondheim. Men i for eksempel Finnmark og Østfold går det veldig langsomt, sier han.

Rune Garborg tror ikke at boligprisene kommer til å fly helt til himmels.

- Det er nemlig de rimelige leilighetene som går raskt nå. Visningene på de dyrere objektene er dårligere besøkt. Her sitter folk nok på gjerdet, sier han.

Den enes brød…

Ifølge nestleder i Gjensidige Nor Eiendoms avdeling i Homansbyen, Arild Aasen, er boligmarkedet godt i gang. Selskapets visninger er godt besøkt, og boligene går raskt unna.

- 90 prosent av boligene selges til eller over prisantydning, sier Arild Aasen.

Alle uttalelsene ovenfor bekrefter bare teorien om at det er i årets første måneder at hovedparten av årets prisvekst finner sted. Det kan du også lese mer om i vår tidligere artikkel: Kjøp om høsten, selg om våren.

Tiden fremover mot april/mai er altså uten tvil hyggelig for selgere, men desto dårlige for kjøpere - den enes brød er den andres nød!