Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Kald eller oppvarmet garasje?

Vurdere du å bruke garasjen også til andre formål? Hva er best for bilen?

Mange garasjer blir også brukt til andre formål, som regel oppbevaring, men også til verksted eller andre aktiviteter. Men i vinterhalvåret blir det som regel for kaldt i en vanlig garasje. Er det da en god idé å gjøre garasjen oppvarmet?

Stort prosjekt

De fleste garasjer har ikke isolerte vegger og tak, og er svært luftige for å unngå fuktighet. Mange har heller ikke annet gulv enn grus/subbus. Da blir det et stort prosjekt å gjøre garasjen klar for oppvarming, med graving og gulvstøp, isolasjon og nye innervegger. Dessuten må porten sannsynlivis gjøres tettere.

Er garasjen vesentlig lengre enn bilen, slik at det kan lages et rom bak bilen, blir jobben naturlig nok langt enklere, og man slipper å påvirke forholdene for bilen.

Hvilke forhold skal bilen ha om vinteren?

Det er tre ting som i visse forhold kan gjøre store skader på konstruksjoner av metall. Da snakker vi om fuktighet, salt og temperatur. Kjører du en bil fra saltede veier rett inn i en tett og varm garasje får prosessene som setter i gang rust de beste betingelsene.

Den kalde bilen vil kondensere fuktigheten i den varme garasjeluften, som kommer i tillegg til fuktigheten i bilens understell og drivverk. I kombinasjon med veisalt blir det ideelle forhold for rust.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer


Selv om moderne biler som regel er tette og har rustbskyttende belegg over det hele, så vil det likevel være steder hvor rusten får tak. Det kan være i hjuloppheng, små skader, og svakheter i lakkering og behandling av karroseridetaljer.

Hvis garasjen er såpass stor at det er god lufting i tillegg til varme, vil forholdene være langt bedre, siden fuktigheten tørker ut. Dette skjer jo i større garasjeanlegg for yrkeskjøretøy, som ambulanser og andre uttrykningskjøretøyer. Rengjøring er også en viktig faktor.

Men i en privat, mindre garasje blir det i praksis ofte vanskelig både å varme opp og ha god utlufting, og det blir dessuten ganske kostbart.

Derfor er det bedre at bilen står kaldt og luftig, det koster heller ingen ting.