Vasker du smart, går det lekende lett.  Foto: iStockphoto.com
Vasker du smart, går det lekende lett. Foto: iStockphoto.com Vis mer

Julerent på 1-2-3

Det er ikke juks, det er fremskritt.

Det er bedre å holde rent enn å gjøre rent.Else Liv Hagesæther


Ikke slit deg ut med julerengjøringen. Mange av dagens metoder gjør mye av renholdet enklere, mener renholdsekspert og forfatter av lærebok i Renhold, Else Liv Hagesæther.

Les også: Rengjøring for latsabber

Det er slutt på tiden med på kles- og husvask over seks dager, kun avløst av daglig gang rundt enebærbusken på morgenkvisten.

Da er det mer fristende å la seg rive med av «spray på, tørk av»-trender, rent på rundt 20 sekunder. Men hvor effektivt er det? Vi har snakket med seniorrådgiver Else Liv Hagesæther i KBD-gruppen og funnet oppskriften på julevasken.

Støvtørk

Ut: Fjærmoppen, den tradisjonelle strikkekluten og fuktige bomullskluter. De flytter bare støvet.

Inn: Tørre mikrofiberkluter på flater, og inventarmopp som kommer til innimellom nips og persienner.

- Disse produktene er laget av syntetiske materialer som blir statiske og trekker til seg alt som er løst og tørt. Grovfibrete mikrofiberkluter kan ripe polerte overflater, så bruk de mykeste klutene her, råder Hagesæther.

Gulv

Ut: Langkost, gulvklut og bøtte med såpevann.

Inn: Engangsmopper som kan kastes i komposten etter bruk. Alternativet er tørre mikrofibermopper. Såpe er i hovedregel overflødig.

- Engangsmoppene er utrolig effektive, særlig de som innsatt med naturlige oljer som binder støv. Mikrofibermopp fungerer også bra. Robotmoppene kommer svært godt til under møbler, men er ikke like gode i hjørner og innimellom møbler. Flekker på gulvet kan fjernes med en fuktig mikrofiberklut, sier eksperten.

Klarer du å avse 19 minutter hver dag, kan julevasken rekke til påske.

Tepper

Her er det den støvsugeren som fremdeles troner. Nyere modeller og sentralstøvsugere er ofte mest effektive. Dessuten er den manuelle teppefeieren tilbake:

- Husk at det må være den nye versjonen med syntetiske gummibørster. Den gamle bare feide støvet opp og rundt før det virvlet ned igjen, sier Hagesæther.

Hun har også et råd for flekker på gulvteppet:

- Vri opp et gammelt, rent håndkle i kaldt salmiakkvann og gni over teppene. Det frisker opp farger og fjerner støv. Salmiakken fordunster og vannet tørker raskt.

Stor test av støvsugere: Se hvilken du bør velge

Et skinnende rent kjøkken er ikke uoppnåelig.  Foto: Ikea
Et skinnende rent kjøkken er ikke uoppnåelig. Foto: Ikea Vis mer


Kjøkken

Ut: Store mengder vaske- og skuremidler, strikkekluter og vaskebørster

Inn: Grove mikrofiberkluter og vann, eller svamp og egen kjøkkenspray.

- Det er for øvrig ikke nødvendig med alle spesialsprayene og skuremidlene. Blander man litt Zalo og salmiakk i varmt vann får man et rengjøringsmiddel som er mer enn effektivt nok, men vær forsiktig med dette på malte flater, sier Hagesæther.

Test: Hvor rent er kjøkkenet ditt? Rent. Ikke stilrent....

Bad

Ut: Klorholdige rengjøringsmidler og skuremidler.

Inn: Mikrofiber, sprayer og toalettrensere.

- En fuktet mikrofiberklut holder godt til vask av badet. Det er bare nødvendig med vaskemidler i toalettskålen hvis det er misfarge, ellers er dobørsten god nok. Klor og vaskesprayer er overflødig og skadelig, og duftsprayer og skyllemidler i toalettet er har ingen rengjørende effekt, sier Hagesæther.

Metallpuss

Ut: Gnikke og gnure med sterke pussemidler

Inn: Kjerringrådmetodene. For sølv: Aluminiumsfolie i bunnen av vasken, en teskje salt og varmt vann. Legg sølvet i og tørk etterpå.

Messing: Ha litt eddik i varmt vann, deretter litt Zalo (det skal ikke skumme), legg i gjenstandene og tørk etterpå.

- Kjerringrådene er gode, selv om glansen kanskje ikke holder like lenge.

Tips til rotekopper

Det er en ting vaskehjelper, robotstøvtørkere og mikrofiber ikke kan hjelpe deg med: Rydding.

- Her gjelder det å ha en fast plass til alt. Da er det lettere å rydde ting vekk og da vet du hvor du finner det du leter etter, sier Hagesæther.

Har man lite plass og mengder av ting som flyter i udefinerte hauger gjelder det å ha is nok i magen til å kaste eller legge på lager.

- Det er bedre å holde rent enn å gjøre rent, det er mitt mantra, sier Hagesæther.

Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i desember 07

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer